SPEILBILDET: Har du noen gang gjennomført et nyttårsforsett?

0

Pia Vinningland, Speilbildet.

Speilbildet – en spalte om positive holdninger blir skrevet av Pia Vinningland

Vi har nå gått inn i et nytt år, og dette markeres ofte ved at vi setter mål for oss selv. Vi skal alle komme i bedre form, drikke mindre alkohol (eller kanskje mer?) og bli flinkere med økonomien, slik at vi ikke har en egen privat finanskrise når det nærmer seg den 15. hver eneste måned. Du kjenner deg kanskje igjen i noen av disse vanlige nyttårsforsettene, og du er nok ikke alene.

De mest vanlige og uoriginale nyttårsforsettene handler om å gjøre en stor endring i livet. En slik endring skjer ikke over natten. Ting tar tid, og det er det lett å glemme. Derfor bryter vi oss selv ned, fordi vi går rundt med dårlig samvittighet fordi vi ikke holdt opp til våre egne forventninger. Hvorfor gjør vi dette mot oss selv? Dersom nyttårsforsettet vårt var så viktig for oss, kunne vi ha startet på hvilken som helst annen dag på året.

Hvert eneste år skal vi alle bli «en ny meg». Et nytt år har nesten blitt et symbol for en ny start. Vi tviholder på den ideen. Hvem vil vel ikke ha en ny sjanse? På Facebook og andre sosiale medier florerer det med statuser fra alle som planlegger sitt nye jeg. Hvert eneste år går mange av disse målene i glemmeboka, for de fleste av oss i alle fall. All heder og ære til de som klarer å holde sitt nyttårsforsett. Viljestyrken deres fortjener en stjerne i boka.

Det aller viktigste for å gjennomføre et nyttårsforsett er ikke så vanskelig som man kanskje tror. Lag realistiske mål for deg selv. Ikke stå med vann over hodet. Det er ikke alle som klarer å slutte med røyk/snus i det klokka slår 12 på nyttårsaften. Du kommer ikke til å miste 20 kilo, eller få muskler som Supermann etter bare en måned på treningssenteret. Om du i det hele tatt holder ut så lenge. De fleste faller fra nyttårsforsettene i løpet av de første ukene i januar, fordi de ikke har laget realistiske mål og en god plan for gjennomføringen. Dette har vi eksempelvis sett klart og tydelig på treningssentrene, som er stappfulle av håpefulle unge og gamle i starten av januar.

Mange av oss er veldig selvsentrerte. Jeg mener ikke egoistisk, selvopptatt eller noe slik. Vi er bare så opptatte med å fokusere på våre egne feil og skavanker – at vi ikke merker andre sine. Du ser på deg selv hver eneste dag i speilet, kanskje nærmere sagt studerer deg selv. Du legger merke til hver eneste lille feil. Du analyserer ikke andre mennesker på samme måte som deg selv, og de gjør det ikke med deg heller. Ingen har tid til det, alle er opptatt av sine egne feil.

Vil du endre deg selv for din egen skyld, eller for andre? Tygg litt på den. Kommer DU til å føle deg bedre? Mer komfortabel? Flott, da kjører du på. Gjør så godt du kan. Dersom du ikke klarer det, ikke få dårlig samvittighet. Reis deg opp igjen og prøv på nytt, kanskje med en ny plan. Dersom du skal ha en stor endring i livet, fordi du vil være bedre for noen andre, da må du inn i tenkeboksen en gang til. I de fleste tilfeller er det viktigere at du elsker deg selv, enn at andre skal elske deg.

Det er tross alt du som skal føle deg bra med deg selv. Så lenge du er komfortabel med deg selv, vil det være synlig for andre også. Dersom du gang på gang har skuffet deg selv med mislykkede nyttårsforsett, kanskje du skal vurdere å droppe dem i år. Ikke påfør deg den skuffelsen over å ikke klare målet ditt. Fokuser heller mer på det som gjør deg glad. Et fint nyttårsforsett de fleste burde ha, er å gjøre det som gjør deg lykkelig. Om det så er mat, alkohol, trening, lesing eller who knows what. Bare legg igjen negativiteten, og fokuser på at dette skal bli et godt år med masse lykke.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here