Natalie Portman skinner i sterkt portrett

0

Film: Jackie

Regi: Pablo Larraìn

Skuespillere: Natalie Portman, Billy Crudup, Peter Sarsgaard og Greta Gerwig

Sjanger: Biografisk-drama

Manus: Noah Oppenheim

Varighet: 1t 40 min

Anmeldt av: Andres Haugen Vikhagen

Den Chilenske regissøren Pablo Larraìn, mannen bak den Oscar nominerte filmen “NO”, er mannen som har laget denne dramafilmen som følger Jackie Kennedy i dagene etter likvidering av hennes mann, president John F. Kennedy. En film som er slående vakker og sterk i sitt portrett av den tidligere førstedamen.

Filmen tar utgangspunkt i et intervju Jackie Kennedy gjorde ca. en uke etter skytingen i Dallas. Vi får se hva førstedamen forteller om den traumatiske dagen, de påfølgende dagene, hennes store kjærlighet for sin mann og det hvite hus, og om hennes interesse i å bevare arven etter tidligere presidenter. Hun kommer også med sine bekymringer om fremtiden til både seg selv og sine barn, og redselen som følger med alt det vonde som har skjedd.

Natalie Portman har blitt hyllet for sin sterke karakterisering av den sørgende førstedamen, noe som ikke er uten grunn. Hun gjør en aldeles strålende jobb i å portrettere en sørgende enke, som både er trist for tapet av sin ektemann men også over hva fremtiden vil bringe. Hun får på en fantastisk måte frem følelsene Jackie Kennedy satt med etter den sjokkerende skytingen i Dallas den 22. November 1963, og overbeviser stort i sin karakterskildring av den tidligere førstedamen.

Filmen har en intim og nær kameraføring som gjør underverker for å få frem all redselen, smerten og sjokket karakterene sitter igjen med etter dette fryktelige attentatet. Denne nydelige kameraføringen spiller brilliant på lag med filmens store fokus på musikk som virkemiddel til å få frem karakterenes følelser, men også til å appellere til våre. Mica Levi har komponert en aldeles nydelig musikk, nesten bare bestående av strykere og orgel, som akkompagnerer det visuelle på en slående fin og sterk måte.

Dette er et nydelig og trist portrett av en av de mest kjente og folkekjære førstedamene som har vært i det hvite hus. Gjennom både den fantastiske skuespillerprestasjonen til Natalie Portman og nydelige bruk av musikk, er dette et intimt innblikk i hvordan Jackie Kennedy klarte å håndtere mannens grufulle bortgang. Dette er en sterk film om hvor fort et liv kan endres, hva tapet av noen man elsker gjør med en og alle tankene man gjør seg om hva den nye fremtiden vil bringe.

Karakter: B

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here