Da Berge mistet pappa

0
Berge Ohm mistet brått faren sin i fjor. Nå forteller han hvordan han har taklet sorgen. Foto: Lizette Stølsvik Bertelsen.

Hvordan takler man et så stort tap som det er å miste en av de som står deg nærmest? Uten forvarsel kan noe du så på som trygt og konstant være borte. Dette fikk Berge Ohm oppleve, da han brått mistet sin egen far i fjor. 

Når vi kommer til leiligheten til Berge blir vi møtt av en rolig, ung mann. Han unnskylder rotet og rydder kjapt bort noe fra stuen. Han har nettopp kommet hjem. Stuen er stor med bokhyller som fyller hele veggen, men han har ikke lest noen av bøkene. Han har nok med pensum, forklarer han. Videre har de peis og god plass til å ha gjester over. Gjester pleide han og romkameratene å ha en god del av før korona slo inn, og de gleder seg til å kunne invitere igjen. Men det er ikke det vi er på besøk for å snakke om. Berge skal dele hvordan det var å miste sin egen far.  

Hvordan velge riktig? 

Mange kjenner kanskje igjen navnet Berge Ohm. Som ung gutt deltok han på både MGP junior og Norske talenter, og kom langt i begge. Han ble sammenlignet med Justin Bieber for sine rolige sanger om følelser. Dette har han aldri hatt noe imot, men i dag er det ikke helt det imaget han går for. Hvilken sjanger som er «han» har han ikke bestemt seg for enda, så publikum kan vente seg variert musikk fremover.  

Etter MGP og Norske talenter fikk Berge flere tilbud om å signere kontrakt, men han var ikke klar for å velge musikken over fotballen. Slik ble det til at han fostret begge talentene sine, som han nå vil dele med barn og unge. I dag, som 23-åring, studerer han på Universitetet i Stavanger for å bli lærer, med fokus på fagene gymnastikk og musikk. 

– Det har alltid vært et spørsmål om jeg skal satse musikk eller idretten.

Selv om det ikke ble til at han satset fullt ut på musikken, er det fortsatt en stor del av livet hans. Da den uventede beskjeden kom bankende på døren i fjor, var musikken god å ha for 23-åringen.

MUSIKK: Berge ønsker produserer musikk ved siden av studiene på UiS. Foto: Lizette Stølsvik Bertelsen.

Sjokket på døra 

En dag Berge var hjemme i Skjold fikk han den rystende beskjeden fra faren sin kjæreste. Faren hans var savnet. Hun klarte ikke få tak i han. Motorsykkelen var også borte. 

–Det var helt absurd å tenke på at de skulle lete etter min far.

Han dro rett til søsteren sin, og de startet søket etter faren sammen. Det første steget ble å legge ut en etterlysning på en felles Facebook-gruppe, der mange fra bygda var medlemmer. De spurte om noen hadde sett enten faren deres eller motorsykkelen. 

Til slutt fant de motorsykkelen. 

De var ett steg nærmere å finne han. 

–Det så nesten ut som en hel landsby.

På stedet der motorsykkelen ble funnet var det satt opp et telt og frivillige var overalt. Både Røde kors og politiet var på plass da Berge ankom. Det var en helt uvirkelig følelse å trå ut på området. Men å ha bygda i ryggen hjalp, i alle fall så mye noe kan hjelpe i en slik situasjon. 

Han fikk kjenne på den solidariteten som fantes i Skjold, et tettsted med 900 innbyggere. Det virket som at alle ville hjelpe. Samtidig som verden ble snudd på hodet kjente han at han ikke var alene. Det er vanskelig å si om denne typen støtte hadde vært tilgjengelig i større byer, som Stavanger eller Haugesund. 

–Det var fint, mimrer han. 

Da de fant faren, var det for sent. Han hadde vært på tur på fjellet og fått et hjerteinfarkt. 

Nå har sjokket begynt å avta for Berge, men han er glad han ikke må takle situasjonen alene. Berge har to søsken, en yngre bror og en eldre søster. Det hjelper, fordi de er sammen om det. De kan dele sorgen og virkelig forstå hverandre. Det er det ingen utenforstående som kan gjøre like godt. 

–Du sier det ikke om det gikk dårlig på eksamen, du sier det gikk fint. Det er litt merkelig.

Faren hadde sine problemer, og en komplisert familie. Berge støttet han når han trengte det. 

-Pappa var nok litt ensom, sier Berge. 

Berge kunne fortelle alt til faren. Ingenting trengte å bli lagt lokk på. Han smiler når han forteller dette. Alt var ikke rosenrødt, men båndet mellom far og sønn var sterkt. 

Han spøker om at han kunne skrevet en bok om faren sin side av familien. Det har skjedd ting i familien som har satt dype spor. Spor som sitter igjen fra oldemorens tid, ei dame som ikke hadde det bra. Dette med mer førte til en uskreven regel om å ikke dele noe vondt eller vanskelig. 

Disse opplevelsene satte spor i faren til Berge, som trengte hjelp for å klare å snakke ut om barndommen sin. Det å ikke prate om de vanskelige tingene henger også igjen hos Berge. For man sier ikke når det gikk dårlig på eksamen, man sier det gikk fint. 

Men når han lager musikk, da er han ærlig. 

LÅT OM PAPPA: Musikken er viktig for Berge og under sorgprosessen skrev han en sang dedikert til faren sin. Foto: Lizette Stølsvik Bertelsen.

Nye låter med ny vri 

–Sangen er skrevet om han. Hvis noen har opplevd noe lignende kan de kanskje bruke den som trøst.

Berge prøver å basere musikken sin på ting han har opplevd i livet, både positive og negative.  Sangtekstene kan komme fra opplevelser som kommer ut av forhold, eller hans egne følelser og tanker. Han håper at de som lytter på musikken forstår at det han skriver, er skrevet fra hjertet. 

Den egentlige planen var å gi ut ny musikk høsten som var, men da faren døde ble timingen feil. Derfor kommer den nye musikken nå til våren. En låt i en ny stil, som Berge synes ligner på stilen til Unge Ferrari, og ikke minst en låt dedikert til faren. 

Sangen han skrev sammen med broren til faren, er nylig gitt ut. Den har tidligere blitt spilt på TV Haugaland, og i begravelsen. Sangen var en trøst for både han og broren, samt resten av familien. 

Kanskje kan den bli en trøst for flere som har opplevd det samme. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here