Endelig en verdig forløper!

0

femFilm: Rogue One: A Star Wars Story
Regi: Gareth Edwards
Skuespillere: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk, Donnie Yen, Ben Mendelsohn
Sjanger: Sci-Fi/Eventyr
Varighet: 133 min

Anmeldt av Rafael Motamyor – Foto: imdb.com

Vi lever i en «Star Wars»-alder. Hvis det ikke var åpenbart før, er det det nå. Vi skal få nye «Star Wars»-filmer for alltid. «Star Wars»-filmer er vanskelig å bedømme uten å sammenligne de med hverandre, man vil få samme følelsen man fikk med den første filmen, men samtidig vil man oppleve noe nytt. Her lykkes «Rogue One».

Vi har sett Opprørsalliansen ødelegge Dødsstjernen i «Star Wars: A New Hope», vi vet at de lykkes. Men hvordan fikk opprørerne tak i planene til Dødsstjernen? Da kommer «Rogue One» med svaret.

Jyn Erso (Felicity Jones) er dattera til Galen (Mads Mikkelsen), mannen som bygget det største og dødeligste våpenet i galaksen. Jyn kommer i kontakt med Cassian Andor (Diego Luna) og K-2SO (Alan Tudyk) som leter etter en avhopper fra Imperiet. Da de får vite at Galen har plantet et sikkerhetsvikt i Dødsstjernen, må våre helter stjele planene og levere dem til Opprørsalliansen slik at de kan ødelegge våpenet.

Det første man legge merke til i «Rogue One» er at for første gang ser vi begge siden av krigen. Vi har sett i årevis at Imperiet er det verste og de må ødelegges, men her får vi se at Opprørsalliansen er egentlig en terrorgruppe som også gjør voldelige ting for å vinne krigen. Og det andre er hvor mørk filmen er.

Mange, inkludert denne anmelderen, var bekymret over hvordan Disney skulle påvirke historien og forhindre filmskaperne fra å lage en mørk historie og i stedet ha masse humor og vitser. Dere trenger ikke å være bekymret. Ja, filmen har humor og karakteren K-2SO er utrolig morsom, men denne er jo en krigsfilm. Regissøren Gareth Edwards skjuler ikke den mørke siden av krigen. Det er mye folk som dør i «Rogue One», det er masse eksplosjoner og actionsekvenser. Dette er den «stjernekrigen»-film vi har ventet på.

Et problem som kunne forventes fra en film som «Rogue One» er hvor mye de skulle referere til andre filmer i serien. Vi visste at selveste Darth Vader skulle være i filmen, men burde vi også se Luke, Leia, og andre karakterer? «Rogue One» gjorde det beste med situasjonen. Ja, det er masse referanser til både «A New Hope» og til tv-serien «Star Wars Rebels». Det finnes karakterer fra andre filmer som dukker opp, men det distraherer ikke fra historien. De er bare nikker til filmene du elsker fra før.

Men hva om Darth Vader da? Jeg kan bare si en ting, dette er filmen fans av Vader har ventet på siden «Empire Strikes Back» for 36 år siden. Den skumle Vader er tilbake! Endelig kan vi glemme den irriterende tenåringen som hater sanden fra prequel-trilogien. Denne Vader-en er skurken som ga deg mareritt etter «A New Hope». Han som bare dreper de som er uenig i han.

«Rogue One: A Star Wars» er en film laget av fans for fans. Den legger til mytologien av universet men den også gir samme følelse som originalene. «Star Wars»-fan eller ikke, er denne filmen verdt en kinotur.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here