Dette må studentene tenke på når de takker ja til vaksine: – Må planlegge

0
PLANLEGGING: Studentene må planlegge godt når de takker ja til hvor de ønsker koronavaksinen. Foto: Arkiv.

Studenter ved Universitetet i Stavanger får tilbud om vaksine i Stavanger og i hjemkommunen sin, skriver rådgiver for helse og velferd i Stavanger kommune Vigdis By.

Studentene må tenke litt over hvor de er tolv uker etter at første dose satt, skriver By i en melding til Studentmediene i Stavanger.

Du kan booke tid til første dose selv, men ikke andre dose. I Stavanger blir intervallet mellom de to dosene utvidet fra seks uker til tolv uker, 18 mai.

LES OGSÅ: Pandemien skaper flere hjemmetatovører: – Jeg tester på meg selv før jeg tester på andre

Studenter på hjemreise

Det medfører utfordringer for studenter som reiser hjem i sommerferien. Noen vender tilbake til høstsemesteret, men andre flytter til hjembyen etter endt studietid i Stavanger. Dermed risikerer studenter å være på to ulike steder når de skal få første og andre vaksinedose.

– Studentene må planlegge litt. Alle må ta begge doser i samme kommune, skriver By.

På toppen av dette er det kun mulig å avbestille time for dose to ved akutt sykdom, sykehusinnleggelse, karantene, isolasjon eller for de som jobber offshore. Dette gjelder ikke avbestilling av time for dose en.

Saken fortsetter under bildet. 

PLANLEGGING: Det blir viktig at studentene planlegger for vaksinering og ikke oppholder seg i to ulike byer ved dose en og to, sier Vigdis By. Foto: Privat

By hinter likevel om større fleksibilitet i framtiden.

– Det skal visst legges til rette for at studenter kan få doser i ulike kommuner, men jeg vet ikke hvor langt de har kommet i planleggingen, skriver By.

Leder av vaksinesenteret Forum Expo i Stavanger, Marianne Amdal, bekrefter dette.

LES OGSÅ: Da Berge mistet pappa

Hva skal studenter som har takket ja og registrert seg for vaksine gjøre når de flytter til en ny kommune for godt grunnet endt studie i juni?

– Man trenger ikke gjøre noe så lenge man ikke har bekreftet time, sier Amdal.

På spørsmål om det er mulig å avregistrere seg for vaksine viser hun til Stavanger kommune sin hjemmeside. Der kan man registrere seg for vaksine, men også gjøre det motsatte. Det betyr ikke man mister muligheten for vaksinering.

Hvor havner de da i vaksinerekkefølgen når man endrer adresse og bosted i juni?

–  Siden dette mest sannsynlig er unge mennesker så kommer de inn i køen der deres aldersgruppe vaksineres uansett, sier Amdal.

Alle får vaksine

Tidligere i år skrev Rogalands Avis at alle bosatt i Stavanger får vaksine – også de som ikke er folkeregistrert.

– Helse og omsorgsloven tilsier at alle som oppholder seg i kommunen, typisk student eller sesongarbeider, har krav på helsehjelp ved behov. Da forstår vi det slik at det gjelder for vaksineringen også, sa Fosse til Rogalands Avis.

I dag fordeles vaksinene etter folkeregistrert innbyggertall. Et alternativ for studenter er derfor å ta vaksinene i hjemkommunen. Det gjelder spesielt de som flytter tilbake til hjembyen etter endt studie.

Reglene endrer seg ofte og Amdal forstår at studenter som skal hjem blir usikre. Samtidig er ikke Amdal bekymret over at studenter må planlegge nøye når de skal ta vaksine.

–  Jeg tenker at det ikke er mye arbeid for den enkelte. Det er noe folk bør klare, sier Amdal.

Regjeringens pressekonferanse

Regjeringen hadde pressekonferanse 19 mai. Selv om det nærmer seg sommerferie for skoleelever og studenter kom det ingen nye svar om vaksineringen når studenter flytter på seg.

Vårsemesteret ved Universitetet i Stavanger slutter 25 juni.

LES OGSÅ: Fem perfekte søndagsturer for å lufte studenthodet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.