Vin-nerden: Julevin

0

Folk har veldig ulike forhold til vin. Det er alt fra de som ikke kunne brydd seg mindre, til de som kan felle en gledeståre over en flaske. De fleste har et spesielt forhold til ulike drikkekategorier. Nevner man for eksempel akevitt her i Norge så tenker nordmenn på julen, mens når det nevnes i Sverige tenker svenskene på midsommarafton. Siden det nærmer seg jul, så liker jeg å høre hva folk skal spise eller drikke til juletider. Det går i øl og akevitt hos meg på julaften, men skulle jeg valgt vin til julematen så ville jeg ha valgt en amarone til ribben.

I romjulen er det portvin for meg, til den koseligste tiden av året. I denne spalten skal jeg titte på hvilke viner som er prydet av juletemaet i år. Dette burde være viner som inneholder lukt og smak som folk flest forbinder med julen, og som passer til julematen. Uansett så kritiserer jeg ikke viner for noe de er markedsført å prøve å være, bare måten de er.

dscf4314Monastier Cabernet Sauvignon 2015
En fransk vin som ønsker oss god jul fra distriktet Languedoc-Roussillon, så jeg må anta at denne vinen vil være en jule-vin. Vi får gi den en sjanse og se hva den er god for.
Pris: 129,90 kroner.
Druer: Cabernet Sauvignon 100 prosent.
Farge & Lukt: Dyp rød farge. Mørke bær på lukt som solbær med hint av lakris.
Smak: Saftig, litt ustrukturert med veldig bløte tanniner (bitterhet). Noe skogsbær på smak, ettersmaken har medium lengde.
Konklusjon: Noe enkel i sin ærlige og åpne stil. Hadde ikke vært feil med litt rødt kjøtt til. Litt for hverdagslig til at jeg kan tenke meg den i en høytidsammenheng. Det konkluderes med at det er en grei hverdagsvin.
Karakter: C

dscf4313Vespa Barbera d’Asti 2015
Enda en som ønsker oss god jul med birkeinerne som motiv. En rødvin som vil innfri fra Piemonte-distriktet i Italia.
Pris: 139,90 kroner.
Druer: Barbera 100 prosent.
Farge & lukt: Lys rød farge. Dufter noe kirsebær på en stram måte, sånn at det stikker litt i nesen med noe krydder.
Smak: Noe bringebær, ok struktur med hyggelige tanniner som klemmer fint i munnen og det hele avsluttes kort.
Konklusjon: Denne kan hanske opp med det meste. Pasta, pizza, rødt kjøtt og modne oster. Noe julete? Ikke noe spesielt for min del. Denne er slik som den forrige – en grei hverdagsvin.
Karakter: C

dscf4316Graham’s Late Bottled Vintage Port 2011
Det er en vin som ikke ønsker oss en god jul, attpåtil har den bare et volum på 37,5cl. Men det hjelper vel kanskje på nysgjerrigheten å høre at den er på 20 prosent alkohol. Så det å ha noe sånt som velkomstdrink varmer godt på kalde vinterdager i desember.
Pris: 119,90 kroner.
Druer: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinto Cão og Tinta Barroca.
Farge & lukt: Kirsebær-rød. Dufter rosiner, krydder, urtelikør og alkohol.
Smak: Som å drikke rosinsyltetøy kanskje? Fin sødme og beskjeden syre som blir en hyggelig og sånn passe «rensende» tungefølelse. Lang ettersmak.
Konklusjon: Søt og snill. Mørk og forførerisk. Sjenerøs og jovial. Slik man bør være i juletiden! Den vinen har skjønt noe her, og vi kan lære litt av denne. Til den prisen og kvaliteten er det lett å bli sjenerøs.
Karakter: A

Leksen vi kan ta med oss videre her er vel noe som: Ikke alt ser ut som det skal ha seg til å være. Eller kort sagt, ikke døm på utseendet, det er det indre som teller. Jeg kan fortsette, men jeg skal være som portvinen (snill) å stoppe der. De to rødvinene blir jo gode julegaver til dem du er glade i. Nytes best under et pledd, foran en peis eller en romantisk komedie på TV-skjermen. Nå får du klare deg selv, vær nysgjerrig og vær litt portvin egentlig. Gooooood juuuul!

William Bakke Engvig«Vin-nerden» handler naturlig nok om vin, og spaltisten, William Bakke Engvig, skriver nyttige vin-anbefalinger med fargerike beskrivelser.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here