– Jeg stilte uten slips første gang på Stortinget

0

Han er 23 år og på stortinget, blitt nevnt av Erna Solberg og brenner for skolepolitikken. Bli bedre kjent med den vellykka siddisen Aleksander Stokkebø. 

“Han er vår ungdomskandidat i Rogaland, han har gått 2070 husbesøk, og Rogaland Høyre har bestemt at de nå skal spandere nye sko på han.”

Slik skrøt statsministeren av Stokkebø i sin seierstale valget 2017. Vi møtte Høyre-politiker, stortingsrepresentant og juss-student Aleksander Stokkebø for en prat på bokkafeen på universitetet. 

Sjonglering i hverdagen

23-åringen forteller om en hektisk hverdag for å få alt til å klaffe sammen. 

– Jeg kom hit fra Oslo i går kveld, skal reise tilbake senere i dag og kommer til Stavanger igjen på torsdag.  

Likevel har han flere interesser på si, og trekker frem en fritidsfavoritt. 

– Jeg har fått meg et scratch-map, sier han, små-fornøyd, og kan fortelle at han er veldig glad i å reise.  

Han har allerede besøkt flere eksotiske land som Marokko, Tanzania, Kenya og Venezuela, men legger til at målet må være å få skrapt hele kartet. Stokkebø forteller at han får mye ut av reisinga. Personlig får han treffe lokale og bli kjent med andre kulturer. Politisk sett legger han merke til hvor heldige vi faktisk er i Norge, sammenlignet med mange andre land.  

I tillegg til å reise, bruker politikeren den lille tiden til overs med familien sin. Han trekker frem en tradisjon i regi av mormora, hvor storfamilien samles i juletider for å bake, og ikke minst spise lussekatter og drikke kakao. Han setter også av tid til å være med venner, der fotball alltid har vært favorittaktiviteten. Stokkebø forteller at fotballen betydde mye for han, men måtte legges på hylla da han begynte i Unge Høyre, og politikken ble prioritert.  

Politikken i fokus

Ironisk nok var det på skolen, nærmere bestemt i 10. klasse, at han fikk interesse for politikken, og i senere tid spesielt for nettopp skolepolitikken. Hverken familien eller Stokkebø selv hadde bakgrunn fra politikken, men etter en skoleoppgave der han skulle presentere forskjellene mellom Arbeiderpartiet og Høyre, ble han interessert og senere presentert for Unge Høyre av en venninne. Politikeren forteller at han i Unge Høyre fikk gode tilbakemeldinger, og ble motivert til å fortsette videre med politikken.  

For Aleksander Stokkebø blir dagene gjerne lange og travle. På stortinget handler det nå mye om å ferdigstille budsjettet, og etter hvert vil det også komme en del saker de må håndtere. I tillegg er han medlem av utdannings- og forskningskomiteen, og skal der jobbe spesielt med yrkesfag og videregående skole.  

Som heltidsstudent midt opp i dette, har Stokkebø bestemt seg for å dele opp juss-utdanningen, og heller ta et fag i semesteret eller dele det opp på en annen måte for å kunne prioritere politikerjobben i hovedstaden fremst.  

Valgnatten 2017 ble et stort politisk øyeblikk for Stokkebø.  

– Vi visste det ville bli veldig jevnt. Da vi da så valgdagsprognosen og hvor tydelig den var, det var et stort øyeblikk, sier han, og legger til at en blanding av hardt arbeid, lite søvn og lange arbeidsdager gjorde øyeblikket enda større.  

– Og samtidig, var jeg så heldig som ble nevnt av Erna. Det var stas, sier han, og smiler beskjedent. 

Utdanningspolitikken står sterkt

– De viktigste sakene for meg, og for Høyre, må være tidlig innsats. Dette innebærer å ha gode og nok lærere i de første trinnene, men også fler lærerspesialister som er faglig fordypet i begynneropplæringen. 

Han engasjerer seg veldig for utdanningspolitikken, og legger til at psykisk helse også har mye å si, og bør få mer fokus.  

– Hver elev skal føle at de har et team rundt seg, og dersom en trenger å gå til helsesøster, så skal døren være åpen når det trengs. 

Som student ved UiS, kjenner Stokkebø universitetet relativt godt, og vet hva han ville forbedret.  

– Vi bør jobbe for at medisinstudenter kan ta deler av utdanningen sin her, i forbindelse med at vi får et nytt sykehus og behovet er her, er det gode forutsetninger for å utvide medisinutdanning-tilbudet. 

Hvis juss-studenten kunne ønske seg en endring, ville det vært at universitetet ble mer digitalt.  

– Vi er i 2017. Det burde allerede vært mulig å gjennomføre de fleste eksamenene digitalt, og streamet flesteparten av forelesningene dersom noen er bortreist eller syke.   

Nye normer på tinget 

Stokkebø forteller om en historie fra når han først begynte på stortinget.  

– På det første møtet på tinget, presterte jeg å møte opp uten slips, og det skulle man visst, sier han med et lite smil.  

– Som en enkel student fra Stavanger er det bare noe jeg aldri har tenkt over, legger han til, og sier at han i senere tid har fått litt tyn for denne hendelsen.  

Selv med noen uvante normer og et nytt arbeidsmiljø, sier politikeren at han er klar for å jobbe med så mange flinke folk, og føler seg privilegert som får ha en slik jobb i en så ung alder, og legger til at han også utvikler seg mye i et slikt arbeidsmiljø, og under et slikt «trykk».  

Likevel har han ikke glemt byen han kommer i fra, og skryter over hjembyen sin.  

– Jeg er veldig glad i Stavanger. Det er min favorittby, byen som har alt,  sier han og ler litt, før han begynner å ramse opp alt Stavanger har å by på. «Det må være Norges mest spennende storby, det er en fantastisk by» avslutter han.   

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here