– Det morsomste som er på universitetet

0
Alle foto: Magdalena Emilie Vassbotn Hestholm

Etter en innholdsrik sesong i studentligaen tok GLU en overlegen seier i finalen mot Øksene.

I Stavanger Studentliga møtes linjeforeninger fra Universitetet i Stavanger til hard kamp for å kåre det beste fotballaget.

Studentene på grunnskoleutdanningen (GLU) trakk det lengste strået i høstsemesterets studentliga, og kunne for andre sesong på rad løfte pokalen etter finalen.

– Det var deilig å vinne igjen. Vi har hatt nok en veldig god sesong, sier GLU-lagleder Vegard Meling Nesse.

Skaper et veldig godt miljø

Hver sesong deltar veldig mange studenter for sitt lag i studentligaen. Daniel Garip har arrangert ligaen i to år, og mener turneringen har mye å si for studentmiljøet i byen.

– Jeg tror det er ganske viktig, for det finnes ikke noe lignende i Stavanger. Det er ufattelig mange som er aktive i studentligaen hvert år, noe som gjør det veldig gøy å styre organiseringen, sier Garip.

Med så mange deltagere blir det raskt skapt et sterkt studentmiljø på linjene.

– Det er en unik mulighet til å møte folk på tvers av kullene. Derfor tror jeg det er mange av oss, inkludert meg selv, som ikke hadde hatt så mange venner som vi har nå hadde det ikke vært for studentligaen. Det er veldig kjekt og vi har et veldig godt miljø, sier Nesse.

– Det er veldig gøy å være med. Det morsomste som er på universitetet av arrangementer, mener Øksenes lagleder Vegard Løkken.

Etter at nok en sesong er over starter planleggingen av neste semesters utgave allerede. Selv om turneringen allerede er en stor suksess, kan det fortsatt bli enda flere deltagere.

– Det har vært en veldig, veldig bra sesong. Mengden med lag har vært ganske bra, men skulle gjerne hatt med enda flere som vi håper vi blir neste år, sier Garip.

Startet med gruppespill

Studentligaen innledes med et gruppespill, der lagene fordeles i to grupper. Denne sesongen var det seks lag i hver gruppe, hvor alle lagene spilte mot hverandre en gang.

Da alle kampene i gruppespillet hadde blitt unnagjort var det de fire beste lagene i hver gruppe som gikk videre til sluttspillet.

Regjerende mester GLU visste umiddelbart at de skulle regnes med også denne sesongen, da de startet sesongen med en knusende 8–0-seier over NHS (Norsk hotellhøgskole).

I sin andre kamp gikk de kommende lærerne på et overraskende poengtap da det endte 3–3 mot PASU (Pan-African Students Union), før de slo knallhardt tilbake med 8–1 over Sykfotball.

Trukket fire poeng

Som en konsekvens av at GLU ikke stilte med dommer i en kamp ble laget trukket tre poeng, men med 3–2 over JUFOlona (Juristforeningen) var GLU allerede klare for sluttspillet før den siste gruppespillkampen. I den stilte de ikke lag og tapte 3–0 for BIF (Byggingeniørenes linjeforening) på walkover, og ble idømt nok et poengtrekk.

– Poengtrekkene kommer for GLU hver sesong, så der må vi bli bedre til neste sesong, sier Nesse.

Dermed endte et GLU-mannskap med tre seire, en uavgjort, et tap på walkover, og fire poeng i trekk på tredjeplass i gruppen sin med seks poeng. BIF vant gruppen med 13 poeng, mens JUFOlona kom på andreplass med syv poeng.

Sykfotball knep fjerdeplassen ett poeng foran PASU, og sikret seg den siste plassen i sluttspillet. NHS kom desidert sist i gruppen med minus tre poeng.

Øksene kom dårlig i gang

GLUs finalemotstander, Øksene, er som regel et lag å frykte for motstanderne allerede i gruppespillet. Denne sesongen startet det ikke like bra for økonomistudentene, men de vant da de først måtte.

Sesongen startet med et 3–4-tap for FIKS (Institutt for Kultur- og Språkvitenskap), etterfulgt av 2–5 mot Sosiologi.

