Nyutdannet UiS-student med dokumentar fra flyktningleir

0

Tekst og foto: Mia Langås Flåta – Foto fra opptak: Kristine Flyvholm

Hun er nyutdannet fra UiS og har prisen for beste student-dokumentar på peishylla. Filmskaper Ane Lyngstad Oltedal bruker nå tiden på å klippe «We´ll tell our children we´ll be free tomorrow». En dokumentar fra en flyktningleir i Algerie-ørkenen.

aa

 Ane Lyngstad Oltedal
 Alder: 30
 Oppvokst i Bodø
 Yrke: Dokumentarfilmskaper
 Aktuelt: I klippeprosessen på dokumentarfilmen «We´ll tell our children we´ll be free tomorrow».

Lyset er dempet og det er stille i den gamle maskinhallen da Ane Lyngstad Oltedal går opp på scenen og setter seg ned i den gamle sofaen, som muligens har vært på Tou Scene siden den gangen det var bryggeri her.
Konferansieren forteller at den mørkhårede, blide jenta har regi på dokumentarfilmen «We´ll tell our children we´ll be free tomorrow».
– Hva slags film er dette, spør konferansieren.
Oltedal tar imot mikrofonen og begynner å fortelle på den tøffe nordlandsdialekten sin.
– Det er et portrett av en far og hans sønn på fire år. De har begge vokst opp i en flyktningleir i Algerie-ørkenen, og har nå vært i denne leiren i 41 år.

Hun fullførte sin master i dokumentarproduksjon på UiS våren 2015 og «We´ll tell our children we´ll be free tomorrow» er hennes første dokumentarfilm etter fullført utdanning. Masterfilmen hennes «Å kunne falle» ble kjøpt opp av VGTV i høst, og hun vant pris for beste student-dokumentarfilm under Den Norske Studentfilmfestivalen i Lillehammer.

Vil hjem til Vest-Sahara

I dokumentaren, som nå er i klippeprosessen, kjemper en far for at sønnen skal få en bra fremtid. Noe som ikke er den letteste oppgaven da de bor i en flyktningleir midt i en ørken. De kommer fra kystlandet Vest-Sahara, et sted de har blitt lovet at de får reise tilbake til. De siste 25 årene har de kjempet med fredelige midler, men siden alt har stått på vent i 41 år, har faren begynt å tenke på å reise tilbake for å føre motstandskamp.

Oltedal og filmfotograf Kristine Flyvholm fikk tipset om å lage denne filmen gjennom Oltedals søster, som hadde vært i flyktningleiren gjennom et fredskorsprogram. Det som gjorde at jentene fikk lyst til å lage filmen var å vise at når folk faktisk kjemper med fredelige midler, så blir de ikke hørt.

Det er stille i salen på Tou Scene. Publikum følger forventningsfullt med, og det er tydelig at det den tidligere UiS-studenten snakker om er av interesse.
– Første gang vi reiste ned, var vi der i tre uker og filmet stort sett observerende. Halvannet år senere dro vi ned på nytt for en ekstra runde med opptak. Vest-Sahara var tidligere en spansk koloni, så vi kommuniserte på spansk og via en tolk, forteller Oltedal.

Tou scene foto Mia Flaata

Samfunnsengasjement førte til film

Regissøren har tatt med noen filmklipp som vi får se. I det ene klippet får vi se sønnen som har gravd et hull i den tørre sanden. Han forteller at han skal lage et vannhull, men selvfølgelig forsvinner vannet inn i sanden. Han vil bli svømmer når han blir stor, men innser at han ikke kan bli det i ørkenen.

«Trenger man informasjon kan man bare google for å få svaret. Jeg vil informere samtidig som jeg vil gi en opplevelse av levd liv»

Før Oltedal flyttet til Stavanger tok hun en bachelor i utviklingsstudier og en master i antropologi. Film og reise ble etterhvert en stor interesse. Det var samfunnsengasjementet som drev henne, og det ble inngangsporten til interessen for dokumentar og studiene i Stavanger.
– Trenger man informasjon kan man bare google for å få svaret. Jeg vil informere samtidig som jeg vil gi en opplevelse av levd liv, forteller hun.

ane
ane2

Mange trenger pengestøtte

I første runde søkte Oltedal støtte til filmen av Nordnorsk Filmsenter, da selskapet hennes var registrert i Bodø. Andre runde ble støttet av Filmkraft Rogaland. Prosjektet har fått til sammen 240 000 kroner i støtte, men Ane forteller at mye blir gjort på dugnad.
Filmbransjen i Rogaland-regionen er i sterk vekst, og daglig leder, Elisabeth Dahl, forteller at de allerede har tildelt 495 000 av 700 000 kroner i år.
– Hittil i år har vi mottatt 105 søknader om tilskudd til filmprosjekter og interaktive produksjoner. Dette tilsier en økning på hele 84 prosent i antall søknader sammenlignet med hele 2015, sier Dahl.
Siste Oltedals dokumentar mottok penger var i april, da de gjorde opptak i leiren. Men å lage film er mye jobb, og Oltedal forteller at ny søknad til pengestøtte snart skal skrives. Dokumentaren har et totalbudsjett som kommer opp mot en million kroner.
– Her er alle fasene av prosjektet inkludert, det er ikke så mye som det høres ut, legger Oltedal til.

Ane har nå sittet i den slitte, gule sofaen og fortalt om filmen i en drøy halvtime. Hun strekker litt på beina og konferansieren avslutter historien til dokumentarfilmskaperen med å spørre om når filmen blir ferdig.
– Vi håper på å få ferdig filmen rundt februar, mars 2017, litt avhengig av finansieringen. Vi jobber med visningsavtaler nå, så akkurat hvor den blir vist er ikke klart enda, avslutter Oltedal.

talibhjul

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here