Ingeniørstudent Siri Vølstad Jensen (22) valgte et helt år med utveksling i sørstatene.

Sørstatskulturen og fravær av skandinaver var blant grunnene til at Jensen valgte akkurat University of Mississippi.
– Jeg ville møte folk fra andre kulturer, kunne reise rundt i USA og lære engelsk bedre. Jeg var også interessert i å være i nærheten av Nashville og Memphis for å kunne oppleve countrymusikk-kulturen der, sier Jensen, som i tillegg til å studere byggingeniør også er artist selv.
Prosessen
Ettersom hun hadde fått godkjent fag fra et tidligere studie, var det mulig å ta utveksling allerede andre året, og være der to semestre. Søknadsprosessen gikk nokså knirkefritt.
– Da jeg skulle bestemme meg, kikket jeg gjennom alle de ulike universitetene i USA og rangerte de tre skolene som virket best for meg. Jeg sjekket deretter opp hvilke fag jeg kunne ta der og hvordan jeg kunne få det til å stemme med fagene jeg måtte ta hjemme. Deretter søkte jeg til Ut i Verden med UiS om å få dra. Da jeg fikk bekreftelse ordnet jeg visum, flybilletter, sted og bo og fikk forhåndsgodkjenning for fag. Jeg mailet også med professorer ved University of Mississippi for å være sikker på at fagene var rett for meg og at jeg kunne ta dem. Deretter var det bare å glede seg til å dra, sier UiS-studenten.
Veldig amerikansk

Til nå har oppholdet svart til forventningene.
– Jeg så for meg at det skulle være varmt og at jeg skulle oppleve ”American college” slik man ser på filmer. Slik ble det, sier hun.
– Det er veldig mange «fraternities» og «sororities» på campus, med store, flotte hus slik jeg hadde sett for meg, sier Jensen.
Amerikansk fotball er også en stor hit, og jevnlig samles 60.000 mennesker i parken for å ”tailgate”. Telt settes opp, folk spiser, drikker og pynter seg.
– Amerikanerne er mye mer frempå og sosiale enn i Norge, kan hun også bekrefte.
Savner kultur og kollektivt
Jensen skulle riktignok ha tenkt seg flere kulturelle tilbud på universitetet.
– Jeg hadde håpet at det var mange konserter og musikklubb på skolen, men det har det vært lite av, noe som er litt skuffende, sier hun.
Også kollektivtilbudet er i kjent, amerikansk stil noe begrenset, og det kan være vanskelig å komme seg rundt uten bil.
– Det har vært utfordrende å komme seg til andre steder enn campus. Når jeg skal handle matvarer, må jeg ta bussen og gjerne gå et stykke. Med masse ting å bære på, kan dette være litt vanskelig.

Mye oppfølging
Faglig synes Jensen det har vært enklere å henge med enn hjemme.
– Det er små klasser og man får mye oppfølging fra professorer, sier hun.
Med mye obligatorisk, innleveringer og vekt på å være aktiv i timene, er det vanskeligere å falle bakpå.
– Som ingeniørstudent opplever jeg at det legges mindre vekt på selvstendig problemløsning, man får ting litt med teskje, sier hun.
Folkene best
Det er folkene som står igjen som det beste med utvekslingsoppholdet.

– Den beste opplevelsen har vært alle menneskene jeg har møtt. Det internasjonale miljøet har vært veldig bra, og jeg har fått venner fra hele verden som jeg har lært masse av, sier Jensen.