Vegisterkaker med brun saus og kålrotstappe

0

Her kommer en deilig og billig, julete vegetaroppskrift som faller i smak hos de fleste. Denne retten gir en smak av god, gammeldags tradisjonell mat. Det kan serveres med både kokte grønnsaker, kålstuing eller som her med kålrotstappe og tyttebær.

Tips:
– Kok risen til den er luftig og ganske tørr. Den skal helst ikke være vassen eller seig. Trikset er å la den stå og dampe seg ferdig på lav varme uten lokk de siste ti minuttene eller mer.
– Ulike typer buljong har ulik saltmengde i seg, så smak til, slik at vegisterkakene ikke blir for salte.
– Doble gjerne opp mengden krydder for enda mer smak!

Vegisterkaker
2 dl hvit ris + 4 dl vann + 1 ts salt
1 stor blomkål, kuttet smått
2 dl små havregryn
1 buljongterning
1 ts malt ingefærpulver (eller litt fersk revet ingefær)
ca 1 ts revet muskatnøtt (bruk hel muskatnøtt og riv på rivjern, jeg brukte ca 1/5 nøtt)
litt pepper og salt (smak til)

Fremgangsmåte:
Kok risen med vann og salt. Kok blomkålen så vidt mør, og sil av vannet. Ha den ferdigkokte risen, de kokte blomkålbitene, havregryn, buljong og krydder i en stor bakebolle og mos det med stavmikser til det er passe jevnt. Form vegisterkaker og stek i olje til de er gyllenbrune på begge sider.

Brun saus
1 liten løk
1 buljongterning
4 dl vann
1 ss olje
2 ss mel
1 dl vann
1 ss soyasaus

Fremgangsmåte:
Stek løken til den er gyllen. Ha i 4 dl vann og buljongterningen. La det koke opp. Finn et rent syltetøyglass som du tar 2 ss mel og dl vann i, rist det godt til det er klumpefritt. Ha det i gryten og vent til det tykner. Tilsett deretter soyasaus. La det trekke i ti minutter, så forsvinner melsmaken.

Kålrotstappe
1 stk kålrot
1 stk gulrot
2 stk potet
1⁄2 dl matfløte
2 ss smør
1⁄4 ts malt muskat
1⁄2 ts grovkvernet pepper

Fremgangsmåte:
Skrell kålrot, gulrot og potet, og skjær dem i mindre biter. Kok rotgrønnsakene i usaltet vann til det er helt mørt. Hell av kokevannet og la grønnsakene dampe vekk noe av fuktigheten.

Mos grønnsakene. Tilsett fløte og smør til passe tykk konsistens. Smak til med salt, muskat og nykvernet pepper.

Social Cooking AS har eksistert siden januar 2015, og tilbyr kurs med studentrabatt innen internasjonal mat, barnekurs, babymat og har fokus på helse, enten det er allergier, vegansk, vegetarmat eller andre hensyn. Her i SmiS ønsker de å fokusere på oppskrifter som er billige og sunne, samtidig som det kan være litt nytt og spennende.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.