Speilbildet: Har du begynt eksamenslesingen i siste liten?

0

«Speilbildet» er en spalte om positiv psykologi som skrives av Pia Vinningland.

Eksamen nærmer seg. Det er nå et faktum. Det i en fryktelig fart. Noen satt kanskje på lesesalen allerede i januar, andre har lest jevnt ut over semesteret. Men, jeg tror noen av oss har utsatt eksamenslesingen til siste liten, meg selv inkludert. Kanskje du ikke en gang har startet enda? Slapp av, du er garantert ikke alene!

Den vonde følelsen i magen, stresset som nekter å slippe tak og lange netter hvor man lover seg selv; i morgen er dagen jeg begynner å lese. Man hører andre begynner å snakke om eksamen, hvordan de forbereder seg og hvor grusomt det er å komme seg gjennom pensum. Du tenker på hvilke bøker du skal lese, og hvilke du skal droppe. Fordi nå har man ikke tid til å komme gjennom alt lenger. Vi alle vet hvordan den følelsen er. Den er vond, og man fylles opp med anger. Men det er ingenting annet du kan gjøre, enn å bare starte.

Det er så lett å unne seg «bare en episode til» på Netflix. Spesielt når man har blitt så vandt til meldingen «Er du der enda?», at man bare trykker på «fortsett å se» uten å tenke over hvor mange episoder vi har sett på. Det er ikke et problem å se alle sesongene på en uke, siden vi ikke må vente på at neste episode skal vises på TV først.

Finn viljestyrken din, tving deg selv ut av senga, sofaen, gaming-stolen eller hvor enn du er og tviholder på tanken om at «etter dette skal jeg begynne å øve». Det er ikke lettere enn å bare reise seg opp, finne frem boka og lese. Det finnes nok mange fristelser på hybelen din, men la nå skittentøykorga stå til etter eksamen. Du kommer bare til å vandre rundt i pysj og joggebukse disse dagene før eksamen uansett. Gjerne last ned en app som blokkerer pcen din fra å gå på Facebook, blogger, nettaviser og spesielt Netflix, i noen timer.

Nå som du har kommet i gang, finn ut hvordan du lærer best. Vi lærer alle på forskjellige måter i forskjellige fag. Noen ganger er det nok å gå på forelesninger og ta gode notater. Andre ganger må, og bør, man lese alle pensumbøkene og ta notater underveis. Noen lærer av å lage et megastort tankekart, andre kan sette alt inn i en tidslinje. Du kan også lage et lite sammendrag om hvert tema. Den beste og etter min mening, kjekkeste, måten å lære seg pensum på, er å stelle i stand en quiz. Lag en kollokviegruppe og still hverandre spørsmål fra pensum, mens dere omtrent får kaffen intravenøst. Vi har alle forskjellige metoder, og min er en kombinasjon av alle disse. Her er det viktig å ta utgangspunkt i kompetansemålene, som vil stå sentralt i en eksamenssituasjon. Finn ut hva du kan fra før av, og pugg på det du ikke kan!

Det viktigste av alt er å ikke stresse så mye. Glem den dårlige samvittigheten, og ta deg en pause. Ta mange pauser! Ja, du leste rett. Men, ikke for lange. Når du sitter og halvsover med fjeset i boka – vet du at det er på tide med en pause. Min erfaring er at du ikke lærer noen ting av å lese ting når du er så trøtt at ikke en gang hodet klarer å holde seg oppreist. Ta pauser hver gang du har lest i en time. Sett på en alarm – så går du aldri glipp av den veldig viktige pausen. I hver pause kan du spise noe, lage deg kaffe, ta en tur ut, trene eller se på Netflix.

Når du tar pauser er det viktig å få i deg næring. Spis sunt, men ikke vær redd for å belønne deg selv med noe godt. Du leser tross alt til eksamen. Det finnes drøssevis av forskjellige oppskrifter til gode og sunne måltider, og eksamenstida er egentlig en god tid for å utforske alle disse. God mat i kombinasjon med tørt pensum er alltid en god kombinasjon.

Mitt aller beste råd til alle er at det er viktig å ta en velfortjent fridag. Dette skal altså være dagen før eksamen. Denne dagen skal du kun lese raskt over det korte arket du har laget med stikkord. Fordi hvis du stresser unødvendig mye dagen før, kan du begynne å glemme ting og rote til fakta du allerede har risset inn i hjernen. Du har gjort alt du kan, lært alt du kan. Det du ikke kan nå, vil du heller ikke lære deg før eksamen. Så slapp av, pust dypt inn og ikke tenk på at i morgen er en viktig dag.

Vi burde alle ha begynt tidlig. Det er kanskje litt for sent å si det til alle som ikke har startet enda? Men du kan prøve til neste semester, sant? (Vi kan ihvertfall håpe det). Unn deg det å kunne slappe av de siste ukene før eksamen ved å begynne lesingen tidlig neste semester. Ikke begynn å stormlese en uke før, en dag før eller bare kvelden før. Det er ikke alle som kan skumlese gjennom pensum og huske det som om det var alle våre favoritt-sitater fra Mayoo.

Stryker du, er det bare til å konte!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here