– Vi fikk en ræva start på sesongen, erkjenner Løkken.

I sin tredje kamp kom sesongens første seier da LED (Linjeforeningen for elektro og data) ble beseiret 1–0.

Etter 0–1-tap for Tappetårnet i den fjerde kampen, ble den siste gruppespillkampen av det ekstremt spennende slaget der Øksene måtte vinne for å gå videre.

Tok seg så vidt videre

På motsatt banehalvdel sto Inter Media som spilte for sitt første sluttspill i historien. Forutsetningene før avspark var at vinneren gikk videre, mens ved uavgjort hadde Inter Media gått videre.

Det ble en dramatisk kamp fra start til slutt. Media-laget fikk straffespark tidlig i oppgjøret, men blåste den utenfor. I stedet tok Øksene med seg en 1–0-ledelse til pause. Tidlig i den andre omgangen doblet de den ledelsen, og så ut til å dra hjem seieren.

Media ga seg derimot ikke. Først ble en scoring annullert for offside, før reduseringen satt med over ti minutter igjen å spille. Da ble alt kastet i angrep, men Øksene klarte å ri av stormen og vant 2–1. Dermed tok de seg så vidt videre til sluttspillet med fjerdeplass i gruppen på seks poeng.

– Det var så vidt vi tok oss videre og reddet sesongen, sier Løkken.

Sosiologi tok en suveren gruppeseier med fem seire og full pott, foran FIKS på andreplass med ti poeng. Tappetårnet tok tredjeplassen med syv poeng.

Viste muskler i sluttspillet

I kvartfinalen kom det flere overraskelser, der begge gruppevinnerne røk rett ut. Sosiologi hadde blitt en av de største favorittene etter gruppespillet, men Sykfotball sendte dem ut etter straffesparkkonkurranse.

Den andre gruppevinneren, BIF, røk også etter at Øksene vant 4–3. Etter sesongen er det den seieren som trekkes frem av Øksenes lagleder.

– Høydepunktet i sesongen var soleklart å slå BIF 4-3 i kvartfinalen. Vi har mange tidligere BIF-spillere på laget, så da var vi tent fra start, sier Løkken.

GLU vant sin kvartfinale 5–2 over FIKS, mens JUFOlona beseiret Tappetårnet med 3–2.

I semifinalen fikk Øksene virkelig vist hvor gode de faktisk kan være da de knuste JUFOlona 7–1. GLU fikk sin tøffeste motstand i semifinalen, da de til slutt vant 3–2 over Sykfotball.

– Vi slet litt i semifinalen da vi kom under 2-0 tidlig, men ellers har det gått ganske greit, forteller Nesse.

Overlegne i finalen

Da det hele skulle avgjøres i finalen var GLU flere hakk bedre enn Øksene. 14 minutter ut i kampen tok GLU ledelsen etter et flott angrep. De angrep langs høyrekanten, før ballen ble slått ut i feltet. Der ble ballen skutt knallhardt mot mål, og Øksene-keeperen klarte ikke å holde den ute.

Etter halvtimen doblet GLU ledelsen. Alene med keeper ble avslutningen reddet fra skrått hold, men på returen kastet en GLU-spiller seg inn og fikk kriget ballen over streken.

En fullt fortjent 2–0-ledelse til pause, og Øksene hadde virkelig fått noe å tenke på. I andre omgang var de mye bedre med, og var nær en redusering. I stedet økte GLU til 3–0 og punkterte kampen. Etter det gikk piffen fullstendig ut av Øksene, og GLU kontrollerte enkelt inn seieren.

– I dag synes jeg vi var gode, spesielt i første omgang. Alt i alt vinner vi fortjent, sier Nesse, som ble turneringens toppscorer med 13 mål på åtte kamper. 

I Øksene-troppen var det naturlig nok labrere stemning etter finaletapet. 

– Det var trist og kjedelig. GLU var rett og slett bedre. Det positive er at vi har kommet oss kraftig utover denne sesongen, men veldig synd at det ender i skandale. Neste år skal vi ta dem, sier Løkken.

På nyåret starter neste sesong av studentligaen, og det blir veldig spennende å se om noen klarer å dytte GLU ned fra tronen.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here