Gradene på målestokken synker, eksamen nærmer seg og mørket kommer tidligere om kvelden. Trikset for å gjøre høsten og mørketiden litt enklere er å huske å ta pauser og å kose seg litt ekstra. Et par kanelknuter i matpakken er perfekt hverdagskos for en student med mye å gjøre!
Tid: Over en time
Vanskelighetsgrad: Enkel
1 porsjon vil gi 25 små eller 10-12 store kanelknuter.
Du trenger:
- 1 kg hvetemel
- 150 g romtemperert smør
- 6 dl melk
- 2 dl sukker
- 1 pakke fersk gjær eller 1 pakke tørrgjær
- 1 egg
- 1/2 teskje salt
- 1 ts malt kardemomme
Fyll:
- 100 g smør (romtemperert)
- 2 ss kanel
- 4 ss sukker
Fremgangsmåte:
- Del det romtempererte smøret i terninger og legg klart i en skål. Ha hvetemel, sukker, gjær, salt og kardemomme over i en bakebolle, og bland sammen slik at det tørre fordeles jevnt.
- Ha oppi 1 egg og spe deretter på med melk. Det er lettest å bruke kjøkkenmaskin, men det går fint an å elte for hånd. Elt deigen i 15 minutter. Tilsett mer mel om deigen blir for seig.
- Tilsett smøret i små mengder av gangen slik at det lettere blandes med deigen og elt i 10 minutter til. Deigen skal være smidig og myk etter elting.
- TIPS! Hvis du elter for hånd er det lurt å smøre inn litt matolje på hendene, slik at deigen ikke setter seg fast på deg når du arbeider.
- Sett deigen til heving en lun plass med et rent kjøkkenhåndkle over. Etter 1 time skal deigen være hevet til dobbel størrelse.
- Begynn å lag fyllet mens deigen hever. Bland sammen smør, sukker og kanel.
- Dryss litt mel på kjøkkenbenken og kjevle ut deigen til et rektangel. Deigen skal være rundt 1 cm tykk. Smør på fyllet jevnt utover deigen og brett den på langs en gang. Skjær deretter remser 2 cm på langs.
- Tvinn hver remse og surr dem to ganger rundt fingrene dine. Fest enden på undersiden.
- Sett bollene på bakepapir på en stekeplate. Pensle lett med egg for en sprø skorpe på knutene. Stek deretter bollene midt i ovnen på 200° med over-og undervarme eller 180° varmluft i 10 – 15 minutter. Avkjøl på rist og dryss litt melis over for ekstra god smak.
- TIPS! Lager du færre, litt større boller? Da lønner det seg å steke på svakere varme, litt lenger, slik at bollene blir gjennomstekt uten å bli brent på toppen.
Frys dem ned og ha kanelknuter i mange uker fremover!