Vin-nerden: Tiden flyr

0

«Oi!» pleier man å si før man påpeker hvor fort tiden går, og en ny årgang av viner er ute på markedet. Personlig begynner jeg å oppføre meg som en gammel grinebiter som tusler rundt på polet og ser på vinflasker som fotoalbum med minner til salgs. Snakker til meg selv om at jeg husker den gang da den var slik, og at den andre her har jo steget i pris siden sist gang osv. Samtidig motiveres jeg nettopp på grunn av dette til å fortsette mitt arbeid som går som hånd i hanske med mitt privatliv.

Denne gang tenkte jeg noe gammelt og noe nytt. For det har seg slik at jeg oppdager noen viner som er helt prima til under 150 kroner, og tipper de vil stige i pris i løpet av året, eller neste år. Så ville jeg vise et eksempel på dette, og som fortsatt er innenfor vårt budsjett. Samtidig må vi utforske en ny.

Vinen som har blitt pris(opp)justert er en jeg testet i 2014 og heter Gentil «Hugel» 2013. En alsasisk vin som lenge har vært en favoritt. Smaksnotatene om den er hentet fra første gangen den dukket opp i vinspalten, og som man kan se var prisen på 124,90 kroner. Nå derimot ligger den på 142,90kr. Hvem vet? Kanskje den bikker over budsjettet vårt i 2017?

På den utforskende delen av dette så synes jeg Sør-Afrika har vært litt underrepresentert i det siste. Fra Cape Wine Company presenteres The Nature Reserve 2015, som også er faktisk fairtrade.

imag0036Gentil «Hugel» 2013
Så, fra Alsace-Lorraine i Frankrike har Hugel kommet opp med en interessant blend (blanding av forskjellige druetyper), som tydeligvis har gjort suksess her til lands.
Druene: 15 prosent Riesling, 19 prosent Gewürztraminer, 2 prosent Muscat, 24 prosent Pinot Gris, 40 prosent Sylvaner og Pinot Blanc.
Pris: 124,90 kroner.
Farge & Lukt: Lys blomstervann-ish farge. Frisk duft, litt ny-badeball-lukt og en eim av grønt eple.
Smak: Kul friskhet og elegant på sin syre. Smak av gult eple og grønne stikkelsbær. Ledet fram av en herlig kropp og en fløyelsglatt munnfølelse.
Konklusjon: Jøsses for en vin, som sjarmerer meg i senk! Kule greier for en fin pris. Sjenerøs, elegant, strukturert – akkurat som meg! Fint til de fleste lette fisk og skalldyr-retter. Funker bra alene også.
Karakter: A

dscf4247The Nature Reserve 2015
Sånn kan man drikke vin med god samvittighet. Har faktisk ikke hørt om vinterrorister i Sør-Afrika, så jeg tipper fairtrade-ordningen er verd sin vekt i gull. Ja, vinterrorister er faktisk en greie.
Druene: 90 prosent Shiraz & 10 prosent Grenache.
Pris: 125 kroner.
Farge & lukt: Aronia-saft lignende farge. Animalsk aroma med et svakt preg av rips, aske og urter. Hint av lakris.
Smak: Bløt, medium fylde og veldig glatt munnfølelse. Røde bær på smak. Litt prikkende bittertoner som leker litt på tungen. Minimalt med syre og medium til lang ettersmak. Konklusjon: Kompleks lukt og koselig i munnen, altså. Det bare plaget meg helt siden vinen hilste på ganen min, så tenkte jeg «hvor er syren min?» Jeg savner den rensende følelsen en vin gir på tungen min hver gang jeg putter den i meg. I stedet føltes det litt for oljete.
Karakter: C

William Bakke Engvig«Vin-nerden» handler naturlig nok om vin, og spaltisten, William Bakke Engvig, skriver nyttige vin-anbefalinger med fargerike beskrivelser.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here