Å leve i en uke uten å produsere søppel 

0

Å leve i en uke uten å produsere søppel 

Tekst og foto: Lene Borchgrevink

Handlenettet ble min beste venn da jeg ikke kunne ta imot plastposer på butikken, og det var slettes ikke lett å finne produkter uten emballasje i dagligvarebutikkene. 

Det ble kastet 433 kilo husholdningsavfall per innbygger i 2016, ifølge SSB. Jeg bestemte meg derfor for å leve fem dager uten å produsere noe søppel, altså en ”zero waste”-livsstil. 

Det kalles zero waste når man reduserer mengden avfall til det minimale. Kutt ut det du kan av papir og unngå plastikk så langt det lar seg gjøre. Kutt ned på generelt forbruk. Ikke kjøp ting du ikke har bruk for. Gjenbruk og resirkulering er gull. Her i Norge er vi så heldige at vi kan pante plastflasker, men jeg anbefaler likevel å skaffe seg en fast vannflaske som kan fylles på. Vi kan også resirkulere både glass og hermetikk. 

Siden jeg bare skulle prøve det ut i fem dager, byttet ikke jeg ut alle skjønnhetsproduktene mine, men fokuserte mer på søppelet jeg produserer på daglig basis. Matavfallet resirkulerte jeg som vanlig. Resten samlet jeg i en glasskrukke.  

Handlenettet ble min beste venn. Men det å handle skulle vise seg å bli en utfordring. Mine mest brukte matvarer kommer jo alle pakket i emballasje, slik de fleste varene i dagligvarer gjør. Den første dagen endte jeg opp med å bare spise rundstykker og banan. Tips: du trenger ikke bruke plastikkposen for frukt og bakervarer i butikkene. Putt dem i handlenettet eller andre gjenbrukbare poser og vis innholdet i kassen. 

Det er dårlig utvalg av butikker som selger matvarer, utenom frukt og grønnsaker, i løsvekt her i Stavanger. I hvert fall var det det jeg erfarte. Så det gikk for det meste i frukt, grønnsaker og rundstykker. Er du likevel så heldig at du bor i en by hvor det finnes utvalg av varer i løsvekt, kan du ta med egne krukker og glass for å fylle i dem. 

Her i Stavanger kan det være lettere å finne et godt utvalg av varer uten emballasje i internasjonale butikker, men jeg var bare innom et par, uten at de var spesielt mye bedre enn de vanlige dagligvarehandlene jeg var innom. 

Til min store frustrasjon, var mye frukt og grønt pakket inn i plastikk. Jeg klarte blant annet ikke å finne agurk uten plastikk rundt. Og hvorfor skal paprikaen ligge i tre-pakninger med plast rundt? Blant Rema 1000, Coop Prix, Bunnpris, Matkroken og Meny, var det klart at sistnevnte hadde best utvalg på grønnsaker uten plastemballasje. Men det var som regel de samme grønnsakene som var å få tak i over alt.  

Meny har også ferskvaredisk hvor du kan ha med egen matboks og ta med varene hjem i den. Du vil få med en klistrelapp med pris, så helt søppelfritt blir det jo ikke, men det er jo et bedre alternativ. 

 

 

 

 

 

Handleturene og måltidene krevde langt mer planlegging på forhånd. Det ble mange varianter av stekte grønnsaker, som jeg stekte i pannen med bare litt vann, fordi olje og smør kommer jo også ferdig innpakket.  Jeg lagde hjemmelaget tomatsuppe fra bunnen. Og jeg spiste mye rester eller frukt og rundstykker til frokost og lunsj. En bieffekt ble derfor at jeg spiste vegetarisk, og kanskje til og med en del vegansk mat disse dagene. 

En annen ting jeg merket meg, er at å vaske hender utenfor hjemmet er en utfordring. Jeg endte opp med å tørke hendene på klærne mine, hvis de ikke hadde lufttørker, for å ikke tørke meg med tørkepapir. 

Det har vært krevende å unngå å produsere søppel. I løpet av disse dagene, ble disse gjenstandene lagt i samleglasset mitt: 

  • Én netting fra en hvitløk. 
  • Et tørkepapir fra da jeg spiste appelsin og sølte masse saft på pulten på skolen. 
  • Papiret fra en buljongterning jeg fant i skapet hjemme. 
  • En tyggegummi.  

Jeg syns egentlig at jeg har klart meg ganske bra, selv om jeg sikkert kunne gjort det bedre. Jeg burde ha droppet tyggegummien, som jeg bare puttet i munnen uten å tenke meg om. Og jeg kunne ha planlagt innkjøp bedre, slik at jeg kunne gått et sted jeg visste de hadde hvitløk uten innpakning.  

Jeg burde hatt med et kjøkkenhåndkle i vesken. Og jeg kunne laget min egen buljong.  

Det er vanskelig å bare bytte om alle vaner. Spesielt i en travel hverdag. Jeg tyr i hvert fall ganske ofte til lette løsninger, som ofte også kommer innpakket i ganske mye emballasje. Men jeg har lært mye av denne opplevelsen, og har blitt mye mer oppmerksom på hva jeg legger i handlekurven, og hvor mye søppel jeg tar med meg hjem.  

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.