Jul- og nyttårsbobler

0

Når vi er ferdig utdannet ser vi alle for oss å sippe sjampis så ofte man kunne tenke seg. Jeg gjør i hvert fall det. Derimot er den kalde virkelighetenen påminnelse om at er vi er noen småfattige, tørste studenter. Du må heller ikke fortvile, for det finnes bistand til din tørst for edle dråper. Hva kalles musserende vin som er utenfor Champagne-distriktet i Frankrike? «Crémant»! Vi har alle hørt om «Cava» og «Prosecco», men det begynner å bli gammelt nytt. Nærmere sjampanje kommer man ikke enn for eksempel å kjøpe en «Crémant», som kan til og med bli laget på sjampanje-druene i Frankrike. Hallo liksom, de ser luksuriøse ut også. Du må innrømme at det er litt viktig for deg.

DSCF4046Léonce Bocquet Crémant de Bourgogne Brut
Vi starter med denne. Crémant fra Burgund pleier ofte å være kule greier. Vi snakker områder med kalk-holdig jordsmonn som er lik i Champagne. Den inneholder Chardonnay og Pinot Noir, som også er i Champagne. Nok sagt, la oss sprette den!

Pris: 134, 90 kroner.
Druer: 45 prosent Chardonnay, 35 prosent Pinot Noir, 15 prosent Gamay, fem prosent Aligoté.
Farge, lyd & lukt: Svært gylden farge, brusende bobler og duft av bakt eple.
Smak: Litt gult eple, kjeks, lys gjærbakst. Fine små delikate bobler, friskhet som renser munnen godt med balansert syre. Lang ettersmak. Freeeshe greier.
Konklusjon: Herlige bobler og digg friskhet som «nailer» det. En slurk fører lett til en til og en til. Bra vin for pengene, hyggelig erstatning for sjampanje til en studentvennlig pris. *Hikk*

Karakter: A

DSCF4045Château Grand Housteau Crémant de Bordeaux Brut
«Bordeaux» er med oss denne gang også, for de har fortsatt noe å bevise for oss. Ja, de er kjente for sine røde, men boblene deres også verd å bli kjent med. Vi testet jo Château Grand Housteau for sin røde vin i forrige spalte, nå får vi teste boblene deres. Spennende!

Pris: 124, 90 kroner.
Druer: 70 prosent Semillon og 30 prosent Muscadelle.
Farge, lyd og lukt: Lett gylden farge, noe neglelakklukt med konsentrerte, knitrende bobler.
Smak: Preg av gjærbakst. Hint av pære og eple. Litt røffe bobler med litt mer futt enn brus. Beskjeden syre og kort finish.
Konklusjon: God aperitiff som er verd pengene. Stilig form på flasken. Litt beskjeden men ellers hyggelig. Den gjør jobben sin og er dermed en vin som alltid er kjekt å ha tilgjengelig når man skal være omgjengelig.

Karakter: C

Plutselig så ser desember-ferien litt lysere ut, litt sprudlende som man vil ha det. Ta deg gjerne tid til å utforske denne vinstilen. Standard-utvalget på polet har en del hyggelige «Crémant’er» som er verd å teste. Prøv å ikke drikke slikt sammen med pils hvis du vil unngå hikke, for vin og øl blir krøll. Tro meg.

Hvis du må skyte ut korken (anbefales ikke) så husk å sikte og tenk hvor den kan rikosjette. Synd, men sant at flere har dødd av sjampanje-korker enn av hai-angrep. Hvordan åpne dem på en trygg måte? Jo, ved å holde godt på korken og vri på flasken til korken begynner gi opp, så er man i trygge hender. Den første gangen er litt nifs, men det er det samme med å hoppe i strikk – etter den første gangen så vil du bare fortsette fordi det er gøy. Forhåpentligvis får du et adrenalin-kick som er digg å kombinere med vin. Sjansen er liten, men fortsatt verdt å prøve. Det er en første gang til alt.

Disse vinene kan du godt legge i kjøleskapet og åpne med en gang. Hvis du er en nysgjerrigper som meg, så lukt og smak mens temperaturen øker. Kos deg masse, for det er sikkert velfortjent etter disse eksamenene.

På gjensyn og skål!

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here