7 gode ting med koronaviruset

0
(Foto: Clay Banks / Unsplash)

Misforstå meg rett; koronaviruset er negativt for verden. Folk dør og er sjuke, så summen av virkningene er definitivt negativ. Likevel har den ført til noen positive endringer i verden, og i et nyhetsbilde fylt med trist mørke, kan det være greit å ta et pust i bakken med litt lys. Så her kommer det; 7 gode ting med koronaviruset. 

#1 – Small talk har blitt en lek

For noen folk er det sikkert plenty å snakke om når en møter folk på gaten. Klassikeren her er jo været. Problemet for oss som bor på vestlandet, er at været er det samme hver dag. Hele året. Hver. Eneste. Dag. Med andre ord er det veldig lite nytt å si om en skulle rote oss bort i small talk med den samme personen to dager på rad. 

Enter Koronaviruset. Ikke bare kan vi snakke om koronaviruset i seg selv; i tillegg er det nye utviklinger hver time å snakke om. Koronaviruset har vært ei gullgruve for oss med sosial angst, for nå har vi et sikkerhetsnett om samtalen skulle gå i stå. Nå får vi riktignok lite bruk for denne small talken fordi halve nasjonen er i karantene, men vi tar de seirene vi får!

#2 – Miljøet nyter godene

Dette er kanskje den viktigste av fordelene med koronaviruset. Vi på jorda har i ei god stund vært inne i ei aldri så lita miljøkrise, og den globale oppvarmingen har lenge hengt over oss som en passert deadline. Koronaviruset har ført til mye mindre co2-utslipp i Kina, ifølge New York times. Folk flyr mindre, forurensende fabrikker og raffinerier stenger, og folk som er i karantene kan jo nødvendigvis ikke ta bilen til jobb. 

I disse mørke tider kan vi ta med oss dette lyspunktet; til tross for at mennesker dør nå, lever gjerne verden en måned og to ekstra til slutt. 

#3 – Det er sosialt akseptert å være introvert

Mengden tid jeg har brukt i livet mitt på å forsvare at jeg ikke vil gå ut, men heller vil sitte hjemme med ei bok og en kopp kakao… Den er ikke liten, den er ikke det. I de snart 26 årene jeg har levd, har det skjedd hvertfall et par ganger i måneden at jeg må forklare at jeg faktisk liker boka mi bedre enn folk. Nå har jeg den perfekte unnskyldningen. 

Vil du være med på fest? Sorry, korona. Vil du være med kino? Sorry, korona. Vil du… Seriøst, ta hintet, korona! Frem til denne pandemien tar slutt trenger jeg ikke fornærme folk ukentlig fordi jeg syns de er slitsomme å være med. 

#4 – Man har en grunn til å ikke trene

Nå håper jeg ikke fysioterapeuten min ser dette, men jeg har altså ikke trent på flere uker. Treningssenteret er jo livsfarlig for tida, og da kan jeg med god samvittighet sette meg i sofaen med en sjokolade. En kan jo ikke risikere liv og helse for helsa heller. Det er mulig jeg angrer på denne holdningen om noen måneder når jeg så vidt klarer å reise meg opp fra senga om morgenen, men enn så lenge er det faktisk veldig behagelig!

To sekunder, jeg må hente en ny sjokolade, den forrige er tom.

#5 – Det er mye mindre folk rundt om

Okei, hvor var jeg? Jo, folk! Bortsett fra på dagligvarehandelen er det nå knapt folk å se rundt omkring i byen. Det er stille og rolig, og jeg trenger ikke gå sikk-sakk mellom 1000 mennesker for å komme meg forbi et busstopp. Jeg kan gå rundt på campus og nyte roen, følelsen av å være helt alene i universet. Frykten for å dø av en pandemi mildner litt når det bare er deg selv til stede, og en innser i tillegg hvor utrolig fint det er rundt oss når det ikke er hektisk stress og masser av mennesker overalt. 

Er det lov å håpe på at noe av denne roen består når vi endelig er kvitt dette viruset?

#6 – Man har tid til å gjøre ting en er glad i

De siste ukene har jeg ikke hatt tid til å puste engang, fordi skolen har vært så hektisk. Oppgaver og pensum-lesing og alt annet i verden har fylt opp dagene mine; legg til jobb ved siden av, så er det ikke mye tid til å gjøre ting en liker. Siden korona slo inn har jeg klokka inn et lite døgn playstation, lest ut to bøker, og sovet mer enn tre timer hver natt. 

I lange tider har jeg preka om hvor viktig det er å gjøre ting som gjør en glad, og ting som gir en overskudd, for å opprettholde god psykisk helse. Problemet i en hektisk hverdag er at det er vanskelig å finne tid til det. Nå har vi tid til å gjøre disse tinga, og bygge masse overskudd til hverdagen kommer tilbake igjen. Selv skal jeg, når jeg er ferdig med denne artikkelen, slenge meg i senga med en kopp kakao og lese house of earth and blood av Sarah J. Maas, og det skal jeg nyte.

#7 – Folk har begynt å vaske henda

En skulle virkelig ikke tro at dette var nødvendig å lære folk, men dette viruset har altså ført til at mange som ikke gjorde det før, endelig har begynt å vaske henda. Folk går ikke lenger rundt og tar på alle overflater med bakteriebombe-hendene sine. Det er ikke en eim av toalettbakterier svevende rundt i alle lokaler berørt av mennesker. 

Så gjenstår det bare å se om folk husker på den siste leksa her når utbruddet er over. For seriøst. Vask henda dine. Du er et voksent menneske. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.