S.nob vin

0

Av William Bakke Engvig

Det vil kanskje interessere deg å vite at ordet snobb kommer fra det norske slottet. På en tid var alle studenter snobber på grunn av at de ble oppført som student-nobilitet på gjestelistene. Forkortet til S.nob. Dessverre har Bordeaux fått et ufortjent snobbestempel, og det er forståelig for oss i vin-miljøet som kjenner til at snobbete karakterer i filmer og tv-serier alltid velger Château Margaux, Château Rotschild og så videre.

Enkelte franskmenn jeg har pratet med mener det er snakk om et mindreverdighetskompleks, at enhver vingård må kalle seg for château ditt og château datt i det distriktet. Dog er vinene som dominerer topp-listene over de dyreste faktisk fra Burgund. Så på en vakker dag bestemte jeg meg for å se etter litt rødvin fra Bordeaux. Muligens fordi jeg er litt feriesyk og savner det frodige, idylliske, romantiske vindistriktet med fine bølger å surfe på. Her er det jeg endte opp med denne gangen.

DSCF3981

Château Le Grand Housteau 2013
Den følelsen når du ser Château og Grand på vinflasken din. Du kjenner sikkert til den. Hvis ikke så er det ingenting galt med deg. Det er ikke deg, det er meg.

Pris: 125 kroner.
Druer: 50 prosent Cabernet Sauvignon & 50 prosent Merlot.
Farge & lukt: Lett fiolett rødfarge med svakt hint av oransje. Duft av blåbær, litt eik og urter.
Smak: Underlig slank kropp, slapp struktur og slappe tanniner (bitterhet). Lett metallisk, mørke bær og noe stram munnfølelse.
Konklusjon: Ser ingen grunn til å bli snobbete ovenfor denne flasken. Gøy på duft men leverer ikke helt det den skulle love. Her kreves det følge av mat for å ha det koselig, for når en rødvin ikke vil kose så er det ikke en koserødvin. Jeg foreslår biff, vilt og lam til denne fine høstsesongen.
Karakter: D

DSCF3983

Château Dudon 2006
Hva for noe? 9 år gammel vin til 150 kroner? Ta pengene mine liksom.
Pris: 150 kroner.
Druer: 40 prosent Merlot, 30 prosent Cabernet Franc, 28 prosent Cabernet Sauvignon og 2 prosent Malbec.
Farge & lukt: Varm rødfarge med lett voksen oransje toner. Preg av fersken på duft og noe lett maling.
Smak: Mørke, modne stikkelsbær og bjørnebær. Sitter godt og lenge. Fin struktur og flotte tanniner (bitterhet) som markerer seg bra. Digg kropp.
Konklusjon: Kule greier. Denne fortjener faktisk å bli fulgt med braisert lammeskank, kremede rotgrønnsaker, rødvin-sjy og en heftig potetstappe. Bra vin for pengene. Bra vin for deg og bra for meg. Mer av dette takk!
Karakter: A

Så ble jeg litt mindre feriesyk etter å ha luktet og smakt bordeaux hjemme i stuen. Jeg liker det når vin kan kurere slike typer sykdommer. Min type medisin, og godt er det også. Så det store spørsmålet; hvor snobbete er bordeaux-vin? Dagens konklusjon er snobbete på utsiden, men jordnær, myk og usnobbete på innsiden. Altså ikke døm på utseendet, ta heller og lukt og smak deg frem til sannheten. Husk at dette gjelder vin.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here