Balløya: Høstens lag

0

Det er spilt elleve runder i Premier League, i det vi går inn i årets siste landslagspause. En pause som er hatet sterkt av alle PL-trenere, og ikke minst supportere. I tillegg til ventetiden, slår det aldri feil at stjernespillere kommer skadet hjem fra landslagsoppdrag, rett før det harde vinterprogrammet i England sparkes i gang. Og selv om både Norges A- og U21-landslag spiller skjebnekamper i løpet av denne perioden, er det ingen ting som er tristere enn når helgen kommer uten engelsk toppfotball på programmet. Så mens vi venter på vinterkjøret, hvor toppkampene hagler, tar vi en liten titt på høstens lag hittil.

Keeper

Her er det ingen tvil for meg. Tom Heaton, Burnleys ubestridte sisteskanse, har hatt en strålende sesong. Nyopprykkede Burnley ligger på en overraskende og meget sterk niendeplass på tabellen, og det er mye takket være Heaton. Han er mannen med flest redninger i serien, med sine 60, og har berget poeng på egenhånd ved flere anledninger. Vi husker blant annet den enorme kampen han hadde mot Manchester United på Old Trafford, hvor han nektet Zlatan og resten av United-mannskapet nettsus gang på gang.

Forsvar

På høyrebacken plasserer jeg Kyle Walker. Spurs-backen var bunnsolid forrige sesong, en sesong der de liljehvite slapp inn færrest mål i Premier League, og har tatt med seg den gode formen inn i denne. London-laget har bare sluppet inn seks mål på de elleve første kampene. Det er fryktelig sterkt. Hurtigtoget Walker har som alltid bidratt mye offensivt, og har notert seg for to assist så langt. I tillegg har han lagt fra seg både småskader og personlige feil med årene, og er for tiden blant de aller aller beste backene i ligaen.

På midtstopperplass får Walker med seg lagkamerat Jan Vertonghen. Den belgiske stopperen har spilt hvert eneste minutt denne sesongen, og vært en viktig bidragsyter til at Spurs-forsvaret har holdt tett. Med stoppermakker Alderweireld ute med skade, har Vertonghen måttet spille med flere makkere, men han har styrt forsvaret på en upåklagelig måte likevel.

«Mye av den æren skal franske Capoue ha. Helt ut av det blå var han den store overraskelsen i starten av sesongen, med fire mål på de fem første kampene. Etter det har målene uteblitt, men storspillet har fortsatt»

Den andre midtstopperplassen er det liten tvil om. Laurent Koscielny. For en spiller han har blitt. Arsenal-fansen har ropt etter en klassestopper i en årrekke, og endelig ser det ut til at Koscielny har fått en verdig makker. Etter at Mustafi kom inn, har hele Arsenal-forsvaret sett mye bedre ut. Og spesielt Koscielny. Han har tatt store steg de siste sesongene, og luket ut de hodeløse feilene han kunne varte opp med tidligere. Nå bruker han farten sin, rutinen og ferdighetene til å lese spillet på en ypperlig måte som Premier Leagues beste midtstopper.

Chelseas spanske back utgjør siste del av det som er et rent London-forsvar. Cesar Azpilicueta har spilt samtlige minutter for de blåkledde, som virkelig har begynt å få fart på sakene under Antonio Conte. Fem strake kamper uten mål i mot sier sitt. Spanjolen er også som alltid stabil og leverer varene i hver eneste kamp.

Midtbane

På midten er det vanskelig å ikke finne plass til Etienne Capoue. Watford ligger på en strålende åttendeplass, kun tre poeng bak storheter som Everton og Manchester United. Mye av den æren skal franske Capoue ha. Helt ut av det blå var han den store overraskelsen i starten av sesongen, med fire mål på de fem første kampene. Etter det har målene uteblitt, men storspillet har fortsatt. Han har fått en mer offensiv rolle i Watford, som har kledd han godt. Han jobber likevel beinhardt begge veier, og gjør en meget viktig jobb for laget.

Vi kommer heller ikke utenom Eden Hazard. Årets spiller i Premier League 2014/2015, var knapt synlig hele forrige sesong. Det var ganske åpenbart at det lå noe i luften mellom han og Mourinho. Etter kun fem mål og en enormt skuffende sesong, presterte han plutselig helt fantastisk i EM, og har ikke tatt foten av gassen siden det. Allerede er han oppe i syv scoringer, og har rett og slett vært ustoppelig de siste kampene. Endelig er han tilbake der vi vil ha han.

På midtbanen lager jeg også rom til Philippe Coutinho. Den lille brasilianeren har vært strålende offensivt i et Liverpool-lag som virkelig har levert varene under Klopp denne sesongen. Trioen Coutinho, Mané og Firmino er livsfarlig, og enhver motstander grøsser når de ser de tre sammen i lagoppstillingen. Og det har de god grunn til. Den lille magikeren har levert fem mål og fem assist allerede, og mange flere kommer det til å bli.

Jeg kommer heller ikke utenom rekkekamerat Sadio Mané her, altså. Kom til Liverpool fra Southampton før sesongen for en tjukk bunke med sedler. Men senegaleseren har vist seg å være verdt hver eneste krone. Liverpools toppscorer, med seks mål, har vært et konstant uromoment fra første sekund, og har et enormt toppnivå. Rykk, finter og lekre avslutninger har vi sett masse av allerede, og Anfield-publikummet har fått seg en ny yndling.

Angrep

Romelu Lukaku får den ene spissplassen. Etter å ha startet litt tregt, er den store belgieren virkelig på gang. Syv mål har det blitt, og han er mye av grunnen til at Everton holder følge i toppen. Som alltid en enorm trussel foran motstanderens boks, og et angrep alene når han er på.

Så til slutt, Diego Costa. Snakk om å få en ny vår. Etter en forrykende første sesong i Chelsea sviktet han, som resten av laget, totalt forrige sesong. Det ble respektable 12 scoringer, men han var aldri i nærheten av det nivået han har inne. Denne sesongen derimot, har han vært enorm. Premier Leagues toppscorer har levert ni mål, og flere av dem meget pene. Som Hazard, tilbake på et skyhøyt nivå. Fortsetter de som de gjør nå, kan pokalen fort havne på Stamford Bridge i mai.

Disse elleve har hatt en strålende sesongstart. Men det er det også mange andre som har. Det er flere som kunne forsvart en plass på dette laget, og det er nok hvert fall et par City-spillere som kunne tenke seg en plass. Derfor tar vi med oss disse spillerne på benken i tillegg: Hugo Lloris, Hector Bellerin, Gary Cahill, Joe Allen, Michail Antonio, Kevin de Bruyne og Sergio Aguero. Så blir det spennende å se hvem som står igjen her når vi teller opp i mai.

Joakim Miøen, Balløya.Balløya er SmiS’ fotballspalte der stort og smått fra fotballverdenen kommer frem. Spalten er skrevet av Joakim Miøen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.