På tirsdag åpner Lyspæren: – Det holder ikke med bare et hus

0

I morgen åpner UiS sitt nye lokale Lyspæren, men vet du egentlig hva som kommer dit?

– Studentene trenger et konkret, fysisk sted å komme til. Det har de gitt uttrykk for. Det handler også om et behov for å samle kreftene. Lyspæren skal forhåpentligvis samle mange gode initiativer under samme tak, sier Minnah Haniffa fra innovasjonsavdelingen til UiS.

SmiS møter henne sammen med kollega Isabel Næss til en kaffekopp og en prat, i de nyoppussede lokalene.

– Forhåpentligvis vil dette også skape noen synergier. Det er jo når folk møtes at samarbeid og nye prosjekter blir født. Det er allerede mange gode ideer og initiativer på UiS, men å kunne møtes fysisk tror jeg er nøkkelen for å kunne oppnå store ting sammen, sier Næss.

Bildetekst: PAVILJONG 9: Det noe slitne bygget bak Line Huset har det siste året blitt brukt som gjenbruksstasjon for studenter under navnet «Byttebuå». Nå er mye forandret, men bytting og gjenbruk skal også foregå i Lyspæren. FOTO: Jørgen Karlsen

God oppfølging og kunnskap

Universitetet i Stavanger definerer Lyspæren som «universitetets arena for innovasjon, entreprenørskap og bærekraft» på sine nettsider. For selv om Lyspæren også skal være et sosialt samlingspunkt og et sted for studering, er disse tre nøkkelord for prosjektet.

– Vi er veldig opptatt av å tilrettelegge for god oppfølging av de som ønsker å gjøre noe med ideen sin. Derfor er for eksempel Isabel ansatt for å følge opp studentene som ønsker å søke midler, fra for eksempel Norges Forskningsråd- eller liknende. Det holder ikke med bare et hus. Man må også kunne gi noe i form av kunnskap. Dette oppnår vi gjennom å arrangere kurs, workshops og foredrag, sier Haniffa.

Næss fortsetter:

– Våren 2021 arrangerer vi flere eventer som for eksempel Idejakten, krasjkurs i 3D-printing og Helse Hackathon.

LES OGSÅ: Plantenørdens enkle planteguide

Næss har vært leder for gründerinkubatoren LevelUp siden mai i fjor, og har en master i entreprenørskap og innovasjon fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

– Når det gjelder gründervirksomhet og innovasjon tror jeg det er lurt å tørre og kaste seg ut i det. Møter du folk og legger frem ideen din før du egentlig føler deg helt klar for det, får du en tilbakemelding å jobbe videre ut ifra, sier hun.

– Oi! Nå gikk det opp et lys for meg!

Navnet Lyspæren dukket opp under en workshop som ble avholdt før oppussingen startet i august. Det var en av studentene som som kom med vinnerforslaget.

– Vi likte navnet veldig godt. Det klinger godt både på østlandsk, vestlandsk og engelsk. Det er også et veldig fint bilde på den følelsen «Oi! Nå gikk det opp et lys for meg!». Det er jo den følelsen vi håper huset skal reflektere for mange av de som benytter seg av det. Følelsen av å ha funnet et svar, sier Næss.

LES OGSÅ: Disse studiene kommer til UiS til høsten

Åpent for alle

Haniffa, som er ansatt i innovasjonsavdelingen til universitetet og leder for Lyspæren, har en viktig presisering hun ønsker skal nå ut til studentene.

– Selv om Lyspæren har et fokusområde på innovasjon, entreprenørskap og bærekraft, er intensjonen og drivkraften for etableringen samhandling på tvers av fagområder. Helt konkret vil det si at Lyspæren er åpen for alle. Du trenger ingen grunninteresse for noen av tingene for å ta i bruk dette bygget. Derfor har vi også flere sosiale soner, med eksempelvis shuffelboard og en Playstationkrok, sier Haniffa.

16. februar, kl.12.00 blir det en heldigital åpningsfest og kan sees på Facebook eller på UiS.no.

– Vi lover god stemning og et variert program, blant annet konkurranse med premiering, digital omvisning i huset, og god musikk fra lokale artister. Rektor Klaus Mohn stikker også innom for å utforske innovasjonshuset, sier Isabel og Minnah.

LES OGSÅ: Da en mann kollapset foran meg fikk jeg panikk – Dette kan jeg jo egentlig

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here