Absurd og original komedie

0

femFilm: Swiss Army Man
Regi: Dan Kwan og Daniel Scheinert
Skuespillere: Paul Dano, Daniel Radcliffe og Mary Elizabeth Winstead
Sjanger: Dramakomedie
Manus: Dan Kwan og Daniel Scheinert
Varighet: 1t 37 min

Anmeldt av Andres Haugen Vikhagen
Foto: Filmweb

Hank (Paul Dano) er strandet på en øde øy, uten håp om å overleve, i det liket Manny (Daniel Radcliffe) skyller opp på land. Gjennom å fortelle om kjærlighet og livet der ute klarer Hank, litt etter litt, å bringe Manny mer og mer til live. De to danner et sterkt vennskap der historier, glede og opplevelser står i sentrum. Hank finner ut at Manny kan gjøre de rareste ting, brukes som katapult og fremkomstmiddel, og de to begir seg ut på en surrealistisk reise for å komme hjem igjen.

Under Sundance filmfestival kom det nyheter om at det var en del publikummere som hadde dratt før filmen i det hele tatt var halvspilt. Dette er et godt eksempel på hvordan dagens filmindustri på mange områder har gjort oss redde for det som er ukjent. Det er ikke mange ganger man ser en film som er så original og annerledes som «Swiss Army Man». I en verden med oppfølgere, forløpere og nyinnspillinger er denne filmen et sårt tiltrengt friskt pust inn i en ellers ganske forutsigbar filmindustri. Det er en film helt utenom det vanlige, og en av de beste komediene jeg har sett på lenge.

Daniel Radcliffe har vært en stor stjerne helt siden han debuterte som Harry Potter tilbake i 2001. I alle de åtte filmene gjorde han veldig solide skuespillerprestasjoner, men jeg må innrømme at jeg aldri har sett han så god som han er i denne filmen. Han gjør sin aller beste skuespillerprestasjon noen sinne og er ikke annet enn komisk gull. Lattermusklene får virkelig kjørt seg og jeg fikk til stadighet høye latterutbrudd underveis. Humoren ligger i de surrealistiske hendelsene som forløper og den fantastiske ærligheten som karakterene viser. Radcliffe og Dano portretterer to karakterer det er umulig ikke å bli glad i og som går godt sammen både når det kommer til det humoristiske aspektet ved filmen så vel som det mer dramatiske.

Hele sammensuriet av merkelige hendelser og gode karakterskildringer blir akkompagnert av et nydelig soundtrack, som endres bitte litt jo lenger ut i filmen man kommer. Det er et soundtrack som passer perfekt til hva som skjer og den symbolske/metaforiske tonen filmen har.

Det er ikke annet å si enn at «Swiss Army Man» har gitt meg en av de beste filmopplevelsene jeg har hatt i år. Filmen er uredd, kreativ uten like, morsom og ikke minst svært original og utenom det vanlig. Det er en film som ikke er redd for å bruke metaforer og symbolikk, ei heller å stille eksistensielle spørsmål. Den er et brudd med den velkjente Hollywood-oppskriften og en film man virkelig burde sjekke ut.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.