Får deler av koronalån som stipend: – Et steg i riktig retning

0
Illustrasjonsfoto.

Regjeringens økonomiske korona-tiltak rettet mot studenter fikk strykkarakter av Studentorganisasjonene. Etter en runde i finanskomiteen ser den noe annerledes ut. 

Forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte torsdag forrige uke regjeringens tiltak for studenter: Stipend for april, mai og juni kommer som én utbetaling i april. Samtidig får studenter som er permittert fra eventuell jobb tilbud om 26 000 kroner i ekstra lån fra Lånekassen.

Tiltakene fikk strykkarakter av en rekke studentledere i hele landet. Leder av Norsk studentorganisasjon, Marte Øien, kalte det hårreisende, mens StOr-leder Joachim Børlie mente det var feil løsning.

– At de til en samfunnsgruppe de vet allerede har lite å rutte med, gir enda mer gjeld er helt forferdelig, sa han da og fikk støtte av flere stortingspartier.

Får deler av lånet som stipend

I dag presenterte finanskomiteen den nye tiltakspakke 3 som skal behandles i Stortinget i dag. Den omhandler en rekke økonomiske tiltak for norsk økonomi, blant annet studentøkonomien. Resultatet ble én milliard kroner i ekstra stipend til studentene slik at man kan omgjøre koronalånene til stipend.

– Det er en studentmilliard vi har vedtatt i dag, men anslagsvis 35 til 40 prosent av det lånet de får vil kunne omgjøres til stipend. Det usikre anslag, men der omkring, sa finanspolitisk talskvinne i SV, Kari Elisabeth Kaski til NRK etter pressekonferansen.

Hun legger til at SV gjerne skulle ha gjort mer, men at det var der det var mulig å samle et flertall. I forkant varslet Ap, SV og Rødt i Khrono at de ville jobbe for å gi mer i stipend, og mindre i lån. Å skulle omgjøre hele lånet til stipend ville kost rundt 3 milliarder kroner, ifølge Universitas.

Riktig retning

Studentorganisasjonen i Stavanger mener det som ble presentert i dag er et et steg i riktig retning, men er samtidig ikke helt fornøyd.

– Vi skulle helst sett at alt kom som stipend for de studentene som har mistet inntektene sine. Det er også viktig å se på hva som skjer fremover, selv om universitetene og høyskolene er steng vil studentene fortsatt måtte betaler regninger når juli kommer, skriver StOr-leder Joachim Børlie til SmiS.

Også Norsk studentorganisasjon mener dette var bedre enn det Asheim presenterte på fredag.

– Dette vedtaket viser at Stortinget og regjeringen anerkjenner at studenter er i en vanskelig situasjon og tar denne situasjonen på alvor. Det er et stort steg i riktig retning, sier Marte Øien, leder av NSO i en pressemelding.

I likhet med Børlie poengterer NSO at om situasjonen for norske studenter vedvarer vil det trenges ytterligere tiltak for studentene, fra Storting og regjering.

– Men vi håper at det ikke blir tilfelle. Nå ønsker vi at alle norske arbeidstakere, enten de er studenter, eller ikke, kommer tilbake i jobb så raskt det er forsvarlig, avslutter Øien.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.