Jakten på julestemningen

4

Første søndag i advent var det kick-off for juletiden i Stavanger sentrum. Med julemarked i gamle Stavanger, åpning av Aftenbladets pepperkakeby og julegrantenning. Gatene var fulle av Stavangers innbyggere, som alle var på jakt etter julestemning.

bilde1JULEPYNT I GAMLESTAVANGER: Da mørket senket seg forvandlet gamle Stavanger seg til et magisk julelysland.

Tekst og foto: Lene Borchgrevink

Som nyinnflyttet i Stavanger var jeg usikker på hvordan desember skulle bli. Som den Bergensjenta jeg er, er jeg vant med å gå i fakkeltog rundt lille Lungegårdsvann mens vi synger julesanger under fyrverkeriet. Vi har verdens største pepperkakeby og nisser som danser i vinduet på kjøpesenteret. Jeg visste ingenting om hva Stavanger hadde å by på i førjulstiden.

Søndag 29. november var det første søndag i advent. Jeg startet stemningsjakten på julemarkedet i gamle Stavanger. Da jeg kom fram var gatene fulle av mennesker, det virket som om hele Stavanger hadde stått opp denne søndagsmorgenen med samme mål som meg. Jeg ble møtt av smilende mennesker og lukten av gløgg og pepperkaker. De små lokale butikkene hadde flyttet ut på gaten i boder og solgte litt av hvert, som sikkert dukker opp under noen juletrær i år. Det var pyntet til jul i alle vinduer, og hengt opp lys gjennom hele bydelen. Her var det umulig å ikke føle på julestemningen.

bilde2BOLIGJAKT I PEPPERKAKEBYEN: Et av mange trivelige nabolag i pepperkakebyen.

Jeg dro videre til åpning av Aftenbladets pepperkakeby på sølvberget, og her må jeg bare si at jeg ble mektig imponert. Den var mye mindre enn pepperkakebyen jeg er vant med, men de som har bidratt til byggingen har virkelig ikke ligget på latsiden. Der var Eiffeltårnet, Tower Bridge, Galtvort, Jurassic Park, og prinsesseslott, Mummihus, vanlige hus. Til og med en drage fra tv-serien «Game of Thrones» hadde funnet veien til den lille byen.

Jeg gikk fra pepperkakebyen inspirert og oppglødd, kunne knapt vente til å bake mitt eget pepperkakehus senere i desember, men jeg hadde fortsatt et par stopp igjen på listen. Utenfor sølvberget ble det solgt kjempestore kakemenn og pepperkaker. Små og store sto i lange køer for å få tak i disse spesielle julekakene. Jeg fikk sikret meg en selv, og småspiste på den da jeg gikk for å se tenningen av julegranen på Domkirkeplassen. Her var det helt fullt, og man måtte brøyte seg gjennom folkemengden for å finne seg et sted å stå så man fikk med seg alt. Med julesang fra «Stavanger Gospel Company», «Kids Alive» og «Frelsesarmeens hornorkester» ble granen tent, og nå kjente jeg virkelig at julestemningen kom krypende. Min første desember i Stavanger bød på nye tradisjoner, pepperkaker og julesang. Jeg gleder meg allerede til neste år.

bilde3

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here