Balløya: Hektisk måned i fotballverden 

0

Den siste måneden har vært svært begivenhetsrik i fotballverdenen. Vi har sett Mourinho slakte sin egen spiller, et Dortmund-lag preget av bombeulykken og et Arsenal som ikke er til å kjenne igjen.  

Først om Mourinho. I begynnelsen av april uttalte han at det var vanskelig for Luke Shaw å få en plass på benken til Manchester United og at han var milevis bak spillere som Young, Darmian og Blind. En spiller som fortsatt kun er 21 år, og som er en av Englands mest lovende backer for fremtiden. En back som også har vært preget av lengre skader i karrieren, og som til tross for sitt talent har møtt mye motgang i løpet av sin fotballkarriere.

Er en trener som går ut i media og mer eller mindre slakter hans innsats på treningsfeltet det han trenger? Merkelig nok, så var det kanskje akkurat det han trengte. For selv om han angivelig var langt bak i kampen om backplassen, kom han innpå i kampen mot Everton og skaffet straffen som reddet poeng for Manchester United. Neste kamp starten han på et Manchester lag som holdt 0en. Og i skrivende stund har Luke Shaw uttalt at kritikken mot ham var berettiget, og at han kun på halvannen uke har merket bedring hos seg selv. Om det er lurt å offentlig kritisere spillere kan diskuteres, men det er klart at i dette tilfellet har det hatt en positiv effekt.

Etter en lengre Champions League-pause, var turneringen endelig tilbake, og det var noen helt fantastiske kamper vi hadde i vente. Personlig gledet jeg meg mest til Dortmund mot Monaco, til tross for at Juventus mot Barcelona er et større oppgjør. Dessverre ble kampen utsatt på grunn av et bombeangrep rettet mot Dortmunds spillerbuss. Heldigvis var det ingen som ble alvorlig skadet, men det var et preget Dortmund lag som allerede dagen etter skulle spille kamp. Som tilskuer er det lett å si at den kampen ble spilt altfor tidlig, noe den absolutt gjorde. Nuri Sahin, Dortmunds midtbanespiller, sa i et intervju etter kampen at han ikke var tilstede i første omgang, og det var tydelig at han var preget av ulykken. Om det var dette som sørget for at Dortmund tapte er umulig å si, men det var i hvert fall deres første tap på hjemmebane i årets Champions League sesong.

Så litt om UEFA. At de setter opp kampen under 24 timer etter angrepet er lett å kritisere. Likevel skal det sies at det er ingen enkel jobb. Begge lag har tette kampprogram, og kampen må gjennomføres så fort som mulig. Jeg er glad for at jeg kan kritisere avgjørelsen fremfor å ta den selv. 

Tap. Vinn. Uavgjort. Tap. Tap. Tap. Tap. Slik har Arsenal syv siste kamper i Premier League og Champions League endt. Et lag som ikke er til å kjenne igjen fra tidligere i sesongen. Det er alltid lett å skylde på treneren i slike situasjoner, og treneren har selvfølgelig hovedansvaret. Likevel har kollektivet Arsenal levert altfor dårlig de siste kampene, og jeg velger å ta Wenger i forsvar. Og kampen for noen uker siden mot West Bromwich sier en hel del om hvor lite en manager kan gjøre. I intervjuet rett før kampen sier Wenger at spillerne må være obs på dødballene til West Bromwich, som stort sett er eneste måten West Bromwich scorer på. Likevel taper Arsenal etter å ha sluppet inn to mål på corner. Når slike kamper tapes, er det vanskelig å se hvordan Arsenal skal klare å nå Champions League neste år. Da er det naturlig å spørre seg selv om Arsène Wenger beholder jobben. Jeg tror og håper at han gjør det. Han er den treneren som har sittet lengst av alle nåværende trenere i Premier League, og han har også vært en garanti for topp 4 i den engelske ligaen som bare blir tøffere for hvert år. Jeg gjør en (u)kvalifisert gjetning på at Wenger beholder jobben, og gjennomfører én sesong til for laget han har trent siden 1996.  

Balløya er SmiS’ fotballspalte der stort og smått fra fotballverdenen kommer frem. Spalten er skrevet av Tom Gøran Haukalid.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.