Fra lærerstudent til rockestjerne 

0

Portrett: Fra lærerstudent til rockestjerne 

Tekst: Petter Klund Foto: Lisa Ravna Rørmoen

Det er mange som sliter med spørsmålet “hva skal jeg gjøre med livet mitt?”, og Janove var en av dem. 20 år senere har han vært med i et av Norges største rockeband og skal bruke sommeren til å turnere landet rundt. 

Vi er i Fargegata en fredag ettermiddag, nærmere bestemt Hanekam. En høy, mørkhåret mann kommer inn, iført en mørk blazer over en grå t-skjorte. Han går rett bort til baren og bestiller en øl før han presenterer seg selv. 

Hei, Janove. 

Han kommer rett fra et møte med ”The Mute”, et live stumteater som han har holdt på med den siste tiden, som har premiere om et år. Det var ikke helt tilfeldig at SmiS ble invitert til Hanekam. Kaizers Orchestra har tidligere vært assosiert med stedet og samarbeidet med kaféen. De har også hatt noen lanseringskonserter der. 

 Det har vært en veldig fin reise. Jeg hadde ikke kunnet drevet solo uten bandetsom ble splittet i 2013, slik jeg gjør nå. De relasjonene vi skaffet oss både nasjonalt og internasjonalt er gull verdt. 

Familiemann 

En av grunnene til at Kaizers ble splittet var at bandmedlemmene ville ha tid til andre ting, blant annet familie. Janove nølte ikke med å satse som soloartist. Der jobber han tett med konen sin, som en familiebedrift, noe som gjør det lettere å balansere artist- og familielivet. 

Hvor viktig er familien for deg? 

Han tar seg en lang tenkepause, der han sitter i sofakroken under en lampe. Han trekker på smilebåndet og vinker til noen som går ut døra. 

– Jeg har en god balanse mellom musikk og familie. Familien gjør at jeg blir en bedre musiker, og musikken gjør at jeg blir en bedre familiemann. 

Det er relativt lite arbeidstid som går til opptredener. I sommer skal han spille på festivaler flere steder i landet. Tiden som ikke blir brukt på konsert, går til planlegging av den neste. Han skal også ta seg en liten sommerferie i ti dager – da skal han til Barcelona med et vennepar. 

Festivalsommer 

– De to første festivalene blir sommerens høydepunkt – Jærnåttå og Bergenfest. Da er jeg på hjemmebane. I tillegg er det veldig kjekt å bli plassert på den dagen det skal spilles groovy rock. 

Høydepunktet kommer nesten før festivalsommeren virkelig har kommet i gang. Han skal spille på Bryne torg på Jærnåttå 25. mai, mens Bergenfest venter på ham 12. juni. Det var i Bergen Kaizers-eventyret virkelig startet. De var studenter, men hadde mest lyst til å spille musikk. Det var der Janove stiftet bekjentskap med to av de andre bandmedlemmene. 

Jeg kjenner mange folk i Bergen, det er mitt andre hjem. 

Studerte i Bergen 

Å studere var noe Janove følte at han bare måtte gjennom. Han var lenge usikker på hva han skulle gjøre med livet sitt. Han var innom førstegangstjenesten i militæret og jobbet en periode som au pair på den franske rivieraen. Hva skulle neste steg bli? 

Aller helst ville han holde på med musikk. Han lette derfor etter låtskrivingsskoler – uten hell. Det nærmeste han fant var en musikklærerutdannelse. I tillegg tok han fransk som valgfag, siden han hadde bodd i Frankrike. Han synes likevel at det er viktig å komme seg gjennom utdanningen sin, uansett hva det er. 

– Det er kulere å ha utdanning enn ikke å ha det. Det betyr ikke at du må jobbe med akkurat det resten av livet, men utdanningen har i mitt tilfelle fungert som en ”stepping stone” til det neste. 

Skjulte sider 

Janoves venner oppfatter ham annerledes enn den han fremstår som i offentligheten. Han er glad i å leve den kontinentale livsstilen og han tror det er flere sider ved ham som kan overraske folk. 

– Jeg tror de som kjenner meg godt vil si at jeg er en livsnyter og en hverdagsromantiker.. og jo! Jeg er også ganske morsom! Eh.. Ja. Jeg liker generelt å kose meg. 

Janove er glad i det gode liv, og det skal det være litt stil over. På en typisk morgen står han opp, for så å løpe rett bort til gasskannen som han koker ordentlig italiensk kaffe i. Det minner han om den kontinentale livsstilen han levde mens han bodde på den franske rivieraen. Han skrur på vinylplaten, som står og spiller hele dagen. Det hører heller ikke til sjeldenhetene at Janove varter opp med duftlys hjemme i leiligheten i Stavanger. 

– Man skal pleie sansene sine. Jeg er kreativ når jeg er i godt humør og har det bra. Jeg er særlig i et godt humør på våren. 

På kveldstid liker han å lage stilig mat, gjerne noe litt utradisjonelt. Det kan gjerne være kald tomatsuppe eller basilikum, tomater og mozzarella. Det er helt vanlige lunsjretter i Middelhavet, men Norge har ikke åpnet øynene sine for det enda, mener han. For ham er det hele en livsstil, og han har klare tanker om hvordan matlaging skal gjøres. Han har alltid forkleet sitt lett tilgjengelig når han skal i aksjon på kjøkkenet. 

– Du skal se ut som en slakter, ikke en baker.  

 

Janoves studietips: 

  1. Fullfør studieprogrammet ditt. 
  1. Det er et grunnlag, men det er viktig å vite at du ikke er låst til noe som helst. 
  1. Erfaringen kan du ta med deg videre til senere livet 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here