Moritz holdt på å dø av spisevegring: Nå arbeider han med trening og kosthold og vil svare på dine spørsmål.

1

Da Moritz var 1,75 meter høy og veide under 30 kilo tok han situps i sykesenga med hjertestarter på brystet. Som voksen har han blitt personlig trener og kostholdsveileder, og nå vil han svare på dine spørsmål.

Moritz Michaelis er ikke mer enn 22 år gammel, men han har rukket å samle seg en del erfaringer på veien. Han er utdannet personlig trener og kostholdsveileder og holder på med en bachelor i fysioterapi i Tyskland. Interessen for trening og kosthold har ikke alltid vært sunn for ham.

Mini-Moritz

Som 12-åring var Moritz på ferie i Kina. Det var en fellesreise i buss og det var varmt.

– Det var først og fremst varmt og ubehagelig. Det gjorde at jeg hadde dårlig matlyst. Jeg hadde allerede lav fettprosent, og det skulle ikke så mye til før den irrasjonelle delen hjernen tar over. Den irrasjonelle delen kaller jeg Mini-Moritz. I løpet av den ferien sluttet den rasjonelle delen av hjernen å virke ordentlig og jeg lot være å spise. Jeg kunne jo skylde på at jeg ikke likte maten og at jeg følte meg dårlig.

Dette var starten på anoreksi. Det tok ikke mer enn et halvt år før Mini-Moritz og hadde tatt såpass over at Moritz måtte legges inn på sykehus. Spisevegringen viste seg på vår da han var tolv, og på hans trettende bursdag ble han innlagt.

– Det ble verre og verre veldig fort. På bursdagen min sa jeg at jeg heller ville gå fjelltur med en kompis enn å feire. Dette gjorde jeg for å unngå å måtte spise kake. 

Fjellturen går ikke som planlagt. Det blir dårlig vær og de bruker mange flere timer enn planlagt. Etter det som ville vært en tung tur for en vanlig person, kommer de seg hjem til slutt. Men Moritz er så langt nede at det blir altfor mye. Han får det han kaller et illebefinnende og blir skikkelig syk.

Moritz forteller at mens han ligger i badekaret kommer faren inn for å gi ham tomatsuppe. Faren vil hjelpe Moritz å bli varm, men han nekter å spise. Faren sier at nok er nok, og de kjører rett på legevakten. Han blir lagt inn fordi de frykter at hjertet hans skal stoppe. Med hjertestarter på brystet tar Moritz situps i sykesenga. På det verste er hans BMI rundt 10.

Skjønte ikke hvorfor

Han ligger på lukka avdeling på Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) i ett år. 

– Jeg ble bare feita opp. Jeg skjønte ikke hvorfor de gjorde det. Jeg følte det var en kamp mot meg.

Far til Moritz så at selv om BUP gjorde at han overlevde, trengte Moritz mer for å bli bedre til sinns. Han tok kontakt med privat psykolog og Moritz sier at det var samtaler med denne psykologen som gjorde at han ble bedre.

– Jeg begynte gradvis å bli bedre og bedre. Psykologen stilte kritiske spørsmål, som for eksempel hvorfor jeg gjorde ting. Det var «gi og ta» og vi jobbet med belønninger. Om jeg var flink denne uken, fikk jeg bli med på fotballtrening igjen. 

Moritz smugtrente fortsatt, og igjen er det hans far som utgjør den store forskjellen.

– Jeg var på rommet og tok maniske pushups. Da kom far opp og konfronterte meg: “Hva gjør du? Hvorfor gjør du dette her?” Jeg så at han var desperat. Etterpå så jeg at han satt og gråt. Det var den første gangen jeg så ham gråte. Det var først da jeg forsto hva jeg gjorde, ikke bare mot meg selv, men også mot dem rundt meg. Jeg startet ikke endringene for min egen del, det hadde jeg for lavt selvbilde til, men jeg så hvilken skade jeg påførte andre. Jeg måtte ta eierskap og gjøre noe med dette. Siden da har det vært progresjon og tilbakefall, men det har blitt litt bedre, og så litt bedre, og så litt bedre.

Åpenhet er nøkkelen

Nå er Moritz viktigste teknikk at han er åpen om alt. Han sier han alltid vil være spiseforstyrret, men han har lært seg å holde sykdommen under kontroll gjennom å være åpen.

 

– Jeg åpnet meg opp til onkelen min. Fra det tidspunktet lovde jeg at jeg al

dri igjen skulle lyve. Jeg skulle være 100 prosent åpen om alt. Man er så livredd for å bli dømt, men vi har alle noe vi sliter med. Det går fortsatt litt opp og ned, men når ting begynner å gå dårlig så snakker jeg om det. Da går det bedre. Man vet gjerne løsninger på ting selv, men det er først når man tør å si det høyt at løsningene virker.

Moritz har siden valgt en yrkesvei innen trening og kosthold selv om han har slitt med det, eller er det kanskje nettopp fordi han slet med det at han valgte denne yrkesveien.

– Jeg ser hvor mye det betyr for hele kroppen og hvor farlig det kan bli. Jeg ser hvor mange som sliter med det. Jeg vil bruke det jeg har opplevd for å hjelpe andre. Jeg ønsker å hjelpe folk til å bli den beste versjonen av seg selv. Det er en litt cheesy måte å si det på, men det er helt sant. Det er til syvende og sist det det handler om. Du trenger ikke sammenligne deg med andre, vær «awesome» og vær den beste versjonen av deg selv.

Trening og kosthold

Moritz har jobbet som personlig trener og kostholdsveileder og nå er han leder for online-delen av selskapet PT service. Han har også erfaring som toppidrettsutøver innen klatring, men måtte slutte på grunn av skader. Disse skadene er grunnen til at han nå har valgt å peile seg inn på fysioterapi. 

Online er han administrator for Facebook-gruppen «Trenings og kostholdsforum». Den tok han over da den hadde knappe 100 medlemmer. Nå har den over 10.000. Han bruker også Instagram til å dele tips, råd og erfaringer fra livet sitt. 

Moritz ønsker å svare på SmiS-lesernes spørsmål om trening, kosthold, mental helse eller alt annet du vil spørre om. Spørsmål kan sendes til Moritz på Instagram @mini_morimi eller e-post moritz@ptservice.no. De mest interessante spørsmålene vil vi publisere svar på i SmiS, men du får selvfølgelig være helt anonym om du vil.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here