Filmspalten: Sommeren 2016: Er originaliteten død?

0

Høsten er her, og det er vanligvis den svakeste filmsesongen, fordi store blockbustere er borte og Oscar-sesongen ennå ikke er i gang. I år har det vært mye snakk om originalitet. Er Hollywood tom for ideer? Hvorfor trenger de å lage remakes av hver eneste film fra 80- og 90-tallet? Man trenger bare å se på besøkstall i år for å forstå, nostalgi er Hollywoods nye valuta, og det fungerer bra nok for dem.

Var du skuffet over antall oppfølgere og superheltfilmer i sommer? Det var ikke Hollywood. I Norge er tre superheltfilmer blant 2016s topp ti største åpningshelger: «Deadpool», «Suicide Squad», og «Captain America: Civil War». De andre er tre oppfølgere, og en remake. Blant sommerens beste filmer, «The Nice Guys» har 91 prosent på «RottenTomatoes», men er bare på 63. plass i topp åpningshelger 2016 i Norge. «Popstar: Never Stop Never Stopping», en film fra musikkgruppen Lonely Island ble rost for sin originalitet, men fikk ikke lanseringsdato i Norge, og tjente ikke budsjettet tilbake. «Kubo og det magiske instrumentet» har 96 prosent på «RottenTomatoes» men er på 72. plass i topp åpningshelger.

Hvorfor klager folk over mangel på originale filmer hvis de ikke ser dem på kino? Er det fordi folk ikke liker å bli overrasket? De liker best å se en ny film fra en franchise de kjenner til? Det er det Hollywood stoler på. De vil ikke lage en film for fem millioner dollar og tjene ti millioner, når de kan lage en 150 millioner dollar-film og tjene en milliard. Derfor ser vi stadig flere store sommerfilmer.

Er du lei av superheltfilmer og oppfølgere? Gå på kino og støtt originale filmer! Fortell dine venner hvis du så en film du likte»

Fjorårets tre største film i USA? «Star Wars», «Jurassic World», og «Age of Ultron». Alle tre er remakes eller oppfølgere. Etter «Jurassic World», skjønte Hollywood at folk vil se en ny film basert på noe de likte da de var barn. Hittil i år har vi fått en ny «Jungelboken», en ny «Tarzan», en ny «Independence Day», en ny «Ghostbusters», til og med en ny «Rocky», og listen bare fortsetter. Av disse, var det bare «Independence Day» og «Ghostbusters» som ikke ble store hits. Publikum vil se en film som er litt bedre enn «ok» hvis den er basert på en film de elsker.

Dette er det største problemet. Det er ikke Hollywood, men vi selv som må prioritere hvilke filmer vi vil se på kino. Er du lei av superheltfilmer og oppfølgere? Gå på kino og støtt originale filmer! Fortell dine venner hvis du så en film du likte.

På den andre siden har originale skrekkfilmer gjort det veldig bra denne sommeren. «Lights Out» er på 23. plass i topp åpningshelger i år i Norge. «Don’t Breathe» hadde gode anmeldelser og var på førsteplass tre helger på råd i USA. Kanskje det er på tide å gi mer oppmerksomhet til små, originale skrekkfilmer.

Problemet er ikke at vi får flere oppfølgere enn originale filmer, men at vi ser flere oppfølgere. Rundt halvparten av filmer som kommer i resten av 2016 er originale filmer. Kanskje vi burde vurdere å se disse filmene før vi går se enda en Marvel-film?

Rafaerl MotamayorFilmspalten tar for seg alt innen filmverdenen, og skrives av Rafael Motamayor.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here