Amnesty Stavangers Studentorganisasjon gjenoppstår: – Større og sterkere

0

Amnesty Stavangers Studentorganisasjon gjenoppstår: – Større og sterkere

Lite engasjement har ført til drastiske tiltak for studentenes Amnesty-gruppe. Ny organisasjon har gitt studenter en ny mulighet for å hjelpe dem som blir utsatt for brudd på menneskerettigheter.

Tekst og foto: Elisabeth Sahl og Hege S. Ås

Selv med 61 medlemmer på Amnesty UiS sin gamle Facebookgruppe, var engasjement for svakt og gruppen ble dermed nedlagt. Med allerede 31 nye og engasjerte medlemmer etter kun én stand, ser det nye tiltaket ut til å fungere.

SUNNIVA UELAND: Leder i Amnesty Student Stavanger

– Det var litt vanskelig å holde engasjementet i gang. Så jeg, som var tidligere leder av Amnesty-gruppen på VID Vitenskapelig høgskole, og tidligere leder av Amnesty-gruppa på UiS måtte gjøre et tiltak. En felles gruppe for alle studenter i Stavanger ville bli en større og sterkere Amnesty-gruppe, sier leder av nye Amnesty Student Stavanger, Sunniva Ueland.

Amnesty er en internasjonal organisasjon som jobber for menneskerettigheter. Amnesty Student Stavanger er en av Amnestys flere studentgrupper i Norge. De ønsker å engasjere studenter til å være med å skape en positiv endring i verden. Ueland ønsker å rekruttere flere studenter, men når de står på stander er de mest opptatt av aksjonens mål.

– For å holde medlemmene engasjert vil vi være en aktiv gruppe, som har fokus på aktive møter om Amnesty, der vi planlegger aksjoner. Vi er også opptatt av et godt fellesskap med sosiale sammenkomster slik som spillkvelder og dra ut å spise sammen, sier Ueland.

 

Skriv for Liv

I november og desember har Ueland og resten av studentgruppen fokus på den årlige aksjonen “Skriv for Liv”. Aksjonen har engasjer 208 land til å skrive solidaritetsbrev til de fem utvalgte kvinnene, eller signere protestbrev til myndigheten på vegne av mennesker som blir utsatt for brudd på menneskerettigheter.

– Det er lett å overse et brev, men flere tusen brev vekker oppmerksomhet. Vi sier til myndighetene i deres land at verden ser hva de gjør. Tidligere har denne aksjonen hatt en positiv virkning på 7 av 10 saker, dette er vi stolte over, sier Ueland.

I årets aksjon er fem kvinner valgt ut. Hun ene kjemper for urbefolkningens rettigheter mot et gruveselskap som truer dem med at de må flytte. En annen kvinne har blitt fengslet for å kjempe mot dødsstraff i Iran. Dette er to av fem kvinner du kan støtte i den internasjonale aksjonen.

God støtte fra UiS-studenter

Frem til nå er det mange som har vært interesserte i standen til Amnesty. Noen av dem har vært litt usikre med tanke på at de skal skriver under med sin underskrift. Til dette sier Ueland at navnet ditt ikke kommer til å bli brukt til noe annet enn å vise at du støtter kvinnene. Det gode tiltaket vekker oppsikt blant studentene, deriblant June Naglestad.

– Det er så mye dritt som skjer rundt i verden, så det er bra at noen prøver å gjøre en forskjell. Menneskerettighetene er så viktig å kjempe for, fordi de blir faktisk ikke holdt. De som bryter med menneskerettighetene blir ikke en gang straffet for det, så det eneste vi kan gjøre er å kjempe for det og skrive under, sier Naglestad.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.