Julen kommer med pyroeffekter og 80-talls klassikerne

1

Charles Dickens juleeventyr er kjent for mange, og har blitt tolket på flere måter både på film og scene. Rogaland Teaters oppsetning lever opp til forventningene.

CFC_3 
Anmeldt av Mia Langås Flåta
Foto: Christer Ulseth 

I Rogaland Teaters oppsetning “A Christmas for Carol” er Carol er sur og gjerrig, og bruker mer tid på jobb enn familie og venner. Ikke minst, så hater hun julen og alt som har med julen å gjøre. Hun oppsøkes av tre juleånder som tar henne med tilbake til fortiden, viser nåtidens jul og hvordan det vil bli i fremtiden.

Det er fine kontraster mellom karakterene. Vi møter Carol i flere forskjellige livsstadier, og det er veldig interessant å se hvordan oppførselen hennes forandrer seg, hvordan egoismen utvikles og hvordan både smilet og kostymet som blir strammere og strammere etter hvert som årene går.

CFC_2
To vegger er alt som skal til for å skape illusjonen av Carols kontor, hjemmet hennes sett både innefra og utefra, i tillegg til de kalde, hvite gatene. Når kulissene flyttes på foran publikum er det lett av det hele kan se klønete ut og publikum faller ut av illusjonen, men i «A Christmas for Carol» går dette overraskende bra. Det kan nok ha noe å gjøre med de interessante karakterene som utfører flytte-jobben.

Hva slags tid vi er i, er umulig å vite. Mobiltelefonen eksisterer, men klærne er langt ifra moderne og 80-talls rocken er godt representert. Den er faktisk veldig godt representert! Musikk-scenene gir showet det lille ekstra, rett og slett. Det er en deilig følelse å være publikummer når det kommer en rockeartist frem på scenen og trøkker til med en av de gode gamle 80-talls slagerne. Pyroeffekter og røykmaskin løfter teateropplevelsen. Det er ikke bare en kald og mørk vinterdag lenger.

CFC

Stykket har en del likheter med Statsteaterets beste forestillinger, noe som kanskje ikke er så rart når man leser «crew-lista». Uventet og overraskende brytes det ut i musikalske innslag som man blir sittende å glise av. Selv om det er alvorlige temaer som tas opp, skal det være rom for latter og det å kunne gi litt slipp.

I filmversjonen av Dickens historie «A Christmas Carol» fra 2009 mener jeg å huske at det ikke er like mye rom for latter, det er også ubehagelig når filmen prøver å dra deg med inn i fortid og fremtid. På Rogaland Teater kan man trygt sitte i salen med bevisstheten i behold. Publikum følger Carol og skal ikke selv føle det ubehaget Carol føler i tidsreisene. i alle fall ikke i like stor grad som filmen.

Julestemningen kom sammen med en guffen tanke om at ikke alle har det like bra i jula. Men med en lykkelig slutt på stykket kan man ikke si annet enn at det var en fin teateropplevelse. Dette var gøy!

terning

Dramatiker og regissør: Yngve Sundvor
Scenograf: Arne Nøst
Dramaturg: Morten Kjerstad
Regiassistent: Per Kjerstad
Medvirkende: Nina Ellen Ødegård, Anders Dale, Ole Christoffer Ertvaag, Helga Guren, Mette Arnstad, Even Stormoen, Roar Kjølv Jenssen, Lars Funderud Johannessen, Glenn André Kaada, Una Helene Aasen – Broback / Silje Sigvaldsen, Julie Sæbø Larsen/ Katharina Rudjord, Birk Einarson Vetrhus / Emil Johannes Piel, Leanda Klingsheim / Oda Ramsland, Lars Sveinson Strandjord / Marcus Moracchioli Lura.

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here