«Jeg kan være like morsom som han Dagfinn Lygbø på TV…»

0

Chi ton

Av Chi Ton

Som humorprodusent får jeg ofte mange rare spørsmål. Spørsmål som helt klart kommer fra et godt sted og til tider er et forsøk på være humoristiske i tillegg. Som om vedkommende prøver å overbevise meg om noe og selge seg selv som en person med humor. Jeg finner egentlig alle slike smårare og lite gjennomtenkte situasjoner ganske komiske. Naive til og med. Jeg har for lenge siden kommet forbi det at man blir irritert av dumme spørsmål. Jeg har kommet til punktet hvor jeg syntes det er veldig underholdende å gi dumme spørsmål og dumme svar. Det er kanskje mest gøy for min egen del, men det må selvfølgelig gjøres med glimt i øyet, slik at den du snakker med skjønner at du fleiper. Regel numero uno: behersk sarkasme før du bruker sarkasme. Ellers kan du riskere å måtte ro langt før du i det hele tatt kommer i nærheten av normalsituasjon igjen. Vi alle har driti oss ut der.

«Åja, du jobber i humorbransjen. Fortell meg en vits da! Høhø, for du er jo morsom, ikke sant?».

Et typisk eksempel kan være «Åja, du jobber i humorbransjen. Fortell meg en vits da! Høhø, for du er jo morsom, ikke sant?». La oss ta et kort resonnement her, humorprodusent = komiker? En produsent jobber med å administrere, sette opp forestillinger, booking og alt det som foregår i kulissene. Vi er en gjeng med tørrpinner! Vi setter opp regnskap i excelark som går over mange sheets, lager fakturabilag og alt annet kjedelig ræl. Vi flytter på papir, vi drikker kaffe til skjelvingen tar oss. Og mest av alt, når vi noen gang gjør et forsøk på å være «litt» morsomme, spesielt i fylla, så ender det utelukkende som regel med at vi blir ledd AV, aldri MED – spesielt av komikere, som faktisk er morsomme. Det er litt som å si at man er hotellresepsjonist og få et teit oppfølgingssvar om at «Åja, da er du flink til å re opp senger da!». Samme bransje, fullstendig bom på alt annet. Gjør oss en tjeneste «please», ikke spør meg om jeg er morsom a… da får du et teit svar. For det er mest sannsynlig den eneste lille gleden jeg har i hverdagen av å kunne være morsom… på din bekostning.

En annen ting som folk flest tenker om stand up og humor er at «hvem som helst kan jo få til det». Ok, en yrkeshemmlighet – det SER lett ut, fordi det er en del av jobben å få det til å SE lett ut. Det er det samme med skuespillere, du kan lett se stor forskjell på gode og dårlige skuespillere. Og stand up er en form for skuespill, som regel er komikeren seg selv, bare en ekstrem versjon av seg selv. Tekster er godt innøvde i forkant og skal sitte som et skudd. En gylden regel er at man skal ha latter innen 17 sekunder, og dersom man ikke får latter innen et minutt, så vil det være ekstra vanskelig å få med publikum etter dette.

Det er mange, spesielt nykommere, som ikke forstår omfanget av å gjøre stand up på en scene, der publikum har BETALT for å bli underholdt. De er ikke dine venner. De er ikke på fest med deg. De kjenner deg ikke. Og de liker deg kanskje ikke engang, for de har kommet for å høre på noen etter deg. Jeg, som de aller fleste andre produsenter, gir ferskinger to minutter i begynnelsen. To minutter høres lite ut. Men sett det i perspektiv og i sammenheng med det jeg tidigere nevnte om at komikere må få latter innen de første 17 sekundene. To minutter kan virke evig lange dersom du bommer. Dersom du ikke har fått latter innen det første minuttet kan det siste minuttet være som tortur, for du er bare halvveis. Hold pusten i to minutter. Klarer du det?

De fleste ferskinger som tar kontakt med meg for å få scenetid, har sagt at de ikke er redd for å stå på en scene og de gjerne kan gjøre stand up i 15-20 minutter. Hæ? Det er som at en baby skal løpe maraton før den lærer å krabbe! Eller å tro man er Don Juan første gang man har sex, men går på en smell på første jokk. Det er en grunn til at stand up er et eget fag og yrke. De aller aller fleste komikere sier selv at deres første gang var et helvete. MEN det noen har, derimot, er potensiale til å bli fantastiske komikere.

Så for å avslutte mitt
semi-personlige, aggressive-innlegg, så må jeg si at jeg prøver ikke å skremme folk vekk fra å prøve ut sine «funnybones», tvert i mot. Jeg UTFORDRER alle der ute som tør å ta mot i seg selv og komme seg opp på scenen og bevise at de kan være morsomme. «UnCut» annen hver fredag i Grottene på Folken. I dare you!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here