Filmspalten: Det enkle er ikke alltid det beste

0

Filmspalten: Det enkle er ikke alltid det beste 

Av Håkon Lexberg 

Det lages flere filmer enn noen sinne. Mange av de største filmene ser du på plakater, reklamer og hører om uansett hvor du går. Det er nærmest umulig å ikke få med seg når premieren på filmer som Star Wars og Spiderman nærmer seg. Men det er sjelden disse storproduksjonene fra Hollywood klarer å gjøre et ordentlig inntrykk på meg. 

Se på de filmene som har tjent mest penger. På topp 20-lista står titler som Iron Man 3, The Avengers og Transformers: Dark of the Moon. Felles for mange er at de følger en fast formel. Du har en eller flere hovedpersoner som skal bekjempe en form for ondskap. I løpet av filmen møter de hindringer, men går som regel seirende ut. Det er vanvittige spesialeffekter og de fleste blir regnet som rene underholdningsfilmer. Film skal for all del være underholdning, men det hadde vel ikke skadet om det også var noe mer? 

Jeg begynte å bli drittlei av filmer som fulgte de samme, gamle formlene. Jeg ønsket filmer hvor jeg måtte «skru på hjernen», snarere enn motsatt. Jeg ønsket å sitte igjen med noe når rulleteksten kom på. Jeg ønsket å se filmer som jeg tenkte på dagene etter. Jeg ønsket å se filmer som, med fare for å høres klisjé ut, ga meg noe. Derfor skal jeg se på noen filmer fra 2000-tallet som har våget å skille seg ut fra mengden og har gjort et sterkt inntrykk på meg. 

Den første filmen er Black Swan. En film laget av Darren Aronofsky, kjent for å lage så klaustrofobiske filmer at de er på grensen til å være grøsserfilmer, uten at de egentlig inneholder elementene som skal til for å passe i sjangeren. Natalie Portman spiller sitt livs rolle som ballettdanseren som holder på å bli sinnssyk. Avslutningen gir deg noe å tenke på i ukesvis. 

Jeg må også trekke frem No Country for Old Men. En film som utrolig nok ikke inneholder musikk. Likevel er det en av de mest nervepirrende filmene jeg har sett. En klassisk “kattens jakt på musen”-film hvor Javier Bardem spiller en av de mest creepy skurkene som har vært på lerretet. 

I Skandinavia har det vært noen filmer som kanskje har gått under radaren for de fleste. Blant annet den danske filmen Jagten. Mads Mikkelsen spiller barnehagelæreren som skal få livet snudd på hodet over en liten løgn. Fra Norge har vi Oslo, 31. august, som handler om en dag i livet til en rusavhengig. Begge filmene fikk meg til å sitte igjen under hele rulleteksten for å reflektere over det jeg hadde sett.  

Filmer som tør å skille seg ut er noe jeg har begynt å sette mer pris på. Swiss Army Man er en film med Daniel Radcliffe i hovedrollen. Som død blir han brukt som et menneskelig verktøy for at han og en annen skal overleve og komme seg vekk fra øya de er strandet på. Det er kanskje den morsomste og mest surrealistiske filmen jeg har sett. Drive er en annen film som kom med en ny vri på en typisk bilfilm. Ryan Gosling spiller sjåføren som hjelper skurker med å rømme, og Gosling klarer å være kulere og mer badass enn de fleste, nesten uten å si et ord. Kombiner dette med et magisk soundtrack, og du har en sylfrekk film. 

De asiatiske filmene Oldboy og Confessions, samt Oprah sin påståtte favorittfilm Beasts of the Southern Wild må nevnes. Også filmer som Her, Shame, The Prestige, Prisoners, Ex Machina og Interstellar har på hver sin måte gitt meg en filmopplevelse utenom det vanlige. Nocturnal Animals, Manchester by the Sea, Moonlight, Room og Call Me by Your Name som har kommet ut i løpet av de siste par årene er verdt å sjekke ut. 

Spør du meg, er ikke det enkle alltid det beste, ikke i filmverden. Mange av de «største» filmene blir ofte slaktet av anmeldere, men det stopper ikke folk fra å løpe til kinosalene. Er vi satt sammen så enkelt at det ikke skal mer til enn en kul trailer med en kar i et kostyme og en halvskummel fiende for at vi blar opp pengene? Pengene som går til å lage de fantastiske effektene i disse filmene kunne vært brukt til noe langt mer fornuftig. For eksempel over 70 oppfølgere til den danske filmen Jagten, i stedet for én Avengers-film. Tenk litt på det.  

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here