Fra lege til sykepleier

0
Foto: Privat.

Christine Haukenes er 22 år og studerer sykepleien 2.året ved UiS. Før dette prøvde hun seg på legestudiet, men mistrivdes.

– Det føltes rett og slett som et naturlig andrevalg etter legestudiet. Jeg har aldri sett for meg en jobb utenfor helsesystemet. Sykepleierrollen involverer mange av de aspektene som jeg interesserer meg i og ønsker å jobbe med i dagliglivet.

Rett til utlandet

Gjennom videregående kjempet Christine om å få de beste karakterene. Hun var fast bestemt på at det var legestudiet hun ville satse på.

– Den var tøft for å si det mildt. Gjennom videregående tok jeg de fagene som var obligatorisk for å ta opptaksprøve for medisinstudiet i utlandet, ettersom at jeg ikke hadde karakterene for å komme inn i Norge.

Dagen for opptaksprøven nærmet seg og Christine hadde sovet minimalt. Likevel ble utlandet og nærmere bestemt Ungarn løsningen på drømmen. Hun ble akseptert som kandidat hos to universiteter og måtte velge.

– Jeg valgte universitetet i hovedstaden Budapest. Dette angret jeg mye på senere da jeg skjønte at studiet ikke var verdt det etter 2 år med høy innsats på videregående uten resultater.

Lov å angre

I et hav at studiemuligheter er det viktig å huske på at man kan endre retning. Det er greit å angre. Christine ville uansett ende opp innenfor helsesektoren.

– I ørska av utmattelse og likegyldighet etter en veldig dårlig eksamensperiode kom det plutselig fram at jeg måtte finne et studie for å få skoleplass til høsten igjen.

Etter diskusjoner med moren fram og tilbake, et fristende laboratorium og en overbevisende representant fra UiS falt valget på Stavanger da det ikke er langt fra hjembyen Bergen.

– Helt ærlig så slang jeg bare inn noen ulike skoler fra forskjellige steder i landet med tanken «jeg ordner det der senere». Det var egentlig en tilfeldighet.

Fortsatt krevende

Etter nedturen i Budapest var Christine forberedt på mindre jobb på sykepleien. Med et stort pensum å komme igjennom må hun bite tennene sammen.

– Det krever mye mer innsats og tid enn det jeg trodde. Jeg var nok heldig der – å komme rett fra et universitet og et studie som krevde så mye som det gjorde.

Christine ser fram til praksisen de skal ha. Dette innebærer praksis på sykehjem, i hjemmesykepleien, medisinsk avdeling, kirurgisk avdeling og i psykiatrien.

– Vi kan finne ut om en trives eller ikke på de ulike arbeidsplassene, noe som jeg tror vil hjelpe mye ved valg av jobb etter utdanningen.

Spent på framtiden

Med sykepleiermangel, mange valgmuligheter og fulle stressfulle dager foran seg er Christine spent på framtiden.

– Det gjør meg litt bekymret for framtiden som nyutdannet.  Likevel regner jeg med at dess lengre jeg er ute i arbeidslivet, dess mer lærer jeg og dermed vil føle meg mer komfortabel i den ansvarsposisjonen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here