Utvekslingsserie: Kortreist Europatur

0

Å dra på utveksling betyr nødvendigvis ikke at du må reise langt. Det opplevde Elisabeth Borg, som valgte å ta deler av utdannelsen i Tyskland.

Tekst: Anette Larsen Foto: Privat

– Jeg har alltid hatt lyst til å dra på utveksling. På videregående drev jeg med altfor mye og da fikk jeg aldri tid. Nå måtte jeg bare hive meg ut i det, sier Elisabeth Borg.

24-åringen er i gang med sitt femte studieår ved UiS. Målet er en mastergrad innen automatisering og signalbehandling. Våren 2016 valgte Borg å ta deler av mastergraden i Tyskland.
– Fra før hadde jeg litt familie i Tyskland, så jeg kunne litt av språket. Jeg studerte ved RWTH Aachen, hvor all undervisningen, pensumbøkene og eksamener kun foregikk på tysk, forteller Borg.

Fikk språkstipend
For å klare å henge helt med i tysken, fikk Borg mulighet til å ta et språkkurs i forkant av utvekslingen. Hun reiste dermed ned én måned før studiestart for å ta et intensivt kurs.
– Det var veldig greit, for språkkurset ble dekket av lånekassa. Når mer enn halvparten av undervisningen foregår på et annet språk enn engelsk eller nordisk, gis det et språkstipend. Det gjør det lettere å studere på et annet språk, forteller hun.

«Derfor var det veldig mye mer å lese, og jeg brukte kanskje åtte timer om dagen til studiene»

Samtidig som Borg valgte å studere ved et universitet i Europa, ble hun en del av Erasmus-programmet.
– Det innebar blant annet at jeg fikk et ekstra stipend, i tillegg ble det arrangert en slags fadderuke bare for oss Erasmus-studentene.

Hektisk studiehverdag
Dagene på universitetet i Aachen beskriver hun likevel som svært hektiske.
– Jeg måtte ta seks fag for å få nok studiepoeng. Derfor var det veldig mye mer å lese, og jeg brukte kanskje åtte timer om dagen til studiene.

Arbeidsmengden og språket var derfor til tider utfordrende for masterstudenten.
– Alt var jo nytt, og jeg måtte lære meg å jobbe på en mer strukturert måte. I tillegg gikk lesingen tregere når det ikke er på ditt eget språk. Ting gikk ikke like på autopilot som før, forteller hun.

60.000 studenter
Tida hun hadde til overs brukte hun på idrett, blant annet svømming og akrobatikk. Hun beskriver studentmiljøet i Aachen som svært godt. Til tross for at Borg var den eneste UiS-studenten blant 60.000 studenter, følte hun at hun ble godt tatt imot.
– Det var veldig lett å bli kjent med andre studenter. Aachen er egentlig bare en stor universitetsby hvor hver femte innbygger studerer realfag eller teknikk.

«Du trenger ikke reise til USA for å finne et annet folkeslag. Du kan like godt dra til Danmark. Det tror jeg folk undervurderer litt»

Ettersom Aachen ligger svært nærme den vestlige grensa, ble det blant annet flere turer til Nederland og Belgia.
– De har det slik at når du er student i den delstaten av Tyskland, får alle studentene en semesterbillett. Med den kunne jeg reise så mye jeg ville med tog og buss, forteller 24-åringen.

Undervurderer Europa
Borg forteller at det var rart å komme tilbake til UiS.
– Det er så lite og stille her, også snakker alle norsk! Etter å ha brukt så mye tid med folk som bare snakket tysk, var det rart å være tilbake.

24-åringen tror mange undervurderer utvekslingsmulighetene som finnes i Europa. Hun mener du absolutt ikke behøver å reise til Australia eller USA for å møte nye mennesker og kulturer.
– Jeg vil ikke si det er for kort å reise til Europa. Du trenger ikke reise til USA for å finne et annet folkeslag. Du kan like godt dra til Danmark. Det tror jeg folk undervurderer litt, sier Borg.

Hun forstår at folk kanskje tenker kulturen er likere, men hun synes det likevel er mange forskjeller innad i Europa. Borg anbefaler derfor utveksling sterkt.
– Det er vanskelig å beskrive det. Du må bare prøve det. Og er man redd for hjemlengsel behøver man ikke å reise halve jorda rundt. Man kan dra på utveksling nærme hjemme også, forteller hun.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here