Hjem Nyheter Kommentar: Apu forsvinner fra The Simpsons, og ytringsfriheten fra satirens verden

Kommentar: Apu forsvinner fra The Simpsons, og ytringsfriheten fra satirens verden

0
SmiS-kommentator, Emma Bjerregaard Opheim.

KOMMENTAR: Apu forsvinner fra The Simpsons, og ytringsfriheten fra satirens verden

Skrevet av SmiS-kommentator Emma Bjerregaard Opheim

Med mindre du lever under en stein, så har du gjerne fått med deg at både The Simpsons, Family Guy og Southpark er noen av de mest populære satiriske og samfunnskritiske tegnseriene vi har. De har provosert, skapt diskusjoner, gjort narr av og satt på spissen så og si alle sider av samfunnet, blant annet forutsett en viss president ved navn Donald Trump og skapt mange humoristiske øyeblikk.

I går kunne jeg i Dagbladet lese nyheten om at The Simpsons nå velger å fjerne karakteren deres Apu som var en indisk butikkeier og en kjær karakter i Simpson-universet. Grunnen? Kritikere mener at Apu underbygger støtende stereotyper om indere i USA og blir dermed regnet som rasistisk.

Det finnes nå opptil flere eksempler på at tegnserier, stand-up-shows og generelt humorbaserte arenaer provoserer og krenker så mye at folk krever at ting skal bli fjernet. Det som i utgangspunktet skal være en fri arena hvor alt kan spøkes med uavhengig av politisk syn eller verdenssyn, har nå blitt angrepet flere ganger.

South Park for eksempel, er å regne for “den store stygge ulven” da serien blant annet har blitt kåret til det mest krenkende programmet noensinne. Skaperne har mottatt drapstrusler, saksøking og krav om å fjerne deler fra tegneserien fra enkeltpersoner, men også grupper.

Mitt spørsmål er, er det rett at vi nå også skal storme inn i humorens og satirens verden og kreve sensur og hindring av ytringsfrihet? Skal vi nå også legge spilleregler for noe av det frieste vi har i samfunnet, nemlig humor, fantasi og satire? Hvor skal grensene gå? Hvem skal bestemme hva som oppfattes som krenkende og hva som er akseptabelt? Hvor langt skal man gå for å hindre friheten? Min mening er dette en meget trist utvikling av et samfunn som stadig tåler mindre og mindre og som skrenkes mer og mer inn.

The Simpsons er en serie som bygger på stereotyper, som setter sider ved samfunnet på spissen, og derfor setter karakterer på spissen. De som får gjennomgå desidert mest i serien er den gjennomsnittlige late, egoistiske og materialistiske amerikaneren.

Ellers har de også representanter for alle slags grupper. Alle karakterene i serien er i hovedsak stereotyper av bestemte folkegrupper, det gjelder ikke bare Apu. Vil det si at ifølge visse folk bør hele serien fjernes? For det er dette den er bygget på og det er dette som gjør den morsom og så gjenkjennelig fordi alle kan kjenne seg litt igjen i forskjellige sider av karakterene. Hele serien er et humoristisk, kritisk og satirisk syn på det amerikanske samfunnet og som virkelig setter ting på spissen. Den er MENT for å provosere. Den er MENT for å skape diskusjoner og tanker. Mest av alt er den skapt for underholdning og for å samle alle sammen gjennom humor og selvironi. Det er nettopp det som gjør den så ufattelig bra i mine øyne.

Jeg syntes det er synd at det er dette samfunnet har kommet til. Det vi ikke liker eller det som kan risikere å krenke, skal fjernes og forbys. Det finnes så mangt i denne verden som bør provosere oss mye, mye mer enn en satirisk og forøvrig fantastisk morsom tegneserie som The Simpsons.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here