Balløya: United i trøbbel

0

Vi er inne i desember, og det nærmer seg jul. Ikke overraskende blir denne spalten rød. Vi skal til Old Trafford. Drømmenes teater har helt siden legendariske Sir Alex ga seg vært et lite mareritt for både spillere, fans og ikke minst managere i den røde delen av Manchester.

Men hva har skjedd denne sesongen? Alt så rosenrødt ut i august. Mourinho var på plass, og fikk med seg både Zlatan, Pogba og Mkhitaryan inn portene på Carrington. United skulle igjen være med å kjempe om ligatittelen, etter en svak femteplass forrige sesong. Men den gang ei. En tredjedel av sesongen er unnagjort, og United er allerede langt på etterskudd. Nærmere bestemt elleve poeng bak Chelsea. Ikke nok med det, så er det hele åtte poeng opp til den livsviktige fjerdeplassen. Kan United leve med enda en sesong uten Champions League? Kanskje det. Men de må tilbake i deg gode selskap så fort som mulig. Og da må ting skje.

United befinner seg altså på sjetteplass når vi går inn i desember, med et beinhardt juleprogram foran oss. Noe overraskende, etter en god sesongstart. Alt gikk som det skulle, og Mourinhos menn gikk ut av startblokkene i hundre, med tre strake seire. Tre scoringer fra Zlatan fikk også fansen til å håpe på bedre tider. Men etter det ble det altså kun to seire på de neste ti kampene. Mot Leicester og Swansea. Det sure 2-1-tapet mot byrival City svei for Mourinho, og Chelseas 4-0 nedsabling var brutal. Men det er ikke de kampene som har gjort at United har havnet i bakleksa. Det er det flere årsaker til.

«Det er vel bare De Gea, Zlatan og Pogba som har vært bankers i lagoppstillingen. Kanskje også Valencia, som kun har mistet et par kamper grunnet en liten skade»

En ting jeg stusser på er laguttakene. Mourinho har hatt for vane i sine tidligere jobber å sette en klar ellever. Han er ofte blant managerne som rullerer minst på laget, noe vi klart og tydelig så når han tok ligagullet i sin andre periode i Chelsea. Men slik har det absolutt ikke vært hittil. Det er vel bare De Gea, Zlatan og Pogba som har vært bankers i lagoppstillingen. Kanskje også Valencia, som kun har mistet et par kamper grunnet en liten skade. Utenom det virker det ikke som om portugiseren vet hva som er hans beste ellever. Eric Bailly, som skulle være det klare førstevalget på stopperplass, pådro seg selvfølgelig en langtidsskade. Og etter det har vi sett både Smalling, Blind, Rojo og Jones i midtforsvaret. På backene har vi også sett mange endringer.

Ser vi på midtbanen er det Carrick som kan vise til klart best statistikker, uten at han har fått nevneverdig mye spilletid i serien. Og milliardmannen Pogba har blitt flyttet rundt i mange posisjoner uten helt å ha funnet sin plass i laget. Her har også Hererra og Fellaini vært blitt prøvd ut som potensielle makkere. Og som om ikke det var nok, er nå også Schweinsteiger tilbake i varmen etter å ha vært langt på vei avskrevet på Old Trafford. Schneiderlin derimot, ser ikke ut til å være noe favoritt, og kan være på vei ut i januar.

Angrepet er heller ikke noe unntak. Mata, som mange levnet få sjanser når Mourinho fikk plass i sjefsstolen, har blitt en av de viktigste brikkene offensivt. Mens Martial, som var blant de beste offensivt forrige sesong, har blitt satt ut av laget. Storkjøpet Mkhitaryan har enda ikke spilt 90 minutter i ligaen, og kaptein Rooney er fortsatt inn og ut av laget. Det er selvsagt viktig å rullere på laget, hvert fall når man kjemper på fire fronter, men dette blir alt for mye. For å komme inn i en fin flyt i ligaen, som må sies å være første prioritet, må man få satt en stabil stamme. Med flere nye fjes inne før sesongen, trenger de å skape relasjoner over tid for at spillet skal sitte. Og det er ikke tilfellet per dags dato.

Selv om United har rullert mye på mange plasser, vil jeg si at spillet har hevet seg den siste tiden. Men det hjelper lite å spille godt hvis du ikke vinner fotballkamper. Og når vi ser på de fire siste hjemmekampene, så har alle endt uavgjort. På rekke og rad har Stoke, Burnley, Arsenal og West Ham reist hjem fra Manchester med ett poeng i bagasjen. Fellesnevneren? United har dominert, og vært det beste laget. Dette er enkelt og greit åtte poeng tapt. Og med åtte poeng ekstra i banken, hadde United vært med i toppen for fullt. Men slik er det altså ikke. Man kan skylde på at motstanderens keeper har en god dag på jobben, men det blir for tynt i lengden. Både mot Stoke, Burnley og West Ham hadde United fryktelig store sjanser til å avgjøre, uten å få ballen i nettet. Og det må rett og slett settes på kontoen for udyktighet. Selv om Dea Gea og Zlatan er de første på blokka når laget skal settes opp, har de røde djevlene sviktet i begge sekstenmetere. De Gea har vært Uniteds soleklart beste spillere de siste årene, og vært matchavgjørende gang etter gang. Men denne sesongen har han ikke utmerket seg like mye, og alt for mange enkle mål har blitt sluppet inn. Det straffer seg når man ikke klarer å avgjøre i andre enden. Der er det Zlatan som skal stå for målene. Men etter fire mål på de fire første, har det stagnert for supersvensken. Sjansene har vært der, men han har rett og slett ikke vært effektiv nok. Det har kostet poeng, og gitt Mourinho hodebry.

Kanskje litt for mye, vil noen si. Når det ikke går på skinner ute på banen, er det viktig at sjefen selv holder hodet kaldt. Det har på ingen måte Mourinho gjort. Han har allerede blitt sendt på tribunen flere ganger, etter å ha hisset seg opp og slengt gloser i retning dommere. Dette kan selvfølgelig skje alle, men når det skjer flere ganger på kort tid, er det ikke bra. Ikke bare blir det negativ oppmerksomhet i media, men dette påvirker selvfølgelig også spillerne. Hvis den vonde trenden skal snu, må treneren gå foran som et godt eksempel. For øyeblikket kan det virke som han er litt rådvill. Men han er rutinert, og har vært i gamet lenge. Det er tidlig å avskrive United, men de andre topplagene har sett stabile ut hittil. Spesielt Chelsea og Liverpool, som også har fordelen av å slippe spill i Europa. Klarer dog Mourinho å holde hodet kaldt, få satt en klar ellever, og øke effektiviteten foran begge målene, er jeg sikker på at United kan ta mange poeng fremover og bite seg fast i toppstriden.

Joakim Miøen, Balløya.Balløya er SmiS’ fotballspalte der stort og smått fra fotballverdenen kommer frem. Spalten er skrevet av Joakim Miøen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here