“The Comedy Box” lokalt, nasjonalt og internasjonalt!

1

Chi ton

Av Chi Ton

«The Comedy Box» er basert i Stavanger hvor de aller fleste produksjoner finner sted. Vi har alt fra det som er veldig lavterskel til de større og mer kompliserte, popøse forestillinger. Det er ganske fett å kunne ha frihet til å lage hvilke som helst type produksjon man bare vil. Det handler ikke bare om å ha kunnskap og kompetanse om humorfaget, men om dristighet og vilje til å prøve, til tross for at «folk» sier at det «ikke kommer til å funke». Det er nettopp det «The Comedy Box» handler om – dristighet og uforutsighet med kvalitet.

Det er spennende å se hvordan organisasjonen har utviklet seg over de siste årene. I oppstartstiden satset vi på å bygge opp en stabil Stand Up Club-virksomhet (både på norsk og engelsk), synliggjøring og talentutvikling av unge, lokale, ivrige og engasjerte nykommere og festivalproduksjon. I dag, tre år senere, så har vi fortsatt samme verdier og satsning, men vi ser at vi er i stand til å strekke oss langt forbi Norges landegrenser. Det siste året har vi fått god støtte fra kommunen til å satse på å utfordre norske komikere til å opptre i utlandet.

På grunn av «The Comedy Box» sin internasjonale og urbane profil har vi blitt invitert til å jobbe i et nettverk som heter «European Comedy Network», hvor vi samarbeider med andre etablerte og anerkjente humororganisasjoner som Zulu Comedy Festival (København, Danmark), Lund Comedy Festival (Lund, Sverige) og Dave’s Leicester Comedy Festival (Leicester, England). Dessuten har vi fått jobbe med Phoenix Fringe Comedy Festival (London, England) og Angel Comedy Club, som forøvrig ble kåret til årets beste stand up klubb i London, av den anerkjente engelske humorguiden Chortle. Ja, så da har «The Comedy Box» hatt stor glede av å sende avgårde egne norske komikere til å opptre på alle disse ulike festivalene og klubbene i utlandet i år. 2016 står på trappene og vi har allerede fått invitasjon til å co-produsere og booke norske komikere til internasjonale humorfestivaler. Ganske stas!

For å gå videre på det jeg begynte på i forhold til talentutvikling. Det er en glede for meg som produsent å kunne oppfylle min tittel som «The Box Opener», nettopp fordi jeg åpner dører for modige, talentfulle og ivrige norske komikere til å utforske humorverden utenfor Norges grenser. Jeg sier det er modig, fordi det er nettopp det de er – modige! Det er en kjent sak at mange nordmenn behersker engelsk ganske godt, og til og med bedre enn folk andre steder. Men det er ingen selvfølge å kunne være morsom på et annet språk enn ditt eget. Det å kunne beherske humor på et annet språk er langt mer utfordrende enn man skulle tro. Jeg vil gå så langt som å påstå at det er en egen kunstform. Først må man beherske faget og være morsom, som i seg selv er svært krevende. Deretter må man evaluere sitt materiale igjen, for å se om referansene kan passe med den nye kulturen, om gramatikken er på plass og om tungen vil krølle seg når man snakker. På toppen av det hele – dersom det er noen av publikummere begynner å hekle med deg, er du da rask nok til å lande denne heklingen på en fin måte? OG være morsom? OG på engelsk – ditt andre språk? Hvis du skulle ha hatt en faglig jobbpresentasjon med Q&A på slutten, ville du ha behersket det like bra på engelsk? Det er vel ingen tvil om at du klarer det, men poenget er om du klarer det like smertefritt som om du skulle gjøre det på norsk.

Jeg beundrer og applauderer komikere som gang på gang går på scenen og dreper det (oversatt faguttrykk for at komikeren eide det), men jeg tar av meg hatten for de som tar utfordringen og steget videre til å oppsøke ukjente og nye arenaer, spesielt i utlandet. I 2015 har «The Comedy Box» vært stolt produsent og ansvarlig for å sende avgårde dyktige humorister rundt omkring, og flere av dem har imponert våre internasjonale venner og fått invitasjon til å komme tilbake for å opptre. Så i 2016 skal vi fortsette å satse på internasjonale samarbeid, utveksling og talentutvikling. Da jeg startet «The Comedy Box» i 2013 trodde jeg ikke at vi etter så kort tid ville bli en døråpner for norske komikere som ville entre internasjonale arenaer, men nå ser det ut til at det er den veien vi går. Det er både gøy og spennende! Spesielt når norske komikere er i stand til å levere på et internasjonalt nivå.

Har du en moroklump i deg som dør etter å komme seg ut av boksen? Har du en drøm om å stå på scenen – ikke bare i Norge, men også i utlandet? Da har du muligheten til å prøve deg! Vi oppfordrer alle studenter som har et «funnybone» til å prøve seg på «UnCut» som går av stabelen annen hver fredag i Grottene på Folken. Faktisk så kan vi skryte på oss at en av nykommerne på «UnCut», Karsten Blomvik (som forøvrig er student på UiS) fikk muligheten til å stå på scenen i London i tidlig høst, og han gjorde en utmerket jobb. Vi ser hele tiden etter nye fjes og talenter som vi kan gi samme mulighet til. Ta turen en gang da vel – enten som publikum eller som prøvekanin. Alt du trenger å gjøre er å ta kontakt med oss på e-post, så kan du få prøve deg et par minutter på scenen.

Vi gleder oss til å høre fra deg!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here