Leserbrev: Nok et nytt semester og en ny mulighet til å gjøre en forskjell

0

Et helt nytt semester med nye muligheter ligger foran oss. Kanskje er du helt ny på universitetet, kanskje er du en gammel kjenning? Uansett har du muligheten til å hjelpe noen som trenger nettopp din hjelp.
I løpet av de siste årene har vi sett mye forferdelig. Her hjemme i trygge Norge ser vi det kun på TV. Det kan virke fjernt og urealistisk til å begynne med, men vi kan ikke unngå å bry oss av den grunn.

Krig og vold skaper enorme lidelser. Ringvirkningene blir katastrofale. Mangel på vann, mangel på mat og medisiner. Mangel på livsviktig hjelp og et fungerende helsetilbud. Mennesker som må flykte fra hjemmene sine, fra alt de har kjært. Mennesker som mister sine nærmeste og kjæreste.

Flere og flere mennesker blir offer for de lidelsene krig og vold fører til, men vi har muligheten til å hjelpe. Vi kan gjøre livene til disse menneskene litt lettere. Vi kan hjelpe dem med den humanitære hjelpen de trenger.

Her hjemme i Norge har vi det stort sett godt. Gode og fredelige forhold. Utdannelsen vår tar staten seg av. Studielånet kommer inn på konto hver måned, selv om de fleste kunne tenkt seg litt mer. Vi klager over få parkeringsplasser på Campus, og at vi ikke får parkering når vi kommer fem over ti. Bussene går hele tiden, men likevel er det ikke alltid godt nok. Typiske I-landsproblemer. Vi har det godt i Norge, men oppi alle våre I-landsproblemer må vi ikke glemme dem som virkelig trenger vår hjelp.

Barn som ikke får den utdannelsen, som ikke har de mulighetene vi har. Barn som må flykte fra alt det de kjenner på grunn av krig og konflikt. Denne høsten er det vår mulighet til å hjelpe disse menneskene.

TV-aksjonen er årlig og riksdekkende innsamlingsaksjon i Norge. Siden 1974 har man samlet inn penger til forskjellige veldedige formål. Gjennom årene har man blant annet gitt til Amnesty, Norsk folkehjelp, Kreftforeningen, Redd Barna og Unicef. De siste årene har aksjonen gått til å bevare regnskogen gjennom Regnskogfondet og Kirkens Nødhjelps arbeid med å sikre tilgang på rent vann.

I år går midlene til Røde Kors og deres arbeid for å hjelpe mennesker i krig og konflikt. Midlene skal hjelpe mennesker i Syria, Sør-Sudan, Afghanistan, Somalia, Myanmar og mellom-Amerika. Hjelpe disse menneskene til å få livsnødvendige medisiner og helsehjelp.
I mellom-Amerika er situasjonen så alvorlig og voldelig at helsepersonell ikke en gang får muligheten til å komme inn for å hjelpe. Det er rett og slett for voldelig. I tillegg er 50 prosent av de som utøver vold i dette området under 18 år.

Gjennom TV-aksjonen kan vi bidra til at Røde Kors får de nødvendige midlene de trenger for å drive voldsforbyggende arbeid i mellom-Amerika. De vil også bidra til opplæring av helsepersonell i Somalia. Til folkeopplysning i Myanmar. Til legehjelp i Sør-Sudan, Libanon og Afghanistan. Til mat, vann og medisiner til befolkningen i Syria. Vi har en stor mulighet til å hjelpe mennesker som trenger det mer enn oss.
Krig og konflikt er forferdelig, men verst vil det alltid være for de menneskene som blir berørt av det. Barn som har hele livet foran seg blir frarøvet alt det de kjenner og har kjært. Sendt ut på flykt fra sine hjem. Sendt ut i en enda større usikkerhet, på tvers av landegrenser. Dette kun fordi noen mennesker søker makt gjennom undertrykkelse og krig.

Årets TV-aksjon skal redde liv og gi omfattende helsehjelp til noen av de mest sårbare i hele verden, mennesker rammet av krig og konflikt. Da er det absolutt verdt å sette av en dag til å gå med bøsse.

Vi kan ikke akseptere at noen mennesker tilrøver seg makt på den måten vi ser rundt omkring i verden i dag. Vi kan ikke akseptere at barn skal miste hele sin fremtid, og at familier skal drives på flykt fra sitt eget hjemland. Vi har et ansvar, vi må bidra. Det har vi muligheten til nå.
Det er verdt å sette av en søndag i oktober for å hjelpe noen som trenger det enda mer enn oss. 23. oktober går hele Norge med bøsser for å hjelpe medmennesker ut av krig og konflikt.

Bli Bøssebærer du også!
www.blimed.no
www.giverstafett.no

– Morten Landråk Asbjørnsen
Student og medlem av byaksjonskomitéen for TV-aksjonen i Stavanger.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here