Visuell slående vri på «The Scottish Play»

8

mac

femFilm: Macbeth
Regi: Justin Kurzel
Skuespillere:
Michael Fassbender, Marion Cotillard, David Thewlis
Sjanger: Krigsdrama
Varighet:
113 minutter

Anmeldt av Rafael Motamayor

Det finnes en teatralsk overtro om at man aldri bør si Macbeth inne i teateret, men i stedet bør man kalle skuespillet «The Scottish Play». Som filmen Macbeth så grusomt viser, bør man aldri utfordre en forbannelse.

Filmen er basert på et av de meste kjente skuespillene av Shakespeare. Det handler om generalen Macbeth (Fassbender), en jarl som etter en lang og grusom krig møter tre hekser. De sier at han skulle bli konge av Skottland. Etter at han forteller sin kone, Lady Macbeth (Cotillard) om spådommen, bestemmer hun seg for å ta en snarvei. Hun manipulerer Macbeth til å drepe kongen av Skottland, Duncan (Thewlis) og ta tronen. Gjort er gjort og nå bryter helvete løs for kongen.

Først må det sies at Macbeth er ikke for alle, dialogen er akkurat det du forventer fra en adaptasjon av Shakespeare. Karakterene i filmen snakker i lange og kompliserte monologer som er litt uvanlige i en film. Filmen bare kaster deg inn i handlingen, uten noen som helst forklaring, som i tillegg til Shakespeare-språket kan bli forvirrende for noen. Det kan være lurt å lese litt om skuespillet før man går på kino. Heldigvis er dette en veldig visuell film. Du kan se den uten dialog og fortsatt like den ganske godt, takket være filmmusikken og kinematografien. Dette er en veldig vakker film! Bildekomposisjon er helt storslått og fargebruken i den siste scenen ga meg hakeslepp.

Macbeth fungerer ikke bare som fryd for øyet. Både Michael Fassbender og Marion Cotillard viser fantastiske skuespillerprestasjoner i rollene som Macbeth og Lady Macbeth. Fassbender viser en Macbeth som ikke er helt sinnssyk, men lider av posttraumatisk stresslidelse. Cotillard beviser at hun er en av verdens beste skuespillerne, hennes Lady Macbeth er veldig subtil og hvisker det meste av det hun sier, som gjør monologene hennes enda mer imponerende.

Utrolig bra skuespillerprestasjoner, vakker kinematografi og strålende filmmusikk gjør Macbeth til en av de beste adaptasjonene av Shakespeare til nå.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here