Sara studerer psykologi ved UiS: – Begynte å grine da jeg kom inn

1
HELT NYTT: Sara Ohran er en av de 37 heldige som fikk seg en plass på UiS sitt nye psykologistudie. FOTO: Frida Ripland Moberg.

Høsten 2020 åpnet Universitetet i Stavanger opp for et nytt psykologistudie. Sara Ohran er en av de heldige som fikk prøve seg på det studiet. Bakgrunnen hennes fra Bosnia er én av grunnene til hvorfor hun valgte å studere psykologi. 

Psykologi er det nyeste studiet ved UiS. 3000 søkte seg inn på studiet forrige semester. Med et første-vitnemål krav på 4.8 og ordinært krav på 5.5, er studiet det tredje vanskeligste studiet å komme inn på ved UiS. Sara Ohran gikk rett fra videregående til universitetet.

– Jeg bestemte meg for at jeg ville studere psykologi i begynnelsen av det siste året på videregående. Egentlig ville jeg ta bacheloren og masteren min i Tyskland, men det ble litt vanskelig med tanke på pandemien. Jeg begynte å grine av glede da jeg kom på Universitetet i Stavanger, sier Ohran.

LES OGSÅ: Dette er studiet med høyest snitt på UiS: – Det er et veldig lite nåløye å komme gjennom

Tabu å dra til psykolog

Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker. Jeg er fra Bosnia og det var krig der. Pappa har fortalt at det er tabu å dra til psykolog der borte, og det har vært en motivasjon for meg. Det er jo ikke noe galt med å dra til psykolog.

ENGELSK: Ohran vil gjerne studere psykologi videre i utlandet, så det passer bra at pensum er på engelsk. FOTO: Frida Ripland Moberg.

Ohran mener alle bør dra til psykolog for å lufte tankene sine. Psykologi kan bli studert både som et fag og som en profesjon. På UiS er det ikke et profesjonsstudium, men et tre år langt fagrettet studie.

– Her i Norge må du ta profesjon i seks år for å bli psykolog. Derfor vil jeg gjerne fortsette utdanningen min i Tyskland, der trenger man kun fem år for å bli godkjent psykolog.

Psykisk tungt yrke

Psykologi er ikke noe som passer for alle. Det er et yrke det kan bli lett å ta med seg hjem.

– Du må være mentalt sterk og vær klar over hva som kan møte deg. Du må kunne vise at du bryr deg og få folk til å føle seg ivaretatt. Det hjelper ikke hvis du ikke kan ha omsorg for andre. Det kan være et psykisk tungt yrke, sier Ohran.

FØLELSER: Det er viktig å lære hvordan følelser og hodet fungerer hvis man skal bli psykolog. FOTO: Frida Ripland Moberg.

Som psykolog er det viktig å kunne kommunisere og samarbeide med pasienten på en empatisk, men profesjonell måte.

– Man går enda mer i dybden på profesjonsstudiet og lærer hvordan man kan lese folk, og å kunne skille mellom løgn og sannhet, sier Ohran.

LES OGSÅ: Avlyst skriftlig eksamen skaper debatt blant studentene: – Urettferdig

Lite fysisk oppmøte

Ettersom psykologistudiet ikke er et veldig praktisk fag har studentene hatt hjemmeskole siden oktober. Men psykologistudenten har rukket å bli kjent med en del av studiekameratene sine, tross pandemien.

– På grunn av korona var jeg ikke så lenge på skolen, men klassemiljøet er bra. Da vi startet med forelesninger satt vi oss i kantina og bokkaféen. Vi har også samlet oss i mindre grupper av og til, som er veldig kjekt.

Ohran håper på at det blir flere fysiske forelesninger til høsten, slik at hun kan bli bedre kjent med klassen og foreleserne.

LES OGSÅSlik har korona påvirket studentene: – Resultatene er kritikkverdige

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here