A-B-C innføringskurs i hvordan man oppfører seg på stand up

1

Av Chi Ton

I dag skal jeg gi dere en kort innføring i hvordan man skal oppføre seg på stand up. Man skulle tro at det var ganske grunnleggende greie, men det er det da altså ikke. Det finnes regler om etikette, altså hvordan man oppfører seg på forestilling. Ja, for det finnes egne koder på stand up også. Da er det spesielt to ulike begreper/scenarier jeg ønsker å ta opp. Du kommer sikkert til å kjenne det igjen, for dette skjer altfor ofte. Og det er utrolig irriterende når det skjer.

«Crowd-work»: Alle komikere har en planlagt tekst/et sett de gjør. Som betyr at de skriver og forbereder sin tekst til punkt og prikke som de skal fremføre. «Crowd-work» er når komikeren går bort i fra teksten sin for å snakke med publikum. «Crowd-work» er vanskelig å kontrollere, fordi man ikke vet hvordan publikum responderer til det – og mange komikere liker ikke å bruke denne teknikken. Dette er en jobb som regel en konferansier på klubb gjør. Jobben til konferansieren er å tømme publikum for prat, uroligheter og støy før de sender på neste komiker. Da pleier publikum ikke å avbryte komikeren som gjør sitt sett, for de har allerede tømt seg for prat hos konferansieren. «Crowd-work» har også en annen funksjon, og det er kontakten mellom komiker og publikum som er helt eget for stand up. Når komikeren klarer å holde en samtale med publikum og snu det til noe morsomt, så vet også publikum at det er noe som skjer akkurat da. Det er ikke planlagt eller satt. Det er spontant. Og når det er spontant og morsomt, så kan det øyeblikket være magisk!

«Hecklere» er de som uoppfordret avbryter komikeren under en fremføring. Noen ganger kan det være morsomt, men som regel er det bare irriterende fylleræl.

Og da er vi inne på neste begrep som jeg ønsker å adressere, nemlig «heckle» eller såkalte «hecklere». «Hecklere» er en egen rase. Eller rettere sagt en diagnose. «Hecklere» er de som uoppfordret avbryter komikeren under en fremføring. Noen ganger kan det være morsomt, men som regel er det bare irriterende fylleræl. Det kan virke på publikum at komikeren håndterer det supert og er med på leken, men det er bare på overflaten. I virkeligheten jobber komikeren med å prøve å ikke miste tråden på materialet og hvordan avslutte denne avbrytelsen uten å virke frekk. For det som i realiteten skjer er at «heckleren» har avbrutt en tankerekke, og da er det vanskelig å plukke opp tråden når dette skjer hele veien.

Det finnes ulike type «hecklere». Du har de som bare avbryter med fyllepiss, og ikke har noen funksjon i det hele tatt. Så har du de som vil hjelpe komikeren av ulike uante årsaker, og innleder gjerne til tilfeldige innspill og samtaler. Disse bør også skades. Der og da. Hvis du er en av disse, følg ekstra godt med nå, DU HJELPER IKKE! Ikke litt en gang! Du ødelegger rytmen og komikerens fremføring! Stopp med en gang! Blir du snakket til, så svar gjerne, men bare svar kort og kjapt. De trenger ikke en utredning, de er egentlig ikke interessert. Det er bare en del av deres fremføring. En annen type «heckler» er de som egentlig bare er så glade og har det så gøy på forestilling at de bare ønsker å være en del av det hele. Det er veldig hyggelig at de koser seg, men stopp med en gang her også. Det er fortsatt forstyrrende!

For ikke å gå i det vide og det lange, så er mitt faglige og profesjonelle tips til alle der ute: Skal du på stand up – slapp av og kos deg. Vil du egentlig snakke med kompisen din om livets gleder og sorger, så ta det et annet sted. Stand up-komikere har lagt masse arbeid, svette og tårer i en tekst de har skrevet. De har øvd foran speilet og er nervøse. Vis respekt for de som står på scenen og andre i publikum. Vi er alle der for å ha det gøy! Hvis ikke komikeren er like morsom som du ønsket, så vis respekt likevel. Det kan være at sidemannen syntes at det er hilarious.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here