6 bøker du MÅ ha nå

0
Foto: Bicanski/Pixnio

Det er den tida på året igjen. Mammutsalget er over oss, og det akkurat i tide til de siste vinterstormene før våren kommer over oss. Om du av en eller annen merkelig grunn ikke har ei leseliste på 73 bøker som stadig blir større, kommer her 6 bøker du definitivt bør kjøpe på mammutsalget.

Tante Ulrikkes vei – Zeshan Shakar 

En av dei viktigste bøkene det året den kom, og den er fortsatt høyaktuell. Vi følger to ungdommer med innvandrerbakgrunn som begge vokser opp i samme nabolag. Likevel har Jamal og Mohammed to ganske forskjellige oppvekster. Mohammed har to foreldre som stiller høye krav til han, og hele tilværelsen hans handler om å leve opp til deres forventninger. Jamal, derimot, vokser opp mer på egenhånd, og må sette alle forventninger til seg selv, selv. 

Foruten å være ei fantastisk skrevet bok, er den store styrken til denne boka at karakterene dine blir bestevennene dine underveis i lesinga. Etter at jeg var ferdig med boka, gikk jeg fortsatt og tenkte på Jamal og Mohammed jevnlig; hvordan ville de reagert i denne situasjonen? Hvordan kan denne situasjonen sammenlignes med deres situasjon? I noen timer følte jeg at jeg bodde i Groruddalen; det var nesten skuffende å innse at jeg var en hvit vestlending hver gang jeg så meg i speilet. 

Om du fortsatt ikke har lest denne boka har du virkelig missa ut.

Lærerinnens sang – Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth tar alltid over følelseslivet mitt hver gang hun skriver en ny bok. Etter å ha lest Arv og Miljø var jeg i mitt stille sinn forbanna på alle søskena mine fordi jeg ikke fikk hyttene på Hvaler som aldri eksisterte i livet mitt. I Lærerinnens sang var jeg plutselig en middelaldrende dame med en forkjærlighet for Brecht, som underviste teater på en videregående skole. Den faktiske foreleseren som stod og snakka foran meg i auditoriumet ved universitetet eksisterte ikke lenger.

Det er brei enighet om at Vigdis Hjorth skriver bra, og med de siste bøkene har hun virkelig nådd ut til et bredt og variert publikum. I mine øyne er dette en av hennes beste, og du burde følgelig kjenne din besøkelsestid og ofre den lille hundrelappen den koster neste gang du er i nærheten av en bokbutikk.

Kinderwhore – Maria Kjos Fonn

Denne boka er genuint vondt å lese. Vi følger ei ung jente som vokser opp i et noe ustabilt hjem. Vi følger henne gjennom en forferdelig barndom, og får rått og brutalt skildra veldig mye vondt og vanskelig. Dette er ikke ei bok du setter deg ned for å koselese. Sannsynligvis vil du bare ha vondt i noen timer. Og så i noen uker etterpå. For å være helt ærlig gjør denne boka fortsatt vondt, over et år etter at jeg leste den.

Les denne boka, uansett hvor vondt det gjør. Det er verdt det, det er viktig.

Glasstronen – Sarah J. Maas

Dette er ei bok du må komme deg gjennom, utelukkende for å komme til bok to. Greit nok, denne boka er ei solid fantasy-bok, som er vel verdt å lese for seg sjølv. Men denne serien blir altså bedre og bedre for hver bok, og klarer noe så sjelden som å avslutte tilfredsstillende. I motsetning til 90% av andre fantasy-serier fullførte jeg siste boka, og følte jeg var både ferdig og fornøyd. Ei stund var jeg overbevist om at jeg bare likte serien fordi jeg var forelska i hovedpersonen, Celeana Sardothien, men etter å ha lest ei bok i serien der hun ikke var med, innså jeg at Sarah J. Maas bare skriver helt fantastisk bra fantasy.

Så om du liker fantasy vet du hva du må gjøre.

Henrik Ibsen-pakke

Ibsen er en av norgeshistoriens største dramatikere. Han er ikke bare stor i Norge; han er en av våre største eksporter. Så når du på mammutsalget får muligheten til å kjøpe en pakke bestående av fem av hans verker, er det jo bare en ting å gjøre. Nei, ikke det. Kjøp og les, selvsagt. 

Pakken inneholder blant annet Hedda Gabler, mest kjent for å poke alle bjørner hun finner i det ville. Det er potensielt mitt favoritt-teaterstykke, og siden det ikke lenger går ved Rogaland Teater må du nesten kjøpe det for å oppleve det. 

Roald Dahl-pakke

Norsk-briten Roald Dahl er en stor del av veldig mange sin barndom, og det vil han nok forbli i overskuelig fremtid. Men hvorfor slutte å lese han, bare fordi du er voksen? Bøkene hans er fortsatt like bra som de var da vi var små, og nå kan du få en pakke med fire av bøkene hans.

Livet er stressende og slitsomt, så nå er det på tide å sette seg ned, hive beina på bordet, og nyte disse historiene i ro og mak. Pensum kan komme senere. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.