Studentministerens studietips

0

Iselin Nybø fra Randaberg er vår forsknings- og høyere utdanningsminister. Hun gir deg sine tips til en god studietid.

Etter endt jusstudiet i Bergen, søkte Nybø seg inn til økonomi og administrasjon ved Universitet i Stavanger. Etter å ha fullført noen fag her, har hun tatt en lang pause fra studiet.

– Eller drop-out som man også kaller det, sier hun og ler.

Hun har dermed selv erfaring som student i Stavanger, og vil gjerne dele sine tips til en god studiehverdag.

– Jobb hardt, det sier jeg til alle studenter. Det er hardt arbeid å være fulltidsstudent, erkjenner hun.

Engasjement gir venner

Foruten å jobbe godt med studiene, mener hun det er viktig å dyrke hobbyer, og å bygge et nettverk rundt seg. Hun forteller at å gjøre noe utenom å lese gjør studietiden til noe mer.

– Meld deg inn i en organisasjon eller et politisk parti. Det er en fin måte å bygge nettverk, lære seg nye ting og bli kjent med nye venner. For eksempel SmiS. Eller Venstre, sier Nybø og smiler.

Ved Universitetet i Stavanger finnes det nesten 50 organisasjoner og foreninger, og sjansen for å finne noe som passer deg er stor. En liten oversikt gir en smakebit av hvilke organisasjoner som samles her. Enten du er interessert i politikk, brenner for å hjelpe andre mennesker, eller noe helt annet finnes det noe for de fleste.

– Det er kanskje ekstra viktig for de tilreisende studentene, sier Nybø.

– Planlegg fremover

Det er mange utgifter knyttet til det å starte et studie. Bolig, utstyr, fadderuke og pensumbøker er noen av dem. Nybø husker med gru tilbake til første gangen hun studerte. Da kom hele studielånet i august.

– Da kjøpte vi leksikon og en hel rekke ting vi aldri brukte, forteller hun.

Enda får du en større sum utbetalt i starten av semesteret, enn de andre månedene. Har du noe til overs, kan det være lurt å spare til de uforutsette utgiftene. Å kjøpe brukt kan også spare deg for noen hundrelapper. I tillegg til Finn.no, finnes det flere kjøp- og salggrupper på Facebook.

Det er ikke bare pengene som bør spres utover semesteret, ifølge Nybø. Hun sier hun selv, i likhet med mange andre, har falt for «skippertaksmetoden».

– Den lever nok i beste velgående. Det er en klassiker å ikke gjør så mye før du må, sier hun.

Begynn å lese når du kan, ikke når du må, og delta i en kollokviegruppe. Studiet i seg selv kan også være en sosial arena. Som student i Stavanger har du gjerne mulighet for praksis eller utveksling. Det kan være en god idé å prøve noe nytt, mener Nybø.

– Du angrer på det du ikke gjorde. Lurer du på å ta utveksling? Gjør det, insisterer hun.

Gjennom et praksisopphold kan du få kjenne på hvordan hverdagen i drømmeyrket ditt virkelig er.

– Det kan spare deg for flere år på feil studie, sier ministeren. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here