Hva skal du i julen?

1

Visste du at StOr-leder Anine Klepp spiser pinnekjøtt på julaften? Eller at rektor ved UiS, Marit Boyesen kommer i julestemning av julepynt i stua? SmiS har spurt et knippe nøkkelpersoner i studentmiljøet i Stavanger og Sandnes om deres forhold til julen.

Tekst: Pernille Sivesind Thomsen
Foto: SmiS og privat

Marit Boyesen, rektor ved UiS
Marit Boyesen_300dpi_500

Hva skal du i julen? I år skal vi feire jul med min familie i Skien.
Hva pleier du å spise på julaften? Det varierer mellom torsk og ribbe.
Hvordan kommer du i julestemning? Julestemningen kommer med julelys, juletre og julepynt i stuen.
Hvilke juletradisjoner har du? Samværet med familien med god mat og drikke er det viktigste. Helt ideelt er det å gå tur og aller helst skitur, for så å komme hjem og fyre i peisen og bare kose seg.

 

 

 

Anine Klepp, leder i StOr
Anine Klepp

Hva skal du i julen? I julen skal jeg hjem til Østlandet og familien, forhåpentligvis gå på ski og selvfølgelig se grevinnen og hovmesteren lille julaften, før jeg tar turen tilbake til Stavanger rett før nyttårsaften, for å feire med kjæresten min.
Hva pleier du å spise på julaften? I vår familie spiser vi pinnekjøtt, til tross for at det ikke er så vanlig på Østlandet
Hvordan kommer du i julestemning? Jeg kommer i julestemning av å kjøpe og pakke inn gaver til mine nærmeste, Pappa som synger «Bing Crosby» av full hals i stuen og Mamma som pynter hele leiligheten med julepynt.
Hvilke juletradisjoner har du? Tradisjonen på julaften er alltid «Sølvguttene synger julen inn» før vi spiser. Dette så vi på selv da vi var i USA. I tillegg til at vi alltid samler nærmeste familie lille julaften og spiser variert julemat, med julekaker til dessert.

 

Mariann Bjørnelv, daglig leder på Folken
Mariann Bjørnelv (2) høyde

Hva skal du i julen? Reiser hjem til Skien og familie i første delen av julen, så tilbake til Stavanger og familie her i romjulen.
Hva pleier du å spise på julaften? Familien har tradisjon med både ribbe og pinnekjøtt. Jeg spiser ikke kjøtt, så for meg blir det fisk eller vegetarisk juleribbe med min kokkebrors legendariske julesaus til.
Hvordan kommer du i julestemning? Kenny Rodgers og Dolly Parton sin juleplate. Fra jeg var 13 til 18 år jobba jeg i et gartneri i juleferien, og denne plata gikk om og om igjen på høyttalere i gartneriet. Ellers er jeg svært lite opptatt av jul og syns stort sett det er mas og uspiselig pengebruk.
Hvilke juletradisjoner har du? På julaften stikker brødrene mine og jeg alltid til legendariske Lundetangen Pub i Skien litt seint utpå kvelden (når foreldre og små barn har lagt seg). Her synges julen inn ved midnatt av en kjær byoriginal som fremfører en rimelig absurd versjon av «O helga natt». Videre stiller baren med fenalår og hjemmelaga flatbrød til alle som stikker innom. Det er alltid smekkfullt og særs hyggelig.

 

Studentpresten Stefan Emmerhoff
Stefan Emmerhoff

Hva skal du i julen? Minstejenta vår jobber i Hamar. Hun kommer hjem to dager før jul, og da tenker jeg vi begynner julefeiringen. I julehøytiden blir det mye familie og mye god mat, men og mye god tid sammen. Mot slutten av romjulen reiser vi med venner til fjells for å feire nyttår.
Hva pleier du å spise på julaften? Juleskinke! Stor, røkt, lettsaltet og alt tilbehør.
Hvordan kommer du i julestemning? Lukten av juleskinken som bakes i ovnen i nesten et døgn. Julestemning får jeg og av julesangene og julens gudstjenester. Selv om alle barna er voksne blir det og julestemning når de kommer hjem pyntet og klar for jul.
Hvilke juletradisjoner har du? Det er minstejenta og jeg som har ansvar for juletreet. Slik blir det i år også. De andre juletradisjonene er veldig vanlige, men viktige. Skrive julekort, lage julekaker og noen hjemmelagede julepakker. Sette frem julekrybbe og feire adventssøndagene med gudstjeneste og tenne adventslys. Så er det óg kjekt å henge ut noe ekstra godt til fuglene, enten julenek eller selvlagede meiseboller.

 

John Øivind Eggesbø, rektor ved Kunsthøgskolen i Rogaland
John Øivind

Hva skal du i julen? Jeg reiser til India.
Hva pleier du å spise på julaften? I år blir det noe vegansk. I India er vegetarmat normalen. Sist jeg var der holdt magen hele turen, de som spiste kjøtt ble syke.
Hvordan kommer du i julestemning? I India har de en stor feiring Dewali i november, med masse lys som ligner på våre julestjerner. Disse henger fortsatt når vi kommer og det gir julestemning.
Hvilke juletradisjoner har du? Kunstskolen har tre ukers juleferie, så min tradisjon er å reise et sted hvor det varmer å være. Det å oppleve mer av verden er et mål. Sist jul var det Buenos Aires og Rio.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here