Filmspalten: Kritikere vs. Publikum: Civil War

0

Har dette skjedd før? En film du er interessert i blir annonsert. Du er spent på å se filmen. Så kommer traileren, og du gleder deg enda mer til å se den. Dine forventninger blir bare høyere for hver nye trailer. Kanskje du bestiller kinobilletter til førpremiere tre uker på forhånd. Endelig kommer premiereuka, og filmkritikere verden rundt får en sjanse til å se filmen før deg, og de fleste skriver at filmen er for dårlig. Nå er du skuffet, vil du egentlig se en dårlig film? Vi lever i en tid hvor vi får flere gode filmer enn vi klarer å se, hvorfor skal du bruke tiden din på en dårlig film?

Uansett bestemmer du deg for å se filmen på premieredatoen, med ekstremt lave forventninger. Men filmen begynner og du mener den er ikke så dårlig som du trodde. Filmen er faktisk veldig underholdende, og du er fornøyd med den. Så tenker du, gjorde filmkritikere en feil? Var de forberedt på å hate filmen? Svaret er nei.

For det første, er en karakter ikke nok til å bestemme om en film er dårlig eller ikke. En karakter er helt subjektivt. Hvis du er interessert i hva kritikere mener om en film før du ser den, er det bedre å lese hele anmeldelsen. Kanskje kritikeren ga en film terningkast tre, men i anmeldelsen skrev at han eller hun likte film, men spesialeffektene var dårlig. Hvis du ikke bryr deg om spesialeffektene, er det altså mulig at du vil like filmen bedre enn kritikeren. Argumentene er viktigere enn terningkastet.

For det andre, bruker mange folk nettstedet «Rotten Tomatoes» som bevis for å støtte sin mening om en film. «Filmen har bare 50 prosent på Rotten Tomatoes, det betyr at filmen er en 5/10, derfor en dårlig film». Da gjør du en stor feil. «Rotten Tomatoes» viser ikke karakterer til filmer, men viser hvor mange kritikere som gir en positiv anmeldelse av en film. 50 prosent på betyr at halvparten av kritikere mente filmen ikke var dårlig. Kanskje noen av dem ga filmen terningkast seks, mens andre ga den terningkast to, og sa at filmen var ok. Uansett teller disse som positive anmeldelser. Hvis en film har lave prosenttall hos, betyr det ikke at filmen er dårlig, men kanskje kritikerne skrev flere negative enn positive ting om filmen.

«Husk at uansett hva filmkritikere mener, er det ingenting som er viktigere enn din egen mening»

Kan en anmeldelse være objektivt? Kan noe egentlig være bra eller dårlig? En anmeldelse er helt subjektivt, basert på én persons personlighet og preferanser. En kritiker kan like en type film, men også hate en annen. Derfor er det viktig å argumentere for seg. Det er mulig å ikke like en film, men å sette pris på hvordan film ble laget, hvor bra prestasjonene var eller hvordan plottet var. «Citizen Kane» er fremdeles ansett for å være den beste filmen noensinne. Men hvis man ser på filmen i dag kan den være litt kjedelig. Uansett kan man se at filmen er veldig vellaget, og revolusjonerte filmindustrien.

Hvem har rett? Er det viktig å lese filmanmeldelser før du ser en film? Ikke nødvendigvis. Bare fordi du liker en film, trenger ikke kritikerne å være enig. Å lese anmeldelser før man ser en film kan være nyttig for å vite hva man kan forvente av den. Men husk at uansett hva filmkritikere mener, er det ingenting som er viktigere enn din egen mening. Liker du en film som kritikerne mener er dårlig? Det er helt greit, det pleide å være sånn at man var kul hvis man likte en ting de andre mente var dårlig. Slik fikk vi kultklassikere, fordi en liten gruppe mennesker likte en ting som de andre hatet, men de likte den så mye at andre begynte å se nærmere på det.

Filmspalten tar for seg alt innen filmverdenen, og skrives av Rafael Motamayor. Foto: kinodigital.co.uk

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here