Enorme traktorer og låvedans

0

Søsken til evig tid

femFilm: Søsken til evig tid: Amerikareisa
Regi: Frode Fimland
Medvirkende: Magnar Kleiva, Oddny Kleiva
Sjanger: Dokumentar

Anmeldt av Marit Worpvik

Hele Norge ble kjent med Oddny og Magnar Kleiva i dokumentaren «Søsken til evig tid» som fulgte hverdagslivet deres på gården på Vestlandet. Nå forlater de gården, og tar turen til USA for å besøke slektningene sine.

Mellom 1825 og 1925 forlot rundt en million nordmenn Norge i håp om et bedre liv i Amerika. Oddny og Magnar, to søsken på 75 og 72 år, er blant de som har slekt i USA i dag. De reiser derfor til Amerika for å følge deres fotspor, og for å besøke sin mormors søsters gjenlevende familie i Minnesota.

Ingen av de to har noen gang hatt behov for et pass, men dette må de skaffe seg nå. Reisen tar rundt åtte timer, og de stopper først i New York. Det var nemlig der slektningene deres ankom USA, og de besøker stedet de først ble mottatt. De bor i en bygning på 42 etasjer, og de er begge enige om at byen blir litt i meste laget for dem.

De reiser videre til Minnesota – stedet slektningene deres driver gård, og hvor de skal bo resten av oppholdet. Her opplever de enorme traktorer, grillfest, låvedans, familiesamhold og strandliv.

Det er de små tingene som gjør denne filmen unik. Det er øynene til Magnar når han får sitte på med en svær trailer, det er Magnars krav om at Oddny kun får sitte på med motorsykkelen om den kjører sakte. Det er et unikt forhold mellom to søsken som begge har glimt i øyet, og som tar utfordringer på strak arm.

Filmen er scenografisk god, og flere av naturbildene gjør inntrykk. Fra bilder over fjellene på Vestlandet, til solnedgang over slettene i Minnesota. Den er bygd opp på en fin måte, og slutter før man rekker å kjede seg.

Er du blant dem som blir rørt av å se døve mennesker høre for første gang, eller av å se fargeblinde som for første gang ser farger? Ja, da er det en mulighet for at denne filmen vil treffe deg. For filmen er nettopp det; En rekke handlinger som to søsken nå opplever for første gang. Sammen.

En feel good-film som passer hele familien, og som det absolutt er verdt å få med seg!
Er du blant dem som blir rørt av å se døve mennesker høre for første gang, eller av å se fargeblinde som for første ser farger, så er det en mulighet for at denne filmen vil treffe deg på samme måte.

Filmen er nettopp det; En rekke handlinger som to søsken nå opplever for første gang. Sammen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here