Kraften er sterk i denne filmen!

5

star

terningFilm: Star Wars: Episode VII – The Force Awakens
Regi: J. J. Abrams
Skuespillere:
Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac
Sjanger: Sci-fi/Eventyr/Fantasi
Varighet:
135 min

Anmeldt av Rafael Motamayor

Det er vanskelig å anmelde en Star Wars-film. Et av mine tidligste minner er fra min aller første kinotur. Jeg så nyutgivelsen av Episode IV: A New Hope sammen med min far. Jeg husker ikke mye fra filmen, bare at jeg forlot salen med et stort smil om munnen og bilde av et X-wing-stjerneskip som for evig skulle bli sittende fast i hodet mitt. Så jeg var selvfølgelig veldig skeptisk da Disney annonserte at de skulle lage ikke en, ikke to, men tre nye Star Wars-filmer. De såkalte «prequels» var allerede dårlige nok, hvorfor ville jeg bli skuffet igjen? La meg bare si at dette ikke bare er en god Star Wars-film, men dette er droidene filmen vi ser etter!

30 år etter Return of the Jedi begynner en ny film med et mysterium som føles ganske hastende: Luke Skywalker har forsvunnet. Nå er både den Første Orden, restene av imperiet, og motstandsbevegelsen ute etter å finne den siste Jedi. For å introdusere den nye generasjonen blir vi kjent med Rey (Ridley), en gatefeier, den deserterende stormtrooperen Finn (Boyega), motstandsbevegelsens beste pilot Poe Dameron (Isaac), og den nye skurken Kylo Ren (Driver). I løpet av filmen dukker det opp flere av de gode, gamle karakterene som vi kjenner og elsker. Ja, replikken «Chewie, we’re home» er så bra i filmen som den var i traileren.

Filmen er vanskelig å anmelde fordi den er en veldig personlig film for meg. Regissøren J. J. Abrams hadde en umulig oppgave ved å lage en film som både appellerer til gamle fans, appellerer til folk som ikke vet noe om Star Wars, og kan sette opp oppfølgere. De som har vokst opp med den gamle trilogien vil glede seg over øyeblikket da setning «A long time ago in a galaxy far, far away…» dukker opp med den klassiske temamusikken laget av legenden John Williams. Den følelsen forsvinner ikke gjennom den to timer lange filmen. Filmen er skrevet av Lawrence Kasdan, som også skrev Episode V: The Empire Strikes Back, og han kjenner godt til karakterene og hva de vil si eller gjøre. John Williams viser at han fortsatt er en viktig del av filmen, og at det å være 83 år gammel ikke forhindrer deg fra å lage fantastisk filmmusikk. Regissøren viser seg å være en ekte fan av sagaen, og produksjonsdesignet ser ut som hybelen til den gamle trilogien. Fra mangfold av fremmende arter til ikke-digitale spesiale effekter. Kinematografien er også veldig vakker uten å distrahere oss fra «Star Wars-følelsen», og roboten BB-8 er sikkert til å bli den neste R2-D2.

For folk som ikke vet mye om Star Wars er det anbefalt å se den gamle trilogien, altså episodene IV til VI. Men hvis du ikke gjør det er The Force Awakens fortsatt en strålende sci-fi-film på samme måte som Guardians of the Galaxy var i 2014. Den har action, humor og mye spenning.

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens er filmen fans har ventet på lenge. Med en bra historie, imponerende karakterer og bra skuespillerprestasjoner. John Boyega, Oscar Isaac og Daisy Ridley viser seg å være gode arvinger til Luke, Leia og Han. Spesielt Ridley, som i sin aller første filmrolle er ganske imponerende. Vi vet ikke ennå om resten av denne nye trilogien kommer til å være bra eller dårlig, men nå skal jeg vente i køen for å se filmen igjen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here