Aurora studerer rettsvitenskap: – Man må pushe seg selv

0
AKTIV OG ENGASJERT: Aurora Thunes Truyen er både jusstudent og leder for Juristforeningen ved Universitetet i Stavanger. Foto: Einar Torkelsen

Rettsvitenskap er det nest mest krevende studiet å komme inn på ved Universitetet i Stavanger. Mange tar opp fag for å komme gjennom det trange nåløyet.

– Man må ha en drivkraft og være i stand til å pushe seg selv. Studiet legger opp til stor grad av frihet, og det er viktig med god selvdisiplin for å følge fagene og lese pensum, sier Aurora Thunes Truyen.

Hun er andreårsstudent på rettsvitenskap ved Universitetet i Stavanger. I tillegg er hun leder for Juristforeningen (JUFO) ved UiS.

– Jeg hadde hørt mye bra om jusutdanningen her i Stavanger, og ble utrolig glad da jeg kom inn, sier studenten.

Høye karakterkrav

I fjor var det nesten 1800 søkere til utdanningen som knivet om 60 studieplasser. Av disse var det 213 som hadde rettsvitenskap ved UiS som førstevalg. Poenggrensene for ordinær kvote var 54,1, mens det for førstegangskvoten var 49,6.

– Mange tar opp fag etter videregående for å komme inn. Jeg hadde heldigvis høye nok karakterer slik at jeg slapp å ta opp fag, sier Truyen.

Videre peker hun på at det er et sterkt karakterpress også etter man har kommet inn. Dette er fordi bachelorstudenter i rettsvitenskap er avhengige av gode karakterer for å kunne søke seg inn på master etter fullført bachelor.

– Man har begrensede muligheter hvis man bare har bachelor i rettsvitenskap. Med master har man derimot veldig mange muligheter, og kan for eksempel jobbe som advokat, dommer eller rådgiver i offentlig eller privat sektor, sier Truyen.

MYE LESING: Å lese pensum er en viktig del av hverdagen for alle jusstudenter. Foto: Einar Torkelsen.

UiS får egen master

Nylig ble det kjent at regjeringen åpner for at også Universitetet i Stavanger kan etablere egen masterutdanning i rettsvitenskap.

Frem til nå har bachelorstudenter ved Universitetet i Stavanger vært avhengige av ordningen der de kan søke seg til rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen for å kunne ta master.

– Det er veldig bra at UiS nå får egen master. Jeg tror det vil redusere karakterpresset mange føler på i dag, sier Truyen.

Som bergenser har Truyen foreløpig ikke bestemt seg for om hun vil reise hjem og ta masteren i Bergen eller om hun skal bli i Stavanger.

– Masterutdanningen UiS legger opp til virker i alle fall veldig spennende, sier studenten.

LES OGSÅ:Dette er studiet med høyest snitt på UiS: – Det er et veldig lite nåløye å komme gjennom

Godt studentmiljø

Truyen er veldig fornøyd med å studere rettsvitenskap i Stavanger.

– Vi er ikke så mange jusstudenter sammenlignet med de andre universitetene og har et godt og sammensveiset studentmiljø.

Som leder i JUFO jobber hun og de andre frivillige aktivt med å skape et godt studentmiljø. De arrangerer mange sosiale arrangementer for medstudentene, deriblant quizer, vinkvelder og nyttårsball. I tillegg har de faglige arrangementer der studentene møter representanter fra arbeidslivet.

– Det gir meg veldig mye å være engasjert på fritiden. Jeg er glad i å være sosial, og JUFO er en viktig plattform for å opprettholde et godt studentmiljø, sier Truyen.

LES OGSÅ: Da Berge mistet pappa

Henter inspirasjon fra familien

Foreløpig har Truyen ingen konkrete ambisjoner, men vil gjerne jobbe som advokat. For henne er familien en viktig inspirasjonskilde.

– Jeg har mange jurister i familien min, og ser på dem som idoler. De inspirerer meg veldig, sier hun.

Truyen peker på at jus er et krevende studie, som krever høy motivasjon og sterk selvdisiplin. Likevel anbefaler hun alle interesserte å søke.

– Det skader ikke å prøve, og du merker fort om jus er et studie som passer deg. Om man ikke fullfører eller går videre med master vil det uansett alltid være en fordel med litt juridisk kompetanse i bagasjen i andre bransjer, sier hun.

LES OGSÅ: Sara studerer psykologi ved UiS: – Begynte å grine da jeg kom inn

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here