Jumanji med monstre

0

gase

FireFilm: Gåsegud
Regi: Rob Letterman
Skuespillere:
Jack Black, Dylan Minnett, Odeya Rush
Sjanger: Familiefilm / Grøsser
Varighet:
103 min

Anmeldt av Rafael Motamayor

Hvis du var barn på 90-tallet, er det sannsynlig at du har sett eller lest Grøsserne, en grøsserbokserie for barn som ble til flere tv-serier, dataspill og tegneserier. Skrevet av R. L. Stine, har Grøsserne solgt mer enn 350 millioner bøker på verdensbasis. Tv-serien som gikk på FOX-Kids var nok barnevennlig for at jeg fikk lov å se den da jeg var seks år gammel, men skummel nok å gi meg mareritt i mange netter. Bare introen til tv-serien med hunden som hadde glødende øyne var nok til å skremme millioner av barn verden rundt. Bøkene var populære fordi R. L. Stine tok karakterene og elementer fra velkjente skrekkfilmer og grøsserbøker, og renset dem for barn som ennå ikke er gamle nok til å kjenne originalene. Nå kommer filmen som vellykket gir deg nok nostalgi til å overse de mange feilene med historien.

Tenåringen Zach Cooper (Minnett) flytter fra New York til den kjedelig småbyen Madison med mora si. Snart møter han naboen, Hannah (Rush), som Zach får et godt øye til. Faren til Hannah er en hemmelighetsfull mann som advarer Zach mot å møte Hannah igjen. Faren til Hannah viser seg å egentlig være forfatteren R. L. Stine (Jack Black), som skrev Grøsserne-bøkene. Da Zach mistenker at Hannah er i fare, sniker han seg inn i nabohuset. Der oppdager han at Grøsserne-bøkene var så gode fordi alle monstrene eksisterer inni manuskriptene. Etter at Zach slipper buktalerdukken Slappy fri, bryter helvete løs. Slappy begynner å slippe fri alle monstrene og å brenne manuskriptene slik at de ikke kan fanges igjen. Nå må Zach og Hannah jobbe med R. L. Stine for å fange monstrene.

Det er sjelden at en filmadaptasjon er laget av folk som faktisk bryr seg om grunnlagsmateriale, men manusforfatterne Darren Lemke og Scott Alexander bryr seg. De vet hva som var bra og dårlig med bøkene, og lager en film som tar de beste delene fra dem. Handlingen er ikke den beste, og har mange svakheter, men filmen har et veldig høyt tempo, og både regissøren og manusforfatterne visste hva de ville gjøre. Det finnes ikke en malplassert scene. I tråd med bøkene er det selvfølgelig et «plot-twist» i filmen. Jack Black skuffer ikke som R. L. Stine, og gjør den beste jobben i filmen. Dessverre er de andre skuespillerne, uten fra Jillian Bell som tanta til Zach, ikke så bra. Den beste med filmen er skurken Slappy, som kommer fra de beste og mest skremmende bøkene i serien «Night of the living dummy» som ble adaptert til to episoder av tv-serien. Slappy er så skummelt som du husker, og Jack Black gjør en god jobb igjen som stemmer til Slappy. Filmen appellerer til barn, så selvfølgelig er det mye humor i filmen, men regissøren Rob Letterman balanserer morsomt og skummelt på en elegant måte.

Gåsehud er den type film som fungerer best med nostalgi, eller med barn. Filmen er skummel nok for barna, men den byr på nok referanser og humor til å appellere til gamle fans. Du kommer ut av kinosalen med følelsen du får etter å lese en Grøsserne-bok eller etter å se en episode av tv-serien. Og det er alt vi kan be om.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here