Teateranmeldelse: SPOTLIGHT

0

spotlight_shdirdal_1

Anmeldt av Mia Langås Flåta
Foto: Rogaland Teater

De medvirkende fra ungdomsteateret stiller spørsmål fra undervisningen på skolen. “Hva er 50 + 50”? “Hva står CSS for?” “Hvilken tid sluttet krigshandlingene”? De blir fulgt opp av det større spørsmålet “hva skal man bli når man blir voksen?” og kanskje er det også et underliggende spørsmål om hva som er meningen med livet?

Ungdommene kommer inn en etter en og forteller hva de ville bli når de var små, og et klasserom etableres. Mens et slør av røyk (mest sannsynlig fra generalprøven) ligger tett opp under taket forteller elevene sine historier. Historiene blir dessverre fremført på en så “opplest” måte at det er vanskelig å leve seg inn i historiene.

I tillegg til røyken oppunder taket i klasserommet, er det er par andre ting man kan sette et spørsmålstegn ved. Hva gjør den ene mikrofonen på scenen? Etter hvert blir det to, men ingen av dem har noen annen funksjon enn å lage en forstyrrende ekko-lyd fra høyttaleren.

Det er flere fine karakterer på scenen, men i klasseroms-settingen er det noen som mangler. De fleste karakterene er veldig like. “Hvorfor kastet eleven klokken sin ut av vinduet? – Han ville se tiden fly” er en av replikkene i stykket. Og lenge kan man sompublikummer ønske at tiden faktisk kunne fly. Det er ikke før Frozen-scenen det blir et temposkifte. Her bir det underholdene.

Når skuespillerne kommer utkledd som sine barndoms-drømmeyrker blir det også en opptur i forestillingen. Det er deilig å kunne le litt av drømmeyrker som tyv og vaskebjørn.

Det er flere ganger i løpet av stykket hvor det er vanskelig si om det er skuespilleren som fremfører et manus som skuespiller eller om det er en rollefremførelse. Et udefinert skille mellom sal og scene gjør forestillingen en smule rotete.

Stykket får oss til å innse hvor mye dumt vi lærer på skolen og at det forventes mye av de unge i dag. Samtidig gir stykket oss følelsen av at det er greit å ikke vite hva man vil bli når man er ung.

Ungdomsteaterets forestilling passer nok best for unge på deres egen alder, samt lærere, eller lærer-studenter.

Spotlight spilles i Teaterhallen på Rogaland Teater frem til 17. mars.

Regi: Glas(s) Performance: Tashi Gore og Jess Thorpe

Dramaturg: Carl Jørn Johansen

Lysdesigner: Børe Noer Borrevik

Visuelt uttrykk: Stig Håvard Dirdal

 

Medvirkende:

Martine Borrevik

Gaute Furenes

Espen Henriksen

Markus Servan

Susanna Suttie

Liv Ingeborg Tengesdal

Borghild Rangnes Homlong

Sabina Jajevski

Bernard Sverre Håvardsholm

Andreas Løve

Viljar Natlandsmyr

Lotte Eia Richter

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.