Datateknologi: –Det krever disiplin

2
Brage Riis Gundersen bruker rundt ni timer på studiet om dagen. – Det krever disiplin og driv, sier han. Foto: Sindre Kirkaas Normann.

– Jeg har brukt masse timer foran PC-skjermen, også ble det enda flere når jeg startet på studiet. Det er kanskje ikke så bra, sier Brage Riis Gundersen.

Det nærmer seg søknadsfristen for høyere utdanning. 15. april går fristen ut, og mange lurer fortsatt på hva de skal velge. Brage Riis Gundersen studerer Datateknologi på 3.året og var aldri i tvil.

Den nye oljen

Riis Gundersen har nesten alltid visst at han skulle drive med data. Interessen begynte tidlig på gutterommet, og han forelsket seg raskt i alle mulighetene datamaskinen hadde å tilby.

Han er ikke alene. Teknologistudier er i medvind, og sammenlignes gjerne med den nye oljen. Fra 2019 til 2020 steg søkertallene med 10%, skriver Shifter.  Derfor er det ikke rart at Datateknologi er et av de vanskeligste studiene å komme inn på ved Universitet i Stavanger.

Tilfredsstillende

– Det er mye kreativt du kan gjøre. Det er ikke bare å game eller skrive linjer med kode, det er hele greia som er interessant. Det å lage faktiske produkter og kunne mye av de tekniske prosessene. Det er det som interesserer meg, sier teknologistudenten

På videregående gikk han elektro med studiespesialisering. Det var «software»- faget informasjonsteknologi 2 han falt pladask for.  Mye av drivkraften handler om å løse problemer på enklest mulig måte.

Riis Gundersen mener sterk konsentrasjonsevne er viktig. Foto: Sindre Kirkaas Normann.

– Hvor tilfredsstillende er det når «regnestykket» går opp?

– Det er veldig tilfredsstillende. Kanskje er det en matematisk formel man bruker for å løse et problem som egentlig var vanskelig, men så finner man plutselig en enkel måte og løse det på. Jeg blir overrasket over hvor smidig det kan gjøres. Det er givende, sier han.

– Risikerer å ikke kjenne noen

Kanskje er det litt som å endelig finne puslespillbrikken du har lett etter hele uka, eller treffe den siste koppen i beer-pong. Ja, for datateknologer sitter ikke bare foran skjermen.

– Det er viktig å ikke lukke seg ut av det sosiale. Det er mye hjelp å hente der. Det kan være fristene å bare gå rett inn i databobla når du begynner på studiet. Da risikerer du å ikke kjenne noen, og da blir det mye vanskeligere. Det er viktig å tenke at det sosiale også er en del av dette studiet.

Han legger til at sosiale egenskaper også er en fordel i arbeidslivet.

– Om du skal jobbe i prosjekt og samarbeide med mennesker, så jobber du med folk som kan mye forskjellig. Da må du kunne kommunisere med andre og skjønne tegninga.

Tøft studie

Teknologistudenten legger ikke skjul på at studiet er tøft. Han mener karaktersnittet på 47,2 i 2020 er forholdsmessig til vanskelighetsgraden. Spesielt matematikken er tung for mange. Likevel påpeker han viktigheten av disse fagene fordi det gir en ingeniørtittel. En tittel som på ingen måte kommer gratis.

– Det viktigste er at du har driv og disiplin, sånn som det er med mange litt mer utfordrende studier, også er det viktig å ha en faglig interesse. Jeg har alltid lest mye om teknologi. Det tror jeg har gitt meg en fordel, sier Riis Gundersen.

– Hvor mye tid bruker du på studiet?

– Jeg bruker veldig mye tid på studiet. En dag kan typisk være fra 09-18. Det kan fort bli lange dager, men så gjelder det å ikke dra det for langt da, sier han.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here